“Voi” sau… “dumneavoastră”?!

Je vous aime 768x748 Voi sau... dumneavoastră?!

O întrebare care mi-au pus-o, și nu odată, mulți concetățeni. Sincer să fiu, celor cunoscuți le-am dat imediat răspunsul, nimic altul decât cel crezut de mine. Bun sau rău, corect ori ba, l-am dat pe loc. Totul însă cu un evident grad de relativitate sau subiectivism. Acum, iată, încerc să va solicit la rându-mi părerea dumneavoastră. Sunt tare curios s-o aflu! Cu atât mai mult cu cât, nu de azi sau ieri, ci de mai multă vreme, mulți dintre prezentatorii diferitelor emisiuni sau programe tv, ni se adresează invariabil numai cu pronumele “VOI“. E corect?

În ce mă privește îmi reamintesc totuși că în anii din urmă, respestivii prezentatori radio sau tv se adresau celor ce le urmăreau programele, în exclusivitate cu “DUMNEAVOASTRĂ”… Așa era la noi, fie în comunism, fie dinaintea acestuia și chiar, și într-o bunăperioada, după. Practic nu știu cum e la japonezi și la ceilalți asiatici, în general, însă dintre culturile cu caresuntem în contact direct, extremele în materie de tutuire le găsim la francezi, respectiv la americani. Francezul îi spune lui mademoiselle “je vous aime” și după ce a făcut sex de multe ori cu ea și sunt aproape de marriage, americanul are doar pe “you”, pe care puțini s-ar gândi să-l traducă prin “dumneavoastră”. Cum e de așteptat, însă, trecerea de la “je vous aime” la “je t’aime” e ineluctabilă, și acesta e trendul și înRomânia – unul dintre efectele globalizării.

Să știi exact când să zici tu și când dumneavoastră e mult mai greu decât pare, trebuie să fii și un bun psiholog, printre altele, citit sau înnăscut, nu? Riscul să faci o boacănă și să regreți consecințele când îți daiseama de ele e mare eroare… Iar uneori poate să fie o capcană ce ți se întinde și în care te arunci cu mult aplomb dacă nu îți pui repede mintea la contribuție. Folosirea lui dumneavoastră când te așteptai la un tu, sau invers, transmite adesea mesaje clare legate de intenții, de poziționare, de starea de spirit. Tot că o proprie părere este și acea situație când cei doi participanți la dialog au poziții relativ egale, statute asemănătoare șidiferențe semnificative de interes în relația respectivă, cel care se adresează primul da “tonul” și, de regulă, fărăcelălalt urmează indicația. Dacă i te adresezi cu tu și el îți răspunde cu dumneavoastră, poate să fie un semnal că vrea să mențină distanța, că nu-i place de tine, nu vrea să fiți “prieteni”. Invers, poate să însemnecă preia el inițiativa “împrietenirii” sau dimpotrivă, că nu recunoaște “egalitatea”, că vrea să preia controlul, să domine. O noutate e actuală comunicarea pe Internet, pe site-urile de socializare, pe forumuri precum și în alte diverse situații. În condiții de anonimat, unde toți sunt egali, normă e comunicare poate fi cu tu.

Atunci adresarea cu dumneavoastră e o prețiozitate inutilă, uneori chiar ridicolă. Nu însă, cred eu, în poziția ta de prezentator public tv sau radio, ipostază care impune totuși un anume protocol, deci un minimum de respect și considerație (de mult dispărute la români) vis a vis de imensa și diversa masă de ascultători sautelespectatori. Ca să te respecte, să te aprecieze, se cuvine să respecți! Nu cu gafe și prostii. Ce spuneți, greșesc?!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

13 comentarii la ““Voi” sau… “dumneavoastră”?!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 octombrie 2019, 18:00   [#1]

  Nu! Nu e deloc de bun simț ca un crainic de televiziune să se adreseze celor care se uită la ecran cu formula „voi, telespectatorii”. Părerea mea e că se impune formularea „dumneavoastră, telespectatorii”. Și nu e vorba (cred eu) de o „prețiozitate inutilă”, ci de respectul față de cei care te ascultă și te privesc.

  În ceea ce privește comunicarea pe Internet, cred că anonimatul nu îți dă dreptul să fii nepoliticos. Din păcate, acest mediu a devenit o junglă a invectivelor, un loc în care toți se cred șmecheri când îi spun interlocutorului că e prost, folosind un limbaj de mahala.

  Dacă nu credeți ce spun, aruncați o privire pe comentariile postate de „cititori” pe diverse site-uri…

  Una e să vorbești la „per tu” cu o persoană cunoscută (chiar și virtual) de ani de zile și alta e să folosești un limbaj birjăresc cu oricine îți iese în cale.

