Ziua Limbii române
Ziua Limbii române
Nu cu mult timp în urmă, la Bucureşti s-au desfăşurat mai multe manifestări reunite sub genericul “Ziua Limbii române”. Fapt notabil, desigur. Demn de salutat. Firesc, în afara unei platforme auto (cu genericul manifestărilor) şi a nelipsitului antimergator-plimbata pe câteva artere stradale, nu ştiu, zău, ce a mai cuprins programul Zilei ?!
Cred, totuşi, că au fost în realitate acţiuni în temă şi, mai ales, binevenite. Când spun aceasta mă refer la faptul, regretabil, că pe timp ce trece Limba romana, limba moşilor şi strămoşilor noştrii, este tot mai mult stâlcită, în fel şi chip, chiar şi de către cei care au menirea de a o respecta şi apăra!
Cu surprindere şi regret constaţi că în tot mai multe publicaţii (ca să nu mai amintesc de vorbire!) apar tipărite cuvinte străine Limbii române, fie din ignoranţă sau fie numai de dragul “de a fi la… modă”?! Acum nu se mai spune BUN sau ÎN REGULĂ, ci OK! În loc de “DIN CAUZA” se scrie sau se spune “DATORITĂ“! Nu se mai spune “riscă să facă închisoare” pentru că mai lesne-i “ARE… ŞANSA SĂ FACĂ ÎNCHISOARE“; “Nu a primit gol din greşeală” ci “datorită greşelii“, etc, etc…
Să mai amintesc totuşi şi de cel mai uzitat termen folosit “in gross”. Este vorba de LOCAŢIE! Deci, dorind să spună (sau să scrie) LOC, spun – LOCAŢIE!
Iată însă ce spune Dicţionarul Lb.romane. Citez: “LOCAŢIE = Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosinţă temporară “În accept juridic” Contract prin care una dintre părţi se obliga să procure şi să asigure celeilalte părţi folosinţă unui lucru pentru un anumit timp determinat în schimbul unei sume de bani“. Am încheiat citatele.
Acum să vedem ce-i locul? Tot Dicţionarul precizează: “LOCUL = Punct, porţiune determinată în spaţiu”
Aşa dar, nu mai alteraţi limba poporului, a naţiei din care faceţi parte! Sporiţi-i frumuseţea şi acurateţea ei cu neologisme, nu cu termeni şi cuvinte străine(sau greşite), numai de dragul de a fi la … modă! Precizez – asta-i părerea mea şi, cred, ca şi a altor concetăţeni care iubesc cu adevărat LIMBA ROMÂNĂ!…
Autor: Marc Ciubotaru (Guest Post)
2 comentarii la “Ziua Limbii române”
Probabil unii mai educati probabil au abordat cu adevarat originea limbii noastre care este si nu cea dupa ce am fost botezati fraudulos in 1848 de acele lepre dela conducerea acea plus cu aportul acelor reptile dela Vatican care au dorit ca viitoarele generatii sa isi uite originea , si din pacate azi asistam sa aflam cu durere ca marea parte a prostimii din Tara noasta are convingerea gresita ca ne tragem din acei barbari idioti dela Roma , evident istoria a fost falsificata si modificata fraudulos cam pe tot globul pamintesc referitor la multe subiecte de oriunde .
Legat de utilizarea limbii române în vorbirea de zi cu zi, există câteva exemple care personal mă deranjează extrem de tare cu atât mai mult cu cât văd că sunt frecvent folosite atât de către JURNALIŞTI (care se presupune că ar trebui să cunoască extrem de bine limba română) cât şi de către politicienii din România (senatori, deputaţi, etc) … adică, oameni “cu pretenţii” şi cu “şcoli înalte” … nu?
Şi amintesc doar două dintre acestea…
EXEMPLE:
1.) -- “Aveam decât 100 de euro în buzunar…“, în loc de “Nu aveam decât 100 de euro în buzunar…“;
2.) -- “Am descărcat după net …“, în loc de “Am descărcat de pe internet” -- frecvent utilizată de către cei care scriu comentarii pe bloguri, forumuri, etc.