Victoria unor cetățeni liberi!….

c7588916321edb152f49c513da8ffcb970e3274c Victoria unor cetățeni liberi!....

Da, o victorie de mult dorită, greu de anticipat dar care, cum semnifică și imaginea de mai sus, iată că s-a și înfiripat! O minunată izbândă a dreptății și libertății în fața partidului-stat! E o victorie a noastră, a tuturor românilor sătui de minciună și corupție, de spaimă și dezbinare, în detrimentul adevărului și al traiului omenesc, echitabil. Iar atâta timp cât chiar și un grup, relativ minor, de oameni, înarmați doar cu ideile, umorul spontan, cu ego-urile și valorile lor a reușit să se ia la “lupta dreaptă” cu puternicii momentului și să și câștige, arată indubitabil că societatea românească continuă să-și arate semnele de sănătate și să dea dovadă de onestitate, voință și dreptate. M-am referit îndeosebi la toți cei din mișcarea “Vă vedem din Sibiu” de protest continuu, au militat pentru o cauză dreaptă și care, odată cu validarea Moțiunii, o veritabilă minune, și-au inchiat lupta la care, cu încăpăținare și speranța, au participat!

Punctul pus zilele din urmă de acesta miscare, rezidă și din dorința subconștientă a lucrului bine făcut și încheiat, într-o țară în care mi se pare că suntem prea obișnuiți cu multe începuturi furtunoase, cu puseuri pasionale de furie și bucurie, vremelnice. Acum, zona liberă de corupție s-a extins în toată țara, chiar sub ochii pesediștilor și acoliților lor ce nu le venea (și nici încă nu le vine) să creadă cam ce s-a întâmplat! Dar spiritul protestelor ce durau, în fel și chip, de peste multe luni, s-a metamorfozat în altceva: într-un fenomen construit să reziste testului timpului. Sibienii, și nu numai, obișnuiți cu “alergările” de cursă lungă și-au dat seama că apărarea statului de drept în actualul context politic e un maraton și nu un sprint. Astfel au dat naștere celei mai de seamă victorii a românilor de pretutindeni de după evenimentele din Decembrie ‘989!

Situația din țară era atât de gravă, de neclară, încât ne venea să plângem, dar sentimentul de a fi împreună a fost – și sunt convins că este și va fi – atât de puternic, încât acest tip de activism a devenit pe alocuri o plăcere… vinovată, dar victorioasă în fața unui monobloc numit: partidul-stat!

Argumentele și votul democratic au consfințit deocamdată că și societatea civilă și-a făcut datoria de a ține flacăra aprinsă prin cele mai grele vremuri ale democrației românești. Se cuvine însă să veghem în liniște și clarviziune pentru ca ea, adică facara aprinsă, să nu care cumva să se stingă în timp!

Victoria-i o sărbătoare dar și o amenințare pentru orice partid și guvern care vor nesocoti parcursul democratic al țării și va subestima puterea cetățenilor uniți.

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

(Foto: Rareș Halici)Categorie articol [ Guest Post, Politica, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

13 comentarii la “Victoria unor cetățeni liberi!….”

 • ... a scris la 16 octombrie 2019, 0:25   [#1]

  Eu mă bucur doar pentru o singură chestiune: că a căzut PSD-ul, un partid de o ipocrizie ieșită din comun și în care și-au găsit câte un loc călduț toți oportuniștii politici de dupa ‘89 (ba chiar și cei de dinainte de “89!).
  În rest nu prea am de ce mă bucura de ce-o să vină…

  PNL-ul, dintre cele două partide mari din România (PSD și PNL), este strict doar “răul ceva mai mic“!
  http://dan-blog.ro...easi-mizerie.html
  Spre diferență de marea majoritate a românilor care au memoria unui fir de iarbă, eu n-am uitat de USL (Alianța PSD-PNL)! Pe urmă, realizez cam ce foame mare e prin PNL, acum, dupa atâția ani de “opoziție”, vor fi ca lăcustele, poate doar cu o idee mai mult “bun simț” în furat comparativ cu PSD-ul, care PSD nici măcar nu se mai obosea prea tare să “ascundă” furturile, te mințeau și te furau pe față!

