Vremea întrebărilor

scoala cladire curte teren sport invatamant Vremea întrebărilor

Învățamântul românesc, încotro?

În plin sezon estival ministrul educației (domnul Sorin Cîmpeanu, în caz că nu știați cum îl cheamă!) a organizat 75 de dezbateri în 43 de zile. Astăzi urmează ultima dezbatere, după care „propunerile” vor fi „analizate” și „înaintate” Parlamentului. (sursa informației: Daniela Serb – adevărul.ro)

90% dintre elevii noștrii au media 10 la educație fizică, zice domnul ministru pe Facebook. Luând de bună afirmația dânsului, mă întreb cum naiba se face că sportul românesc se află unde se află când 9 din 10 școleri sunt premianți la orele de sport?

Soluția găsită de eminentul agronom (oare ce caută în fruntea învățământului?) este ca notele să fie înlocuite de calificative. Adică „foarte bine” în loc de 10 și „bine” în loc de 9. Restul notelor le îngrămădim la categoriile suficient/insuficient. Țac-pac (vorba lu’ Gigi!) și am rezolvat problema…

Ce mai contează că școlile nu au săli de sport (nu au toalete decente și noi visăm la săli de sport?) și că orele de educație fizică sunt puse în orarul elevilor (mai ales în școlile de la țară!) doar pentru a completa norma didactică a unor dascăli? Sau că la examenele de titularizare jumătate dintre profesorii examinați nu reușesc să ia notă de trecere?

Sindicatele din învățământ spun că profesorii de sport acordă note mari elevilor pentru a-i stimula să facă mișcare. Oare așa să fie?

Dacă ați uitat, vă reamintesc că am stricat douăsprezece generații de elevi făcând pe profesorul suplinitor în școala din satul meu natal. Dați-mi voie să spun că în haosul postrevoluționar al anilor ’90 degringolada nu era atât de abruptă precum cea din prezent…

Unde ne aflăm după trei decenii de reforme? Într-o țară plină de oameni cu studii superioare și doctorate făcute prin șperț. Spre ce ne îndreptăm? Dacă acceptăm tendințele actuale, nu e prea greu de prezis: spre fundul prăpastiei, prieteni!

Tovărășește și global…

Autor: Francisc Întâiul, 24 august 2022 – (Guest Post)

Categorie articol [ Diverse, Guest Post ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “Vremea întrebărilor”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 august 2022, 20:14   [#1]

  Mulțam că ai postat pe blog rândurile-mi scrise cu sete, Dane. O țâră de întârziere nu fălește nimănui…

  „Reforma” vine peste noi oricum (indiferent că se numește Dăncilă sau Ciolacu!) și nu suntem pregătiți să-i ținem piept. Acceptăm cu seninătate vorbele mincinoase spuse de „patrioții neamului”, de parcă ne-am pierdut cu toții busola.

  Tovarășul Cîmpeanu (te rog să nu consideri că fac propagandă politică!) e ultimul individ (într-o societate sănătoasă, desigur!) ce ar putea conduce destinele învățământului mioritic…

  Peste o săptămână începe un nou an școlar. Aceleași școli cu aceiași dascăli (majoritatea dintre ei nu au reușit să ia notă de trecere la examenul de titularizare -- nu mai zic de suplinitori!) îi așteaptă pe elevi. S-a schimbat doar „structura”. Nu mai avem semestre, ci „module” de învățare.

  Mare lucru și politica asta: nu-i nevoie de competență, e de ajuns să minți frumos și devii instant important în stat!

  P.S.: Nu mă judeca după cantitatea de bere cu care îmi potolesc setea…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 august 2022, 23:10   [#2]

  Reclama e „sufletul” comerțului. Dacă te pricepi să faci reclamă (să minți frumos, adică!) succesul e garantat. Clienții cumpără două minciuni la preț de una și toată poporimea e mulțumită. Cum să ratezi o așa ocazie?

  Mersul la școală e pentru fraieri…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 august 2022, 13:11   [#3]

  Reclamă electorală

  Ia neamule e aicea
  Bunăstare pe de-a ficea!
  Ca să ți-o bagi în desagă
  Ne votezi pe noi, măi dragă!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 august 2022, 13:14   [#4]

  Uneori berea strică treaba: Ia neamule de aicea

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 august 2022, 22:04   [#5]

  Faceți-vă timp să-l ascultați pe Daniel Iancu în recital live. Merită…

  https://www.youtub...tch?v=6XDpQg8TTPs

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?