Windows cannot be installed to this disk, MBR in GPT sau GPT in MBR

MBR vs GPT partition table hard disk Windows cannot be installed to this disk, MBR in GPT sau GPT in MBR

A trecut ceva vreme de când a apărut Windows 10 însă nu toată lumea a decis să-şi schimbe sistemul de operare, respectiv să lase în urma sistemul de operare cu care era familiarizat şi să treacă pe noul sistem de operare al celor de la Microsoft. Doar că, în momentul în care calculatorul ori laptopul nu mai face faţă noilor cerinţe în materie de resurse ori, poate, pur şi simplu nu mai funcţionează din cauza unor defecte hardware iar costul reparaţiei sau înlocuirea nu se justifică pentru că este de preferat să facem un upgrade, veţi constata că altă cale de ales nu prea aveţi decât să treceţi pe noul Windows 10. Asta deoarece noile componente nu prea mai funcţionează decât cu Windows 10, iar aici e o adevărată istorie (producătorii fac drivere doar pentru Windows 10, etc), nu mai insist pe acest aspect pentru că nu are rost. Ideea este că, în anumite situaţii/configuraţii, dacă vreţi să treceţi pe noul Windows 10 puteţi întâmpina câteva probleme. Ca de exemplu, una dintre ele ar fi că, la instalarea Windows 10 vă puteţi trezi cu o eroare care sună cam aşa:

Windows cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR partition table. On EFI system, Windows can only be installed to GPT disks.

Windows 10 cannot be installed to this disk MBR partition table Windows cannot be installed to this disk, MBR in GPT sau GPT in MBR

În această situaţia, va trebui să convertiţi MBR în GPT.

Câteva cuvinte despre MBR şi GPT
MBR (Master Boot Record) este standardul vechi (pe 32 de biţi) pentru administrarea partiţiilor de pe hard-disk. În MBR sunt memorate informaţiile legate de organizarea partiţiilor şi codul executabil care încarcă sistemul de operare. MBR este localizat la începutul hard disk-ului iar coruperea frecventă a acestei zone poate duce la imposibilitatea citirii întregului hard disk.
GPT (GUID Partition Table) este noul standard (pe 64 de biţi) de administrare al hard-diskului. Este parte a standardului nou UEFI şi utilizează identificatori unici globali (GUID) pentru definirea partiţiilor. GPT este localizat la începutul hard disk-ului, dar o copie a acestuia este localizată şi la sfârşitul hardului astfel încât hard-diskul poate fi recuperat cu şanse destul de mari în cazul coruperii tabelei de partiţii primare. GPT dispune şi de un sistem de verificare şi corectare (CRC) împotriva coruperii acestei zone.
Avantajele GPT sunt: bootare mai rapidă, este mai sigur decât MBR, pot fi creeate partiţii mai mari de 2TB. Când calculatorul utilizează standardul UEFI iar sistemul de operare este pe 64 de biţi, atunci trebuie să alegeţi GPT.

Ei bine, în momentul în care doriţi să convertiţi tabelele de partiţii din MBR în GPT pentru a putea instala Windows 10, ori invers, dacă aveţi deja Windows 10 cu GPT, doriţi să reveniţi la (deja) bătrânul Windows 7 şi aveţi nevoie sau doriţi MBR, atunci vă trebuie o “unealtă” cu ajutorul căreia să faceţi asta cât mai comod şi uşor posibil. Iar una dintre aceste “unelte” este EaseUS Partition Master.

EaseUS Partition Master există atât în varianta “Free” (gratuit) care conţine opţiunile de bază, cât şi în variantele “Pro” şi “Server” care au opţiuni în plus, opţiuni foarte importante şi de mare ajutor în mediul de lucru profesional. În varianta “Free” puteţi clona, redimensiona, muta, fuziona, şterge, ascunde partiţii, puteţi alinia partiţiile de pe SSD-uri pentru a obţine un plus de performanţă, puteţi recupera partiţiile şterse ori pierdute, puteţi curăţa şi optimiza hard diskurile pentru a creşte performanta acestora, puteţi converti partiţiile logice în partiţii primare şi invers, puteţi converti intre MBR şi GPT şi invers, etc…
Varianta “Pro” are câteva opţiuni extrem de utile, dintre care amintesc:
– puteţi redimensiona, muta, clona, verifica, crea, formata, șterge, explora volume pe discuri dinamice;
– puteţi să migrați în siguranță sistemul de operare împreună cu setările pe SSD/HDD fără a reinstala sistemul de operare Windows;
– puteţi să convertiţi MBR în GPT şi invers, fără să pierdeţi datele!
– etc…

EaseUS Partition Master 12 Professional Edition Windows cannot be installed to this disk, MBR in GPT sau GPT in MBR

EaseUS Partition Master poate fi descărcat de pe site-ul oficial: easeus.com

De asemenea, puteţi urmări mai jos, o scurtă prezentare a programului EaseUS Partition Master…


Categorie articol [ Advertoriale ]
Tagged with: [ , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Windows cannot be installed to this disk, MBR in GPT sau GPT in MBR”

  • Calin
    ... a scris la 28 iulie 2018, 1:14   [#1]

    il folosesc si eu, e bun.

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?