  În rest, în afară de USR (dar care și ăla are problemele lui, asupra cărora probabil o să revin dacă-mi va permite timpul) eu nu știu nici un alt partid politic din România care să fie format din altceva decât foști politicieni rezultați de prin “spărturi” ale altor partide, traseiști politici, oportuniști și vânători de sinecuri.
  Iar aici o mică notă: nu că prin USR n-ar exista vânători de sinecuri ori oportuniști, atâta doar că, probabil (sper eu!) numărul acestora să fie procentual mai mic decât în celelalte partide.

 • EU, Victor I.A.
  ... a scris la 16 octombrie 2019, 20:07   [#2]

  Deci, alesii din Parlament in 2016, folositi de gruparea Dragnea -- Tariceanu timp de 3 ani ca sa-si exercite malefica putere, acum s-au reorientat potrivit vointei populare exprimata la europarlamentare si au repurtat victoria daramarii guvernului PSD, al celui caruia i-au dat votul de incredere la investire. In aceasta situatie, avand o clasa politica atat de versatila si dispusa sa-si reconsidere pozitia cu-atata promptitudine, ma gandesc ca n-ar mai fi cazul sa ne pierdem vremea cu alegeri parlamentare, ci ar fi suficienta consultarea poporului prin plebiscit, sau poate chiar estimarea vointei acestuia prin sondaje de opinie, transformand Parlamentul Romaniei intr-o “Camera a Lorzilor(sau a Baronilor)”, fotoliile fiind ocupate de aceeasi insi sau de urmasii lor. Pai, ce sens are sa schimbam indivizii din legislativ, de vreme ce ei sunt dispusi sa-si schimbe orientarea potrivit “ultimei vointe populare exprimate”, aidoma unei croitorii de lux, in care acelasi croitor face vesmintele dupa fiecare client in parte si dupa orice tipar la moda?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 16 octombrie 2019, 21:17   [#3]

  Simt că o să te dezamăgesc, Marc, da’ spune-mi despre ce „victorie a cetățenilor liberi” faci vorbire? Chiar nu ai înțeles jocurile electorale ale actorilor politici implicați în acest spectacol pe care tu îl numești victorie? Nu ai observat că moțiunea de cenzură a trecut doar după o târguială ca între niște precupeți de zarzavaturi stricate?

  După cât „bine” ne-a făcut PNL când s-a „măritat” cu PSD în 2012 (nici eu nu am uitat de marele USL, Dane!) la ce ne putem aștepta? Crede cineva că un guvern condus de Ludovic Orban poate face minuni? Eu nu!

  Eu zic să așteptăm cuminți desfășurarea evenimentelor ca să înțelegem de unde și încotro bate vântul schimbării. Prezidențialele sunt acușica, localele nu-s nici ele prea departe iar parlamentarele e posibil să le avem anticipat.

  Ca să fim liberi cum spui tu, Marc, e necesar să ne debarasăm (măcar pentru următorul ciclu electoral) de toți șmecherașii ăștia ce cred în sinea lor că sunt mari patrioți și că fără de ei nu are cine să ne scoată din rahatul în care tot ei ne-au scufundat.

  Așa că eu voi alege de trei ori, fără nicio remușcare, oameni noi. Îmi asum riscul de a mai fi prostit încă o dată…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 16 octombrie 2019, 21:34   [#4]

  Personal, Dan Barna mi se pare un om de bun simț, Dane. De fapt am și semnat pentru susținerea candidaturii lui și cel puțin până acum e opțiunea mea pentru președinte, indiferent câte mizerii i se pun în cârcă.

  Nu o să mă apuc să-i lămuresc și pe alții să-l voteze, dar m-aș bucura dacă ar ajunge în turul doi. Data trecută am votat-o pe Monica Macovei în primul tur și pe Iohannis în al doilea, că nu puteam să-l ștampilez pe Ponta (știi tu de ce!).

