Vulgaritatea (în exprimare), dăunătoare sănătății nației!

limba romana carte literatura poezie Vulgaritatea (în exprimare), dăunătoare sănătății nației!

Vulgaritatea (în exprimare), dăunătoare sănătății nației!

Am reprodus, parțial, spusele d-lui Nicolae Manolescu, inserate într-un editorial publicat (nu de mult timp) în cotidianul Adevărul, cu referire exclusivă la actualul limbaj apărut în “presa noastră cea de toate zilele”. În ce mă privește am fost și sunt un dușman declarat al vulgarității și trivialității, al limbajului suburban, ca modalitate de exprimare scrisă sau verbală!

Dacă timpul și răbdarea dvs vă mai permit, vă sugerez să să recitiți, eventual, articolul cu genericul “Presa-i liberă la… greșeli!?“, publicat prin toamna trecută tot în paginile acestui îndrăgit blog. Articolul se referea (în mare…) chiar la aceeași temă: limbaj, modul de exprimare din presa românească. Spuneam (scriam) atunci – între multe altele – că nimic nu este mai dezgustător să citești în ziare, pe blog sau chiar să vezi și să auzi la TV, expresii triviale, vulgarități și obscenități pronunțate cu o dezarmantă lejeritate de o specie de jurnaliști sau de colaboratori ai acestora, dar și de “scriitori” cu pretenții, ale căror “opere” fac să roșească până și hârtia de ziar!

Vugaritatea în exprimare” – spunea dl. Nicolae Manolescu – “nu înseamnă numai vocabular redus și gramatică facultativă, așadar, nu doar gândire simplistă și incoerentă. Ceea ce frapează este faptul că exprimarea este murdară. La propriu și la figurat“. Nici nu poate fi altfel – spun eu – pentru că acest fel de a scrie sau vorbi, dă în vileag un anume mod de comportare, de gândire și exprimare total nedemn pentru un individ (gazetar, scriitor, comentator, etc…) care-și respectă cititorii, interlocutorii și chiar pe sine însuși.
Din nefericire acum, în România nu sunt puțini la număr cei care tentați de… noroaie, practică o astfel de “meserie”! Asemenea oamenilor străzii, ei caută (mai mereu) prin pubele sau coșuri de gunoi, nu alimente sau mai știi ce, ci cuvinte jignitoare, abjecte, glazurate cu trivialități! Ba chiar și vulgarități și obscenități scârboase, total străine unui vocabular civilizat, onest. Devin (uneori) și certăreți, mereu puși pe harță!

Exemple? Cu duiumul, câtă frunză și iarbă! Sunt prea numeroase și din diverse ipostaze, ca să le mai pot nominaliza. De la unii gazetari de rând școliți prin facultăți particulare, unii chiar posesori de doctorate(!), mereu făcând paradă de. ..cultură aleasă(?!), până la prezentatori și realizatori de emisiuni TV (mai cu seamă, talk-show-uri), cu vădite aere de… judecători supremi(?!), semnatari sau – întâmplător – comentatori prin diferite bloguri, “scriitori” pârâți, ș.a.m.d … lista ar putea continua!
Dar nu, nu doresc să dau nume (din motive lesne de înțeles!) și nici să… neîndreptățesc pe cineva! Doresc totuși să amintesc aici, tot ca o părere a mea, că o mare parte din vină pentru acestă situație – destul de neplăcută – revine și învățământului, școlii în general! De mai multă vreme în programele școlare nu mai figurează arta vorbirii, retorica! Ba mai grav, dincolo de treapta gimazială, nici gramatica nu-și mai găsește locul! Loc… ocupat – pe alocuri (scuzați… jocul de cuvinte!) – de… educația sexuală sau de alte asemenea “științe”! Atunci, ne mai putem mira că astăzi, în România, se vorbește cum se vorbește (chiar și la nivel înalt!) și se scrie cum se scrie?!

Sper și de această dată că cele inserate mai sus – chiar dacă în unele pasaje repet (tot ce-i posibil!) pe ici, pe colo și aspecte relevate în precedentul articol (pe aceeași temă) – să nu fie răstălmăcite sau înțelese greșit, tendențios, și nici să fiu etichetat total eronat(!) drept atotștiutor! Am spus-o și o mai spun: nu am făcut nimic altceva decât să exprim, la rândul meu, câteva păreri pur personale asupra unei stări de lucruri alarmante, care proliferând, tind să coboare limba română – limba noastră cea străbună – sub pragul de jos al unei exprimări civilizate!

Autor: MarcCiubotaru – (Guest Post)

limba romana carte book Vulgaritatea (în exprimare), dăunătoare sănătății nației!

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “Vulgaritatea (în exprimare), dăunătoare sănătății nației!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 ianuarie 2017, 12:28   [#1]

  Nu „vocabularul redus, gramatica facultativă și gândirea simplistă” (vorba domnului Manolescu) ne face să vorbim vulgar, Marcele, ci societatea în care trăim.

  Cum să fii un gentleman în ale vorbirii când ești permanent furat de speranțe și călărit (a se citi futut) în toate pozițiile?

  Iartă-mi vulgaritatea, dar nu mă pot abține: ´tu-le mama lor de bandiți!

 • Mihai
  ... a scris la 8 ianuarie 2017, 13:27   [#2]

  cateodata pentru a exprima o anumita stare, te poti exprima mult mai pe intelesul tututor daca folosesti cuvinte vulgare :))

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 ianuarie 2017, 17:17   [#3]

  Ai prins ideea, domnule Mihai. Degeaba încerci să le spui unora că nu e frumos să-i spună futut verbului a copula, că n-ai șanse de reușită.

  Poate că nu sunteți de acord cu mine, dar eu nu cred că trebuie să ne ferim de cuvintele limbii române, indiferent de cât de „vulgare” ar fi.

  Majoritatea dintre noi stă toată ziua cu penisul în gură. Nu cred că e de condamnat faptul că mai rostim uneori și forma lui atât de populară.

  Nu-mi stă în obicei, dar de data asta o zic: mai mergi în pula mea tovarășe Dragnea. Îi rog pe cititori să mă ierte…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 8 ianuarie 2017, 18:19   [#4]

  Scrieti si vorbiti, fratilor, cum vreti! Cum doriti! Eu mi-am exprimat doar parerile si crezul meu in acest domeniu… :dancing:

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 ianuarie 2017, 19:15   [#5]

  Îți respect părerea, Marcele. Te rog să nu te superi dacă mai scap și eu o înjurătură. Fi-v-ar mama voastră să vă fie, că nu-mi ajung cuvintele… La Dragnea mă gândeam…

  Vezi-ți de pensie și scrie ce crezi, că nu se știe niciodată adevărul. Eu încerc să merg la culcare. Sper să reușesc…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?