WWW vs non-WWW

WWW versus non-WWW

www WWW vs non WWW

Optimizare SEO… O expresie aproape magica, lucruri greu de inteles pentru multa lume si nu in ultimul rand, de multe ori chiar greu de atins. Am sa va propun o tema foarte simpla, una intr-atat de simpla incat probabil multi nu se gandesc la ea: folositi www. la siteul vostru, sau nu ?

Daca este bine sau nu sa folositi www. inaintea adresei siteului vostru (domeniului web), o vom lamuri mai jos …

S-a impamantenit ideea ca, orice adresa/domeniu al unui site web este sau trebuie sa fie sub forma www.numele-siteului.com. Ei bine, nu este asa. In primul rand, eu nu mai utilizez de ani buni de zile www. inaintea numelui de domeniu web, atunci cand tastez o adresa in bara de adrese a browserului. Tastez pur si simplu numele domeniului si dau ENTER, de exemplu: scriu siteul-cu-flori.com, nu mai scriu www.siteul-cu-flori.com … In primul rand, economisesc timp daca nu mai tastez inca 4 caractere pe tastatura. La fel si daca scrieti in casuta de cautare de la Google.

Am vazut ca multi fac asa: – in primul rand, in loc sa tasteze adresa siteului direct in bara de adrese a browserului, ei intra prima data pe Google si tasteaza acolo domeniul web, dau click pe butonul de cautare de la Google si abia dupa aceea dau click pe unul dintre rezultatele cautarii, respectiv siteul cautat … Ba mai mult, si in casuta de cautare de la Google, in loc sa scrie de exemplu “siteul-cu-flori.com” ei scriu “www.siteul-cu-flori.com”…

Asta din punctul de vedere al utilizatorilor… Pentru webmasteri insa (proprietari de siteuri, etc), www. reprezinta cu totul altceva, ei macar stiu ca este prescuratrea de la “World Wide Web” sau ca de exemplu www este folderul din Wamp unde trebuiesc puse fisierele siteului ca sa apara “pe internet” …

Ca si webmaster/proprietar de site web, va trebui sa va hotarati cum vreti sa se numeasca siteul vostru ? siteul-tau.com sau www.siteul-tau.com ? Si in functie de asta, sa va optimizati siteul pentru motoarele de cautare.

Pornind de la “baza” programarii in materie de pagini web, respectiv limbajul HTML, voi face referire la un site in HTML, insa principiul este aplicabil pentru orice tip de site…

Daca aveti un site web scris in HTML, care are 3 pagini, de exemplu:
home.html, despre-mine.html si contact.html
… verificati toate legaturile (link-urile) din cele 3 fisiere si hotarati-va:
ori puneti toate linkurile din cele 3 pagini asa:

http://www.siteul-tau.com/home.html
http://www.siteul-tau.com/despre-mine.html
http://www.siteul-tau.com/contact.html

… ori asa:

http://siteul-tau.com/home.html
http://siteul-tau.com/despre-mine.html
http://siteul-tau.com/contact.html

In plus, creeati un fisier text pe care il salvati cu numele .htaccess iar in acest fisier puneti astfel:

- daca vreti ca toti cei care tasteaza in browser www.siteul-tau.com sa fie redirectionati automat catre http://siteul-tau.com puneti astfel:

1
2
3
4
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^siteul-tau.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://siteul-tau.com/$1 [L,R=301]
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^siteul-tau.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://siteul-tau.com/$1 [L,R=301]

- daca vreti ca toti cei care tasteaza in browser siteul-tau.com sa fie redirectionati automat catre www.siteul-tau.com puneti astfel:

1
2
3
4
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.siteul-tau.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.siteul-tau.com/$1 [L,R=301]
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.siteul-tau.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.siteul-tau.com/$1 [L,R=301]

Salvati fisierul .htacces si incarcati-l in ROOT (folderul “radacina” al siteului vostru).

Nu este gresit nici daca folositi www. in fata domeniului, nici daca preferati fara www. in fata domeniului web, trebuie doar sa va hotarati cum va place, si in functie de asta sa va rescrieti toate legaturile (link-urile) din site. De asemenea, daca utilizati un fisier .htacces in radacina siteului, asa cum explicam si mai sus, si cei care de exemplu vor tasta in bara de adrese www.siteul-tau.com, vor fi automat redirectionati pe http://siteul-tau.com … si invers.

Bafta.

_________________________________________________________

Tutorial Copyright © 2010 www.dan-blog.ro @ Dan

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   
Comentează acest subiect
Acest articol a fost publicat de , luni, 18 octombrie 2010 in categoria SEO. Poti sa urmaresti raspunsurile catre acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti sa adaugi un comentariu, sau poti sa pui un trackback (link) de pe propriul tau site:

Ctrl + C pentru a copia linkul

11 comentarii la subiectul “WWW vs non-WWW”

 1. marales

  si eu tot la fel, de mult tastez direct situl fara www. , mai ales ca daca dai cautare pe google sunt sanse ca situl sa nu apara deloc daca situl este nou sau webmasterul nu a auzit de seo

 2. 24monden

  foarte bun articolul. nici eu nu mai scriu www.

 3. MyhayTzA

  Nici eu nu mai folosesc www . Totusi cine acceseaza blogul meu sunt trimisi catre http://www…... . E bine asa ? Sau modific si las doar http:// . Cum este mai bine ?

 4. Dan

  Nu este gresit nici cu www., insa ca sa fie corect d.p.d.v SEO, toate linkurile siteului tau trebuie sa fie cu www.

 5. MyhayTzA

  Deci eu daca am setat in panou (wordpress) sa fie cu www. e bine. Toate link-urile au www.

 6. Dan

  La Wordpress asa este, insa la alte siteuri poate sa difere in functie de site. Iar la Wordpress este valabil atata vreme cat thema este un facuta corect din acest punct de vedere. Sa nu uitati ca si themele blogurilor, sunt facute tot de… oameni, nu de roboti.

 7. MyhayTzA

  Ai dreptate , depinde de la tema la tema .

 8. Mihai

  Salut…. sunt nou in treaba asta…. vad ca mie imi apare la adresa fara www. chiar daca il scriu cu ww. in fata. Ideea e ca eu cand am bagat linkul in directoarele web le-am bagat pe majoritatea cu www. in fata….. are ceva?…dauneaza?

 9. Andreea Sarbu

  Felicitari pentru articol. Lucrez la o firma de web design si sunt de acord cu tine in tot ce ai scris mai sus.

 10. Sebastian Nagy

  Cred ca nimeni nu mai scrie cu WWW. Am cautat o vreme dupa explicatii in sensul asta. Multumesc!

 11. roxi

  Cred ca www sau non www ramane o chestie la latitudinea fiecarui webmaster. Atata timp cat se face redirect cred ca nu-i gresit nici daca nu tii cont la backlinkuri de acel www. Cand faci redirect tot juice-ul se duce in domeniul principal. De aceea si in google webmaster ai acolo o optiune sa alegi cum vrei sa apara site-ul pe google.

RSS

Adaugă un comentariu

Autentifică-te pe site și nu va mai trebui să completezi căsuțele de mai sus.

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

 

Acum poți adăuga pe site, propriile tale articole. Click aici !Matrimoniale