Vinerea Mare

oua rosii de paste Vinerea Mare

Vinerea Mare, numită şi Vinerea Paştelui, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate, deoarece în această zi a fost răstignit şi a murit pe cruce Domnul Iisus Hristos, spre mântuirea întregii omeniri. Vinerea Mare se mai numeşte şi Vinerea Seacă, pentru că femeile în vârstă de la sat ţineau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafură de la biserică. Prin slujbele ținute, biserica ne aduce aminte de patimile Mântuitorului, ce a fost scuipat, batjocorit și răstignit între doi tâlhari, motiv pentru care această zi neagră este cunoscută și ca Vinerea Patimilor


În fiecare primăvară când totul reînvie la viață, sărbătoarea sfânta a Învierii ne învață despre smerenie și despre regenerare. În acest an, când loviturile grele ale unei realități nedrepte i-au încovoiat pe atât de mulți dintre noi, nevoia de speranța pare să fie mai puternică și mai copleșitoare că oricând. Și oricât de obosiți sau de mâhniți am fi, oricât am tot sperat într-o viață liniștită și un trai mai bun, alinarea vine, că întotdeauna, dinspre cei dragi – sursa noastră de energie, de bucurie și de lumina! Mult așteptatele Sărbători pascale poate că ne vor aduce acum, ca-n totdeauna nu numai lumina, dar și speranța și liniștea ce cred că le merităm. Așadar, în zilele de sărbătoare, să petreceți, dragi colegi de blog, colaboratori și comentatori ai celor scrise, clipe minunate alături de familie și de cei apropiați dumneavoastră! Sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să va aducă în suflete lumina credinței în puterea iubirii mântuitoare, întru triumful vieții și smereniei asupra morții și păcatului!
Va doresc zile senine, liniște în suflet și puterea de a o lua de la capăt. Să fiți fericiți, sănătoși și, dacă se poate, mai uniți și mai solidari unii cu ceilalți. ” Hristos a înviat! “, “Paște Fericit! “…Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Vinerea Mare”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 28 aprilie 2019, 20:45   [#1]

  Adevărat a înviat, Marc!

  Eu (catolic fiind) am celebrat învierea în urmă cu o săptămână (și nu în ziua de vineri, ci sâmbătă) și e musai să-ți spun că la catolici Vinerea Mare e numită și Vinerea Neagră.

  Iar ziua învierii e Sâmbăta albă

 • Marc
  ... a scris la 29 aprilie 2019, 6:22   [#2]

  Nu stiam!Vezi,mai afli unele lucruri si la bătrânețe!…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?