 • ... a scris la 16 octombrie 2019, 0:50   [#2]

  Există și persoane care sunt capabile să-i spună unui interlocutor că e prost fără să folosească un limbaj de mahala. Acuma treaba e că, dacă interlocutorul vizat e prea prost atunci sigur n-o să se “prindă”… Cam ăsta ar fi riscul :))
  Exemplu: Theodor Paleologu. E primul exemplu care mi-a venit în minte (dintre personajele de pe scena politică românească actuală). Păcat că în spatele lui, cred eu cu tărie că, sunt interese și calcule politice, altfel îmi place “omul”, chiar dacă, sincer, din multe puncte de vedere îmi pare “nepregătit” pentru funcția de președinte al României…

  Și nu doar Paleologu, mai sunt destui…
  Un alt exemplu despre cum să-i spui în față unuia ca e prost fără să folosești un limbaj de mahala:

 • EU, Salut Abil
  ... a scris la 16 octombrie 2019, 19:34   [#3]

  Din al II-lea exemplu, sa-nteleg ca Ungureanu este cel care s-a facut de ras, neprinzand, in prima faza, relatia lingvistica intre “salutara” si “de salutat”, pentru ca mai apoi sa pretinda ca “anturajul si imprejurarea nu erau potrivite” ca sa-si argumenteze atitudinea aroganta, adoptata cu ignoranta? Este adevarat ca “o prostie, ramane prostie chiar si rostita de catre un savant”, insa asta nu-nseamna ca “trebuie sa cautam adevaruri in spusele oricarui imbecil”, iar in privinta domnului Ungureanu, EU unul nu ma-ndoiesc vreo clipa! Nu cred ca este benefic ca, intr-o comunitate si mai ales in societate, sa fie tolerate atitudini prin care oricine sa arunce indoiala asupra oricui, fara a se avea in vedere si onorabilitatea respectivelor persoane. La urma urmei, este vorba, “orice critica facuta de un prost, este o lauda”! Deci, intentia mea, in acest comentariu, nu este sa-l “laud” pe Gadea, ci doar imi prezint dorinta ca “obraznicia prostilor” sa fie tratata cum se cuvine. Parerea mea!

 • ... a scris la 16 octombrie 2019, 22:07   [#4]

  @EU, Salut Abil, așa este domnule “EU, Salut Abil“, cred că toți privitorii Antenei 3 au fost și sunt de acord că, în emisiunea menționată mai sus, domnul Gâdea l-a făcut de râs pe domnul Ungureanu. Ce mai, a șters cu el pe jos, nu alta! (Gâdea cu Ungureanu)

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 16 octombrie 2019, 23:49   [#5]

  Pentru democrația românească, așa cum o înțeleg eu, ar fi salutar ca PSD să iasă din scena politicii, domnule Salut Abil. Spun asta în speranța că veți reuși să salutați evenimentul…

  Nu e nevoie să vă îndoiți de imbecilitatea domnului Ungureanu devreme ce doriți ca obrăznicia proștilor să fie tratată cum se cuvine.

 • EU, Salut Abil
  ... a scris la 17 octombrie 2019, 4:13   [#6]

  Domnule Dan, Ungureanu, indiferent ca-l cheama Mihai, Traian, sau Razvan, nu are nevoie de sprijin atunci cand e vorba sa se faca de ras. De altfel, trebuie sa remarcati ca, in comentariu, nu am mentionat numele lui Gadea, decat in ultima fraza si am facut-o tocmai pentru a preciza ca nu are niciun merit in “caderea in penibilitate” a invitatului sau. Cat despre acolada in dezbatere, introdusa de MRU in emisiunea respectiva, eu o vad de-a dreptul penibila pentru ca mai rusinos decat sa gresesti intr-o expunere este sa corectezi gresit pe cineva, iar in continuare ma voi explica: “Cităm după DEX: salutar – „folositor sănătăţii, vieţii; salvator; care este potrivit, adecvat într-o anumită situaţie; BINEVENIT”. SALUTABIL nu este atestat în dicţionarele noastre. Nici chiar în cel de neologisme. Asta nu înseamnă că nu există acest cuvânt. Ba din contra, e foarte frecvent în limbajul livresc, dar este un cuvânt potenţial, adică e un neologism la nivel de vorbire, pe care limba încă nu l-a „încetăţenit”. Prin salutabil trebuie să înţelegem „ceea ce poate fi salutat; acceptat cu entuziasm”. De exemplu, o iniţiativă salutabilă = acceptată, BINEVENITA”. Mie unul imi este clar faptul ca domnul MRU face parte din categoria celor care citesc doar primele doua cuvinte dintr-o fraza, sau dintr-o definitie, “cultura”(sic!) domniei sale fiind in consecinta acestui obicei. Va rog sa ma credeti ca domnul MRU nu se-nscrie in categoria celor indrituiti sa dea lectii altora, chiar daca este “profesor”, urmadu-si educatia intr-o impletitura dubioasa cu cariera politica, astfel in anul II de liceu il baga taticul in CC al UTC si iese sef de promotie la un liceu “de mate-fizica”, pentru ca imediat sa dea la Facultatea de filozofie-istorie, mentinandu-si locul in CC al UTC pana cand acesta s-a desfiintat, trecand in Senatul Universitatii, si tot asa… luandu-si si un doctorat, ca toti ceilalti interesati in cariera politica, obraznicia fiind una dintre “calitatile” indispensabile ale parvenitului politic. Ma rog, asta-i convingerea mea si va rog sa ma scuzati pentru vehementa. Chiar daca ar fi sa nu-mi placa Gadea, EU tot nu as putea sa confirm vreo farama de eruditie la indivizi de teapa lui MRU.

