Vindem, câştigăm, cumpărăm – dar fotbal când mai jucăm?

meci fotbal romania franta UEFA EURO 2016 Vindem, câştigăm, cumpărăm  dar fotbal când mai jucăm?

O intrebare ce mi-o pun si mi-am pus-o mereu (si cred ca nu numai eu) adresata indeosebi mai marilor sportului romanesc, inclusiv unor asazisi proprietari de cluburi, celor care prin scopurile initial propuse, prin optica si modul lor de actiune au distrus, pas cu pas, fotbalul din Romania! Un indragit si popular sport, supranumit “sportul rege” din care insa nu stiu, zau, ce sa va mai alege!…

Candva apreciat si respectat mai peste tot in Europa si chiar in intreaga lume, acest sport (si nu numai) a ajuns de… rasul lumii! Fotbalul de la noi e un fel de turca, e (cu mici exceptii) cam de curtea scolii. Afirmatia nu-i deloc o rautate sau o parere eronata, cum gresit s-ar crede, ci o evidenta realitate pe care, din cate se observa, mai nimeni nu incearca sa o mai dreaga catusi de putin. Nu trebuie sa fii un mare specialist in ale sportului sau un dusman al acestuia ca sa amintesti doar cateva din cauzele care au generat dezastrul ce pare tot mai mult a se amplifica. E suficient doar sa reamintesti de megalomanicile sume de bani ce se vehiculeaza in sanul… afacerilor, de modul in care Federatia de specialitate tolereaza nelegiuirile, dar mai cu seama de coruptia si mentalitatea instaurata in aceasta lume a fotbalulu.

De la patronul pus numai pe castig financiar si impresar (veritabil… samsar), pana la arbitrul corupt sau tendentios, fara a omite insa jucatorul, cel cu sau fara valoare dar cu dorinta mare sa “joace afara”! Nici nu stie bine sa loveasca balonul dar se si vede “mare”, acolo unde cu aceeasi verva… freaca banca de rezerve!

Si iata asa, cum spuneam, ne-am demonetizat si am “avansat” printre codasi, la ani lumina de fruntasi!

Pai cum sa faci o treba buna cand n-ai reusit sa injghebezi macar o echipa cat de cat competitiva, rodata si perfectionata in ani, tu, patron, declari deschis ca “pe mine fotbalul nu mai tenteaza absolut deloc, ci doar banii” (sper ca… recunoasteti interpretul!)! De necrezut, dar adevarat! La fel de necrezut e si… sarabanda antrenorilor, in fapt doar simpli primitori de comenzi telfonice primite de la bosi. Sarabanda actuala, acest festival de… dans istoric, va pune intregul sport pe butuci. Nu executi preferintele si ordinul patronului, afara cu tine?! Pentru a va convinge de adevar uitat-va in special in “curtea” FCSB-ului si a lui DDB!

Desi actuamente locurile ce le ocupa in clasament difera aproape total, practicile sunt aceleasi. Pagubitoare! Dar cu pretentie mare. Prima, se vrea campioana si s-ajunga cat mai repede in Europa (unde sa se faca de ras, dar sa-i asigure banisori… stapanului), iar a doua, hopa, hopa si of, of, of sa apara in… play-off! In concluzie, aici (adica la coada cozilor) atat prin joc cat si prin rezultate. Aici suntem, asa jucam, asa vom fi, daca actuala stare de lucruri nu se va schimba.

Unii dintre domnii patroni mulimilionari (in euro) sa-si gaseasca alte afaceri, la fel de banoase, nimeni nu-i opreste. Bunaoara cu oile sau mai poti sa stii cu ce?! Domniile lor trebuie sa stie ca sportul (deci si fotbalul) este al intregii tari, al poporului, ceea ce implica o mai consistenta preocupare din partea guvernantilor. De ce nu se voteaza, ca mai in toate tarile civilizate, cu generatii sanatoase, o lege prin care sa se decreteze sportul ca politica de stat? Nu de… stat degeaba (cum se obisnuieste) ci de insanatosire a intregii natiuni romane?!

Asa ca, treceti fratilor la treaba, nu lasati pe cei avizi de bani sa sfideze si sa profite de talentele, putine cate sunt, inca existente, numai si numai pentru imbogatire! Doar ati aflat, acestia, adica bosii “specialistii”in materie, n- au treba, n-au atractie pentru fotbal, pentru sport, in general. Au si spus-o, nu? La dumnealor, scopul principal sunt doar banii. Atat. Asa ca, in atare situatie, ce pretentii sa mai avem la cum si ce se joaca. Orice, numai fotbal, NU!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Fotbal, Guest Post ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Vindem, câştigăm, cumpărăm – dar fotbal când mai jucăm?”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 13 februarie 2021, 9:45   [#1]

  Ca în orice afacere (iar fotbalul este o afacere!) banii vin dacă obții rezultate, Marc. Prea puțini dintre „patronii” cluburilor noastre de fotbal au înțeles legătura dintre performanța sportivă și profitul bănesc.

  În liga noastră strămoșească, numită pompos Liga 1, toți aleargă după un câștig imediat (fotbaliștii și mulți dintre antrenori după un transfer cât mai bănos, iar patronii după banii încasați pe aceste transferuri).

  Nimeni nu-și pune problema (vezi cazurile Unirea Urziceni și Oțelul Galați) să investească banii câștigați. Toți se mulțumesc să dea câte un tun ca să-și burdușească propriile buzunare și-apoi Dumnezeu cu mila… Becali e cel mai potrivit exemplu.

  Ne aflăm într-un cerc vicios, nu numai în sport…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 13 februarie 2021, 10:00   [#2]

  Filosofie țărănească…

  Când vinzi calul care trage
  (Ajutat de „impresari”)
  Nu-l schimbi cu niște mârțoage
  Ci îți cumperi armăsari…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 13 februarie 2021, 19:48   [#3]

  Ce zici, Marcele? Bate în seara asta Dinamo pe Sepsi?

  Ce să fac? Sunt condamnat să mă uit la meciurile din Liga 1, că-s „patriot” și îmi place al naibii de mult berea.

  Data trecută am „pariat” (vorba vine, am fost suporter, nu am pariat) pe Dinamo, de data asta cred că oaspeții vor izbândi.

  Nu-i niciun bai dacă nu se va întâmpla cum zic eu. „Câinii” joacă pe propriul teren și au un avantaj…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 13 februarie 2021, 20:05   [#4]

  Băieții lu’ Sepsi au două șanse din trei (așa spun casele de pariuri) să-i învingă pe câini…

  Eu beau încă două și vă las plăcerea „urmăririi” acestui meci….

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 februarie 2021, 12:10   [#5]

  Nu au câștigat, dar nici nu au pierdut. Ce zici Marc, câștigă ieșenii în fața „astralilor”. Eu zic (asta e, mă repet!) că a venit vremea să mai câștige și moldovenii, că prea au pierdut de multe ori.

  E evident că berea își spune cuvântul. Spumele ei îneacă orice părere…

  Parez pe Iași. Vorba vine că pariez, zic și eu așa…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 februarie 2021, 12:14   [#6]

  Era vorba de un pariu, prin urmare pariez, nu parez…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?