Ziarele tipărite sunt… pe dispărute?

ziare ochelari presa stilou Ziarele tipărite sunt... pe dispărute?

Îmi amintesc de anii copilăriei când, alături de alţi colegi de şcoală primară (cum se numea atunci…), deabia aşteptam pauza mare ca să mergem cât mai repede la o prăvălie pentru a cumpăra “Sportul popular” şi revista “Licurici”! Se vindeau ca… pâinea caldă!
Nu erai la timp, adică atunci când veneau pachetele de la Poştă, nu mai găseai nimic. Trebuia să colinzi întregul oraş, cu speranţa că, cine ştie(?), poate mai găseşti ceva. Măcar revista “Arici-pogonici”!
Sau, ceva mai târziu, în ani, revista sau ziarele “Pionierul” sau “Cravata roşie”! Asta se întâmpla prin anii 1946-1950, atunci când setea de informaţie era satisfăcută numai de ziarele vremurilor şi, pe ici, pe colo, de câteva radiouri.

Firesc, anii au trecut, preferinţele s-au multiplicat şi diversificat, au apărut fel de fel de ziare, posturi de radio, televiziuni şi, între timp, internetul! Deci, numeroase posibilităţi de informare şi “deconectare” pentru toate vârstele şi doleanţele.
Dar de la un timp, numărul tipăriturilor, în special al ziarelor, a început să scadă simţitor. Multe ziare cotidiene fie că apar online (”Gândul”, “Prosport”, etc, etc) fie că au dispărut de tot!? Oricât de bine, rapid şi mult eşti informat de internet, nevoia de presă tipărită se simte, nu prea o poţi înlocui. Mai mult, au scăzut şi tirajele, numărul chioşcurilor de difuzare este tot mai mic iar tu, cititorul pasionat rămâi… “onlain”!

Spre exemplificare, iată, numai în perimetrul bulevardului N.Titulescu-Banu Manta-b-dul Gh.Mihalache din sectorul 1 al Capitalei, sunt doar 2-3 chioşcuri de difuzare! Duminica? Închis! Mai vine, ce-i drept, câteodată, un cetăţean mai în vârstă cu câteva exemplare din “Gazeta Sporturilor”, dar trebuie să ai noroc să-l întâlneşti!

În multe, foarte multe localităţi din provincie, situaţia din acest domeniu al ziarelor tipărite este şi mai dificilă. La Tg.Neamţ bunăoară, la o populaţie de cca 20.000 de locuitori, sunt doar două chiscuri. Duminica-inchis.
Situaţii similare şi-n multe staţiuni balneo-climaterice, acolo unde un ziar e o raritate! (vezi: Băile Herculane, Sovata, Durău, etc).
Aşadar, o situaţie deloc roză mai ales dacă ne comparăm cu multe, foarte multe ţări din Europa şi din alte continente, acolo unde ziarele au zeci de pagini, iar difuzarea lor este asigurată şi pe timpul nopţii!

Oare mai e cazul să vă reamintesc că şi acele ţări au … internet!? Ce să mai vorbim!… Una-i să stai ore la calculator, la tabletă sau cu telefonul în mână pentru a citi ceva mai cuprinzător, şi alta-i să simţi tu foaia de ziar şi să meditezi sau s-o reciteşti pe-ndelete!
Nu mai amintesc aici de mirosul cernelii, pentru simplul motiv că acum sunt alte tehnologii de tipărire. Tot calcultorul o face!
Totuşi, după părerea mea, (cât şi a altora, cred) presa tipărită nu trebuie să dispară! Ar fi păcat! Prea multe au tot dispărut, ca să mai dispară şi asta! Dacă n-am dreptate, vă rog să mă contraziceţi!

P.S. Cu voia Dumneavostra “promit” să revin, oarecum tangenţial, la acelaşi subiect într-un viitor articol …

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

ziare ochelari presa Ziarele tipărite sunt... pe dispărute?

Categorie articol [ Guest Post, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “Ziarele tipărite sunt… pe dispărute?”

  • Mihai Traian
    ... a scris la 3 aprilie 2016, 9:00   [#1]

    Aveti dreptate domnule Marc. Eu,locuiesc in Onesti, un oras mai mare decat Tg.Neamt. Si aici la o populatie de aproximativ 35-50 de mii de locuitori, unde cei cu 7 clase sunt o minoritate absoluta, marea majoritate avand minimum 10 clase, numarul chioscurilor de “difuzare” a presei este de numai 4. Nu mai vorbesc ca acestea au mai mult ziare locale, integrame si rebusuri. A gasi aici Magazin Istoric este o veritabila aventura, ca sa nu vorbesc de Chip si altele. La asta adaug (eu sunt om de varsta a 3-a) dar am copii, nepoti si alti copii ai prietenilor mei, de la acestia,desi sunt elevi buni, invata, sunt preocupati de pregatirea lor si de a-si face o cariera, interesul pentru presa scrisa este ingrijorator de redus. Eu, personal sunt amator sa citesc un ziar “de adevaratele”, nu cel online nu-l gasesc. Abia cand ajung in Bucuresti mai am o asemenea posibilitate. Adevarul este ca acum poti citi si primesc sau gasesc pe internet diverse carti si le citesc, dar farmecul citirii unei carti sau ziar direct de pe ea sau el nu se compara cu cititul online.

  • ... a scris la 3 aprilie 2016, 10:59   [#2]

    Naspa :o

    Foarte putine persoane mai citesc cate ceva, in rest, doar asculta la Maruta.

  • DAMOSS
    ... a scris la 3 aprilie 2016, 17:17   [#3]

    Nu plangeti de mila ziarelor; breasla este un loc in care misuna curvele precum furnicile, directorii de ziare sunt fosti comunisti, ahtiati dupa bani si femei, abonati la contracte cu statul, in relatii cu oamenii politici si fara nicio valoare ca si jurnalisti. In concluzie, o breasla de curve si directori betivi, ratati si curvari, oameni fara nicio placere de a scrie, nu merita sa mai functioneze.
    Stati linistit, cand vom avea oameni de valoare, jurnalisti adevarati, presa scrisa va aparea din nou; acum, moartea ziarelor este una temporara.

  • Mihai Traian
    ... a scris la 4 aprilie 2016, 17:35   [#4]

    Stimate(a)-Lumea-IT.ro.
    Multi se uita la Maruta,la Dan Negru,dar cei mai multi se uita la Antena 3 si RTV.Nu degeaba la ultimul recensamant s-a gasit peste 40% semidocti.

  • ioangeorgescu
    ... a scris la 5 aprilie 2016, 20:51   [#5]

    Difera cumva manipularea gen …net , hartie ,tv, raidio, reclame stradale , in cutia de scrisori…etc…etc ?Barem prin disparitia ziarului clasic mai salvam o creanga sau doua,
    si putem rasufla sau sufla mai usurati, ca am salvat Planeta :)

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?