 • EU, Salut Abil
  ... a scris la 17 octombrie 2019, 4:25   [#7]

  Domnule Francisc, nu are cum sa fie salutara, ori salutabila(ambele cu sensul de “binevenita”) “iesirea din scena politicii” a singurului partid de stanga si va spun asta nefiind adept al ideologiei socialiste(adica de stanga, asta inseamna). Una e sa sustii ca locul stangii politice este “in opozitie” si alta e sa sustii eliminarea ei de pe scena politica, diferenta fiind evidenta pentru oricine aflat intr-o stare de veghe. Cat despre domnul MRU, consider ca i-am acordat suficienta atentie, fara alte comentarii.

 • ... a scris la 17 octombrie 2019, 10:55   [#8]

  E adevărat, un partid de stânga trebuie să existe pe scena politică a unei țări, indiferent cum s-o numi țara, pur și simplu pentru un bun echilibru politic. Nu sunt adeptul capitalismului sălbatic (promovat de altfel în multe state civilizate!), consider că este la fel de nociv ca ideologia socialistă.
  PSD-ul însă, la ce ingrediente nocive are în compoziția sa, de-a dreptul toxice pentru o societate normală și sănătoasă, trebuie să dispară de pe scena politică românească cu tot cu membrii săi! PSD-ul nu este despre nici o “idee de stânga” este strict despre șmecherie, hoție, minciună și interese, iar orice lucru promovat și/sau pus în practică de ei a fost strict în scopul de a-și menține ei mâinile pe butoane pentru a avea acces la vistieria statului -- adică la bani “gratis”, nemunciți în vreun fel de către ei! Un exemplu aici: http://dan-blog.ro...sunt-proaste.html
  La ce-mi rămâne să sper este ca România să aibă suficiente “resurse” care să ducă la formarea unui partid politic social salutar, de stânga, însă unul format din oameni integri, care să nu fi avut vreo legătură de nici un fel cu fostul regim comunist și al căror scop să fie într-adevăr menținerea unui echilibru normal, echitabil, între ideile sociale și cele capitaliste.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 octombrie 2019, 19:27   [#9]

  Dacă dumneavoastră, domnule Salut Abil, îmi dați un singur motiv pentru care aș crede că PSD e partid de stânga în afară de numele lui atunci putem discuta. Părerea mea (am dreptul la părere, nu credeți?) e că această adunătură de oportuniști nu se poate numi în niciun caz partid.

  Ce partid sănătos de orice culoare își scoate la suprafață, la vârf vreau să zic, toate rebuturile? „Democrația” românească (și nu numai!) din prezent are o mare problemă: ajung la conducerea țării mult prea mulți indivizi care nu au ce căuta în poziții de conducere. Meteahnă veche, știți foarte bine asta…

  „Lupta” politică din România nu se dă între stânga și dreapta, domnule Abil, ci între impostură și onestitate, între minciună și adevăr, între hoție și cinste. Cum să prosperăm, ca țară, dacă prețul muncii e stabilit de niște mincinoși care huzuresc tocmai pe seama „poporului muncitor”?

  Socialismul e o utopie pentru simplul motiv că niciodată oamenii nu vor fi egali niciunde în lume. Și tocmai de asta nu trebuie să punem semnul egal între harnic și leneș sau între bun simț și impertinență…

  Când o țară e năpădită de păduchi, singura soluție e deparazitarea.

