Windows keyboard shortcuts – scurtături taste

windows keyboard shortcuts Windows keyboard shortcuts   scurtături taste

Windows keyboard shortcuts – scurtături taste

Pentru cei care utilizează frecvent calculatorul, “scurtăturile” care pot fi utilizate cu ajutorul tastaturii pentru a realiza diverse comenzi ori pentru a porni diverse aplicaţii, sunt esenţiale. Cu atât mai mult sunt de un real ajutor, atunci când genul de job pe care-l ai, presupune lucrul cu calculatorul.

Ori după cum bine ştim, trăim cu toţii în “secolul vitezei”, timpul este preţios, “targhetele” sunt întotdeauna mult prea aproape iar şefii sau clienţii aşteaptă intotdeuna finalizarea cât mai rapidă a proiectelor la care lucrăm (pe calculator bineînţeles…).
Pentru utilizatorii care folosesc frecvent calculatorul, cred că ar fi utilă o listă cu scurtăturile care pot fi utilizate în sistemul de operare Microsoft Windows. Aşadar, iată cele mai importante scurtături pe care le putem utiliza cu ajutorul tastaturii:

Windows + 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 – combinaţia dintre tasta Windows şi orice tastă numerică porneşte aplicaţiile din Quick-Launch în ordine. Ideal ar fi să puneţi în Quick-Launch aplicaţiile pe care le folosiţi cel mai des în ordinea priorităţilor.

Windows + Alt + 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 – Apăsând combinaţia de taste Windows şi Alt plus o cifră, puteţi deschide meniul contextual al oricărei aplicaţii din Quick-Launch. Intitulată “Jump List”, această listă va permite să accesaţi rapid ultimele foldere deschise în Windows Explorer sau ultimele adrese accesate în browserul Chrome.

Windows + T este o combinate de taste a cărui acţiune este similară cu plimbatul cursorului pe aplicaţiile deschise din taskbar. Diferenţa este că, pentru a aduce în prim plan o aplicaţie folosind Windows şi T trebuie să apăsaţi pe spaţiu sau Enter, pe când dacă aţi fi folosit mouse-ul, făceaţi click pe aplicaţia de interes.

Windows + Home vă ajută să rămâneţi în prim plan doar cu fereastra pe care o aveţi activă, restul aplicaţiilor minimizandu-se rapid în taskbar. Alternativa în Windows 7 este să mişcaţi brusc o fereastră cu click-ul apăsat pe bara de titlu.

Windows + B selectează prima aplicaţie din systray, moment după care vă puteţi plimba cu săgeţile de pe tastatura pentru a ajunge la aplicaţia care vă interesează. Această funcţie este utilă mai ales atunci când nu vă funcţionează mouse-ul.

Windows + Up/Down este o combinaţie de taste prin care puteţi maximiza o fereastră sau o puteţi aduce la dimensiunea anterioară. Această funcţie este similară cu apăsarea pătratului dintre – şi X din colţul din dreapta sus.

Alt+Esc este similar ca acţiune cu “Alt+Tab” doar că în loc să-ţi ofere opţiunea să vezi toate ferestrele deschise şi să o alegi pe cea pe care o doreşti, “Alt+Esc” îţi aduce în fata aplicaţiile deschise una după alta.

Windows+Pause/Break este cea mai rapidă cale să accesaţi “System properties”, este echivalentul unui click-dreapta pe My Computer, urmat de Properties.

Alt+Space deschide meniul de sistem al aplicaţiei care rulează. Astfel puteţi să închideţi – apăsând pe C, să maximizaţi – apăsând pe X, să mutaţi apăsând pe m sau să minimizaţi – apăsând pe n, o aplicaţie. Aceasta combinaţie de taste este utilă mai ales când aveţi o fereastră care nu se închide cu Alt+F4 sau o fereastră pe care nu o vedeţi.

Ctrl+Esc deschide meniul de Start şi va permite să vă plimbaţi pe săgeţi pentru a accesa aplicaţia care vă interesează.

Ctrl+Shift+Esc deschide Task Managerul, indiferent de aplicaţia pe care o aveţi în faţă.

 

Scurtături de taste în Windows Explorer

Alt+Up este soluţia pentru a merge un director mai sus (folderul în care se afla folderul pe care îl vedeţi) în Windows Explorer. În Windows XP există un buton pentru această funcţie însă a fost scos în Windows Vista.

Shift+F10 este soluţia pentru a deschide un meniu contextual aferent unui fişier sau director, în cazul în care nu aveţi pe tastatură o tastă pentru click-dreapta. Reţineţi faptul că tastele subliniate din diversele opţiuni afişate la click-dreapta pot fi activate uşor prin apăsarea respectivelor taste.

Shift+Delete şterge un fişier fără să-l mai pună în Recycle Bin.

Ctrl+Shift+N creează un director nou în folderul curent.

Alt+Enter deschide pagina de proprietăţi a directorului sau fişierului selectat.

F2 redenumeşte directorul şi fişierul selectat.

F3 deschide o fereastră de Windows Explorer şi te duce direct la zona de căutare din colţul din dreapta sus. Dacă o fereastră de Explorer este deja deschisă tasta F3 te duce direct la zona de căutare. F3 nu funcţionează doar în Windows Explorer, sunt multe alte aplicaţii care sunt compatibile cu această scurtătură.

F6 schimbă focusul dintre diversele zone ale unei ferestre de Windows Explorer. Prin apăsări succesive puteţi accesa panoul din stânga, panoul din dreapta sau meniul de opţiuni. Dacă aţi ajuns în zona care vă interesează puteţi folosi săgeţile pentru a vă deplasa mai departe. Tasta F6 acţionează similar şi în alte aplicaţii trebuie doar să experimentaţi acest lucru.

F10 afişează meniul de fişiere din Windows Explorer. Ca o alternativă puteţi apăsa tastele Alt+F. Având în vedere că Microsoft a ascuns implicit meniurile File, Edit, View, etc…, aceasta este singura opţiune să le aduceţi înapoi.

Categorie articol [ Diverse ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Windows keyboard shortcuts – scurtături taste”

  • ... a scris la 7 februarie 2013, 12:11   [#1]

    Folosesc calcu de vreo 13 ani, insa chestia cu Windows+ chiar nu o stiam… Interesant…

  • ... a scris la 25 februarie 2013, 1:21   [#2]

    Foarte tare..multe nu le stiam..ce-i drept, scurtaturile le folosesc destul de rar, mi se par greu de memorat.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?