Ziua Muncii

ziua muncii Ziua Muncii

Ziua Muncii

Am scris mai demult un articol despre 1 Mai – Ziua Muncii, semnificatia acestei zile si cum sarbatoreste “clasa muncitoare” aceasta zi (ma rog, o parte din clasa muncitoare) …

In memoria colectiva romaneasca, Ziua Muncii inca mai este asociata cu manifestarile speciale organizate in cinstea “mult iubitului” nostru (fost) conducator, Nicolae Ceausescu … Acum, la mai bine de 20 de ani de la Revolutia din 1989, Ziua Muncii s-a transformat pentru o parte dintre romani intr-o sarbatoare cu mici si bere, la iarba verde. La cei mai cu “dare de mana”, bugetarii cu salarii mai “grase”, ziua de 1 Mai inseamna un mic concediu pe litoral ori chiar prin alte tari, Bulgaria de exemplu …

Tot la mai bine de 20 de ani dupa Revolutie, Ziua Muncii ne mai arata ceva: fata urata a capitalismului salbatic … Daca inainte de 1989, toata clasa muncitoare sarbatorea intr-un fel sau altul Ziua Muncii, in “democratie” clasa muncitoare se imparte in doua mari categorii: categoria celor privilegiati (bugetarii) si categoria fraierilor (privatii).
Marea majoritate a bugetarilor (platiti din taxele si impozitele usturatoare aplicate privatilor), au facut un mic “truc”: si-au luat liber pe data de 30 aprilie, astfel ca au avut parte de un mic concediu, incepand de vineri dupa amiaza si pana miercuri … Mai precis, sambata, duminica, luni si marti – 4 zile de concediu.
Ce fac privatii in acest timp ? Multi dintre cei care lucreaza la “privat”, merg si sambata la munca. De ziua de luni nici nu se pune problema, este zi lucratoare fara drept de apel. Cel mai urat lucru insa, este faptul ca majoritatea privatilor lucreaza inclusiv pe data de 1 Mai, de Ziua Muncii !!!

ziua muncii Ziua Muncii

Odata ce data de 1 Mai este declarata ca fiind Ziua Muncii (inteleg ca este Ziua Internationala a Muncii), de ce nu exista legi care sa reglementeze astfel de situatii, astfel incat (cel putin din acest punct de vedere) sa nu existe diferente intre angajatii de la stat si cei de la privat? Ori, cei care doresc sa mearga totusi la munca pe data de 1 Mai, sa fie platiti dublu, ori sa primeasca in compensatie o alta zi libera, de exemplu, o zi de concediu in plus ? De fapt, ce vorbesc de concediu ? … Cand o buna parte dintre angajatii de la privat nici macar nu stiu ce e ala concediu … De “sporuri” la privat, nici nu are rost sa mai amintesc …

Acesta este rezultatul “democratiei” in Romania: impartirea “clasei muncitoare”, in privilegiati si sclavi …

Categorie articol [ Economie, Social ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Ziua Muncii”

  • ... a scris la 1 mai 2012, 11:08   [#1]

    :)) Foarte tare imaginea

  • ... a scris la 2 mai 2012, 11:02   [#2]

    Eu unul nu am prins nici o manifestatie de 1 mai muncitoresc, insa acum romanasul intelege altceva prin 1 mai, un festin mare in care se ingurgiteaza mici si se toarna litri de bere! Fiecare cu perspectiva lui asupra democratiei!

  • JoinT
    ... a scris la 2 mai 2012, 14:46   [#3]

    Ce pot sa spun? Legea e tampita!!
    Drept urmare la mine a fost liber si Luni, tocmai pt ca nu era corect.

  • ... a scris la 3 mai 2012, 23:27   [#4]

    Las’asa ca-i bun asa !

  • basil
    ... a scris la 1 mai 2013, 15:51   [#5]

    In tara asta nu exista legi dupa care sa te coordonezi si asta datorita coruptiei din toate nivelurile,poate radeti dar faceti o analiza a ceea ce se intampla si veti vedea ca asa este!

  • Ixulescu
    ... a scris la 1 mai 2013, 20:58   [#6]

    Mesajul subliminal al articolului mi se pare incorect, un fel de readucere pe tapet a temei basesciene cu “omul gras” pe spatele celui slab.
    Eu sunt bugetar, asistent pe ambulanta. Si chiar daca sunt bugetar nu am nici Craciun, nici Paste, nici 1 mai, etc, etc. Problema e pusa superficial. Respect.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?