  Tare-mi place întrebarea legată de culoarea ierbii…

 • ... a scris la 16 octombrie 2019, 22:13   [#5]

  Știu Francisc, și mie-mi place… :))
  O să o scot mai încolo, după ce se mai liniștesc spamerii ăștia nenorociți…

  Legat de Barna: eu cred că e un tip alunecos și ăsta, din păcate altul nu prea avem… Mie-mi dă cu virgulă felul în care l-au debarcat pe Nicușor Dan. Care Nicușor Dan, chiar dacă nu era el făcut din aluatul necesar unui politician, măcar inspira mult mai multă încredere decât Barna.
  Din toți ăia mulți care-au intrat în cursa prezidențială pur si simplu nu ai ce alege!
  Imi place Paleologu însă, din păcate, și în spatele acestuia există calcule politice și interese de grup. În opinia mea și Paleologu, la fel ca Mircea Diaconu, e “tras cu cheia”. Bine, evident că Paleologu e din cu totul altă “clasă” față de Mircea Diaconu, nu există termeni de comparație.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 16 octombrie 2019, 23:23   [#6]

  Știi care e „logica” mea, dacă o pot numi așa, Dane? Mi-am trăit ultimii cinci ani din viață cu Iohannis președinte și cu PSD la guvernare și nu mi-a plăcut deloc nici modul în care președintele a reacționat la problemele societății și nici aroganța cu care am fost tratat de guvernele PSD. În toți anii ăștia am tot spus pe-aici exact ce credeam la momentul respectiv. Și-atunci de ce naiba să aleg încă o dată pe cineva care mi-a înșelat așteptările?

  Pot accepta încă 5 ani cu Iohannis președinte (imaginează-ți doar că la Cotroceni s-ar înscăuna Dăncilă sau Diaconu) și visez la un parlament în care PSD și sateliții lui să fie minoritari. Un parlament alcătuit din oameni integri care să producă legi drepte și un guvern care să le aplice. Să nu mai apară ordonanțe ghinioniste date la miezul nopții și nici premieri ca Dăncilă.

  Din păcate aritmetica votului e întotdeauna împotriva viselor mele și nu prea am ce face în afară de a pune ștampila. E „democrație” și punct! Că de-aia suntem conduși de cei mai „competenți” dintre fiii nației: noi îi alegem pentru că n-avem alții, nu-i așa? Cum apare câte unul mai școlit îi găsim imediat mai multe pete decât are soarele…

 • EU, Victor I.E.
  ... a scris la 17 octombrie 2019, 3:06   [#7]

  “Nu aripa este cauza pasarii in zbor, ci zborul!” Pentru a afla papusarul, pare simplu sa urmaresti atele pornind de la papusa, astfel ca multi se arunca cu entuziasm in astfel de deductii, iar acolo unde gasesc itele-ncurcate, prefera sa le reteze si sa le innoade “la inspiratia lecturilor propagandistice”, in loc sa le descalceasca cu grija, lucru care le-ar cere mai mult sa aiba intelepciune, decat avant muncitoresc(sau revolutionar). La urma urmei, nevoia l-a invatat pe roman sa se descurce cu ce are in geanta de scule, respectiv patent, surubelnita, ciocanul de 2 kile si eventual o fixa de 13-15, astfel ca “le rezolva” pe toate cu astea si cu avant. Si EU, avand aceeasi obsesie, ca politicienii sunt manati de interese de grup straine de menirea lor, m-am orientat catre un candidat care mi s-a parut a nu fi inregimentat, semnandu-i lista de candidatura, iar dovada faptului ca nu m-am inselat in privinta lui, este ca nu a reusit sa stranga numarul necesar de semnaturi. Este adevarat ca EU nu am fost atras de sporturile de echipa, preferandu-le mereu pe cele individuale si nici nu am fost atras sa-ncerc euforia gloatei care aclama sau reclama-n grup, asftel ca e posibil sa fiu oarecum subiectiv in optiunea pentru un candidat la presedintie neafiliat. Cat despre controlul antispam, da, si mie mi s-a parut uneori ca citesc text trecut prin “google translate”, dar le-am calificat la “viteza de condei”! Asta e!

 • ... a scris la 17 octombrie 2019, 19:00   [#8]

 • EU, Victor I.A.
  ... a scris la 17 octombrie 2019, 20:53   [#9]

  Exact, domnule Dan, asta nu prea reusesc sa-nteleg, care sa fie argumentele care sa-l conduca pe acest cetatean la concluzia ca PSD-ul a guvernat prost, desi i-a marit pensiile si salariile, i-a dat gratuitate pe CFR, i-a facut programe de stimulare si sprijinire pentru IMM-uri si pentru producatorii agricoli, s.a. Sincer sa fiu, pe mine toate masurile enuntate mai sus chiar nu m-au interesat, EU consimtind mai degraba la “taxa pe lacomie”, la majorarea bugetului pentru aparare, la introducerea cotei de exploatare in concesiunile resurselor neregenerabile, si la alte chestii de genul asta. In fine, vorba aia, “…fiecare cu cartile si caietele lui”!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 octombrie 2019, 22:42   [#10]

  E și ăsta un cetățean votant, prietene Dan. Vezi, de-aia suntem unde suntem!