 • EU, Salut Abil
  ... a scris la 17 octombrie 2019, 19:34   [#10]

  Domnule Dan, un partid politic este definit de doctrina sa, cea inscrisa in actele constitutive, iar din acest punct de vedere, PSD-ul isi are fundamentata ideologia pe principiile PSDMR de la 1893, anume “…instituirea votului universal, adoptarea unei legislații a muncii și reforma radicală a sistemului agrar în favoarea țărănimii, organizarea învățământului gratuit obligatoriu, garantarea dreptului la întrunire, instituirea impozitului progresiv pe venit, descentralizarea și autonomia comunală, etc.”. PSDRM-ul s-a destramat in 1899 si s-a reinfiintat in 1910 sub numele de PSD, avand aceleasi principii ideologice. In toate epocile sociale din Romania, PSD-ul a avut adversari puternici tocmai pentru ideologia de stanga pe care o urma, fiind desfiintat si de forte politice de dreapta (in 1899), cat si de PCR (in 1948) cand a fost obligat sa fuzioneze cu acesta in PMR concomitent cu arestarea conducerii PSDI, aripa desprinsa din PSD, dupa 1989 PSD-ul lui Cunescu fiind cel care i-a preluat doctrina si numele. In fine, istoria post-decembrista o stim, pentru ca am trait-o, astfel ca nu mai insist, insa astazi avem datoria sa protejam sistemul democratic pe care l-am obtinut “cu sange” la Revolutia din 1989 si sa nu permitem stirbirea paletei politico-ideologica, la fel cum trebuie s-o protejam impotriva infestarii acesteia cu ideologii extremiste. Asadar, partidul politic nu este o asociere de persoane, neputand spune ca “e format din oameni” integri, sau ne-integri, ci este “o ideologie” la care adera, sau de care se desprind oamenii, unii ca membri cotizanti, altii prin votul exprimat la urna. Acesta este sistemul care trebuie sa decida ramanerea PSD-ului pe scena politica romaneasca, fiind chiar deplasat sa spui despre partidul cu cei mai multi membri ca “trebuie sa dispara”. Cat despre faptul ca este populat si cu indivizi dubiosi, EU il gasesc ca fiind un fapt real, insa nu pot fi de acord sa-i includ apriori pe toti cei peste 600 de mii de membri in aceasta categorie, ori sa fiu de acord cu epurarea pe criterii politice a acestora. EU chiar cred ca sistemul democratic trebuie respectat pentru ca este statornicit prin Constitutia Romaniei, care-i obligatorie, iar cei care cauta cai de a-i eluda sau interpreta eronat norma isi tradeaza orientarea interlopa. Parerea mea este ca trebuie eliminati, prin votul de la urna, toti cei care ne-au aratat ca vad norma legala ca pe un filtru care opereaza o selectie intre “cei isteti”, care o depasesc si “restul lumii”, care se opreste in ea, atitudine care, asa cum am spus anterior, le tradeaza de fapt mentalitatea interlopa. Se spune ca cel mai convingator hotii striga “hotii”, la fel cum si ca “femeile usoare devin cele mai apreciate neveste”!

 • EU, Salut Abil
  ... a scris la 17 octombrie 2019, 19:46   [#11]

  Domnule Francisc, probabil ca veti gasiti singur motive, daca ii veti citi Programul, pe care EU recunosc ca nu l-am citit, insa fiind provenit dintr-o fuziune cu PSD-ul domnului Cunescu, mi-am permis sa consider ca este in concordanta cu denumirea. Daca doriti sa va ofer “motive”, sau argumente desprinse din propaganda anti-PSD, deasemenea va spun ca nu pot, intrucat nici pe aceasta nu o lecturez. O zi buna!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 octombrie 2019, 23:02   [#12]

  Dată fiind ora la care ați scris comentariul, era mai indicat să spuneți o seară bună, domnule Abil. Vă mulțumesc pentru lecția de istorie pe care i-ați oferit-o gratuit domnului Dan și vă spun noapte bună!

  Mai aveți destulă vreme la dispoziție casă vă treziți din vrăjeala PSD…

 • EU, Salut Abil
  ... a scris la 18 octombrie 2019, 0:21   [#13]

  Domnule Francisc, v-am urat ceea ce am crezut EU ca aveti nevoie, ori percepandu-va ca fiind mai tot timpul intr-o stare “cel mult crepusculara”, m-am gandit sa va urez ceva mai deslusit, mai la lumina zilei! Eu nu obisnuiesc sa fac urari de complezenta(cu sensul de “in mod formal”)! Cat despre PSD, am critici de facut mai multe si mai grave comparativ cu dumneavoastra care dispuneti de una singura pe care o exprimati in variate formulari, insa nu le voi expune aici, acum! EU va urez, in continuare, “o zi buna”, de seara si de noapte rugandu-va sa va-ngrijiti singur, sa vi le faceti dupa bunul plac!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?