Vorbe…

harta ungaria mare romania ardeal transilvania Vorbe...

De data asta nu e nicio grabă, Dane. Sper să postezi comentariul meu până nu apucă ăștia să vândă Ardealul…

Hai să vorbim ca să ne aflăm în treabă

Dacă tot suntem consemnați la domiciliu și nu putem „apăra” Ardealul pe care încearcă (cică!) să ni-l fure UDMR-ul, haideți să dezbatem tema.

România a împlinit de curând suta de ani. De unde până unde naționalismul ăsta deșănțat? Sunt ceh de naționalitate (nu-i vina mea că mama vorbea cehește, la fel ca cele șapte generații de dinaintea ei!) și cetățean român, dar nu văd unde e problema devreme ce suntem cu toții cetățenii Europei Unite.

Pe cine deranjează faptul că Istvan merge la primărie și spune jo napok kivánok unor funcționari de aceeași etnie? Pe cine supără autonomia financiară a unei regiuni?

„Furatul” Ardealului e o temă falsă, domnilor! Unii au furat toată România și nimeni nu se revoltă. Stăm cuminți în case și așteptăm ca stăpânii să ne dea voie la libertate. Libertatea aia în care ai voie să te piși nu când îți vine, ci atunci când îți permit stăpânii…

Credeți că niște milioane de cetățeni români au luat calea pribegiei degeaba? Păi ce să mai caute într-o țară în care nu au voie să-și spună pre limba lor convingerile? O țară plină de „specialii” ce știu mult prea bine să-și apere privilegiile.

Vă invit să dați drumul la înjurături, că nu vă costă nimic. Koloszvár și Temesvár sunt vândute de mult „imperialiștilor” și tocmai de-aia sunt orașe fanion. Degeaba ne batem patriotic în piept că „noi suntem români și aici pe veci stăpâni”. Stăpânii sunt ei, nu noi…

- cinci a lu’ maiu -

Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post ]
Tagged with: [ ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Vorbe…”

  • EU, "intrebari intre beri"
    ... a scris la 6 mai 2020, 7:18   [#1]

    Pai, pe cine sa deranjeze ca doi din nu stiu ce etnie converseaza-n limba lor? Din ce-a spus Iohannis, nu parea sa-l deranjeze lucrul asta si nu cred ca deranjeaza pe nimeni asa ceva. De asemenea, in Romania poti sa-ti spui parerea in orice limba doresti, indiferent din ce etnie esti, si indiferent ce limba-ti alegi ca sa te exprimi, doar ca risti sa vorbesti de unul singur. Problema in discutie este “in care si in cate limbi sa se scrie-n buletin”, iar daca pe langa romana si engleza mai inghesuiesti si varianta-n ungureste, atunci e chestie de discriminare a celorlalte nationalitati. La urma urmei, daca, tot e la moda sa umbli cu ghiozdanu-n spate, n-ar fi problema ca buletinul sa fie in “format A4 cartonat”, la fel si permisul auto, insa daca tot suntem europeni cu totii si mai si bantuim prin intreaga Europa, poate c-ar fi util sa se scrie-n toate limbile statelor membre, nu-i asa? Asa, pentru-o sueta, ca sa mearga berea, se pot purta si astfel de discutii, insa cand ele se duc de 30 de ani in Parlament, chiar devine deranjant. S-apoi, om fi noi cu totii “cetateni europeni”, insa teritoriul Romaniei este doar al Romaniei, la fel ca si-n cazul celorlalte 27 de state membre, la fel fiind si cu limba oficiala. Hai, sa fie bine inca 100 de ani, si sa speram ca nu cumva, intr-un viitor pe care sa-l apucam si noi, sa sa fim nevoiti sa vorbim toti o limba pe care sa n-o-ntelegem, cum ar fi chineza, de exemplu, ca de urmasi nu pare sa ne mai pese! Doamne fereste!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?