  Social-democrația nu înseamnă că societatea trebuie să-i înmoaie posmagii unuia ca ăsta. Și-aici apare paradoxul: unii (mai puțini la număr) muncesc pe „plantațiile private” și statul îi jupoaie până la os, în timp ce alții (prea mulți, după părerea mea) așteaptă ca statul să le dea. Și toate astea se întâmplă în timp ce „reprezentanții” acestei social-democrații nu au timp să-și numere banii ascunși prin diverse conturi din paradisurile fiscale ale lumii.

  Ce să mai dezbatem, Dane? Dacă asta e democrație atunci mafiei italiene ar trebui să-i fie rușine…

 • marc
  ... a scris la 18 octombrie 2019, 17:26   [#11]

  M-a bucurat multitudinea comentariilor chiar daca,pe alocuri,unele din ele s-au transformat in simple dialoguri!O fi carecumva vreo reminiscenta a pupcurismului specific romanului sau o incercare de etalare a cunostintelor personale,ramane de vazut in continuare.Cert este insa faptul ca aceste partide ,asa zise ,politice,de care ati tot amintit,din pacate,nu-s deloc partide ,ci doar asa,niste grupuri de interese,in care primeaza tendinta de imbogatire si de promovare pe un post cat mai mare.Partidele actuale n-au nici o ideologie,n-au nici programe si nici alte criterii care sa le deosebesca si ,mai ales,ca cineva sa le numeasca partide politice.In peisajul politic(daca poate fi numit asa)actual format mai mult din fripturisti si afaceristi sau traseisti singura …ideologie,e doar INTERESUL PERSONAL.Si,precum cantecul,,unde …ideologie si principii nu e(cititi;sunt)nici partid politic nu e!Si inca ceva:se vorbeste cam multisor ca acest USR ar fi …,,partidul securistilor” ,fosti,actuali sau in devenire!O fi sau nu asa,practica o va confirma .Pana atunci insa,tot ca o parere a mea,acest partid,mai exact conducerea sa,este alcatuita ,pe alocuri,de niste teribilisti pusi pe contre si parei cam tasnite.De genul celei afirmate ,nu prea de mult de Barna ,precum ca ,,homosexualitatea ar putea fi legalizata” si-n Romania! Asta ne-ar mai trebui!…

 • marc
  ... a scris la 18 octombrie 2019, 18:16   [#12]

  La ,,pareri”,lipseste un R!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 octombrie 2019, 19:26   [#13]

  Mă surprinzi, Marc. Până mai ieri spuneai că „noi scriem și tot noi comentăm” și acu’ scrii despre comentarii că „unele dintre sau transformat în simple dialoguri”. Păi de ce mai scriem, dragă Marc, dacă nu din dorința de a intra în convorbire cu cei de lângă noi?

  Dialogurile, mai ales cele purtate în contradictoriu, sunt baza unei democrații sănătoase. Doar dialogând poți ajunge la negociere atunci când e vorba de chestii serioase…

  E campanie electorală, Marcele, și fiecare își laudă marfa ca să vrăjească cât mai mulți clienți. Taraba electorală e plină de produse expirate pe care noi le tot „cumpărăm” de 30 de ani. De ce nu avem curajul de a încerca și produse mai proaspete? În cazul că nu sunt pe gustul nostru, nu le mai „cumpărăm” și a doua oară.

  Președintele actual, domnul Iohannis, pare în regulă la prima vedere. Vorbește rar și apăsat, vrea o Românie a lucrului bine făcut pas cu pas și asta e OK. Deranjant pentru mine e faptul că în „cincinalul” în care a fost președinte a acceptat nominalizarea doamnei Dăncilă în funcția de premier și acum se bate în piept că e campionul democrației.

  Dacă avea sânge în p instalație o refuza pe Viorica, riscând suspendarea din funcție. Partidul Liberal din care își trage seva domnul Klaus nu e cu nimic mai acătării decât social-democrații lui Dragnea…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?