Viața – de la balade și citate, la… trista realitate!

abstract art Viața   de la balade și citate, la... trista realitate!

Viața – de la balade și citate, la… trista realitate!

Dacă odată cu intrarea în drepturi depline a sezonului cald, drumurile dumneavoastră vă vor purta pașii prin zona Sibiului, nu omiteți din itinerar Schitul (mănăstirea) Sadinca! Este o ctitorie relativ nouă, de cult ortodox, păstorită de părintele-călugăr David, unul dintre discipolii marelui duhovnic Arsenie Boca. Veți vedea aici – chiar la intrarea în biserică, scris pe peretele lăcașului – o impresionantă și grăitoare poezie izvorâtă din realitățile vieții omenești. Intitulată sugestiv “Balada vieții trecătoare“, poezia este creația fostului poet, filosof, componist, muzician Rabindranath Tagore, primul laureat Nobel al continentului Asia. Versurile din cele opt strofe ale poeziei sunt, după cum veți vedea, dedicate în exclusivitate trăirilor vieții pe acest pământ. Nu lipsesc nici – hai, să le numesc – anumite reguli (meditații) folositoare și dedicate celor deja trecuți de prima tinerețe sau, mai ales celor ajunși la vârsta senectuții.

Dar înainte de a lectura (savura) poezia, vă sugerez să vă îndreptăți un pic atenția și spre cele câteva citate, cu aceeași tematică: viața!
– “Ca o piesă de teatru, așa este viața; nu contează cât de mult a ținut, ci cât de frumos s-a desfășurat” (Seneca)
– “Cine nu respectă viața, n-o merită” (Leonardo Da Vinci)
– “Cele mai importante două zile din viață, sunt ziua în care te-ai născut și cea în care afli de ce…” (Mark Twain)
– “Când o ușă se închide, o alta se deschide; dar deseori ne uităm atât de mult la ușa închisă ca nu o mai vedem pe cea care s-a deschis pentru noi” (Hallan Adams Keller)
– “Viața nu are limite, cu excepția celor pe care ți le impui tu singur” (Les Brown).

paradise island wallpaper Viața   de la balade și citate, la... trista realitate!

Iată acum și cele câteva reguli de bază (decalog), foarte folositoare (destinate, îndeosebi) celor mai în vârstă!
– Este momentul de a folosi banii economisiți în timpul vieții și nu să-i păstrezi pentru a se bucura cei care nu știu (sau nu vor să știe!) sacrificiul de a-i obține…
– Lasă preocupările pentru situația financiară a copiilor și nepoților; nu te simți vinovat că ți-ai cheltuit banii pentru tine. Deja le-ai oferit tot posibilul pentru a avea o bună educație. Acum responsabilitatea este numai a lor!
– Fii un pic egoist, dar nu cămătar. Ieși la plimbare și fă-ți plăcerile de care te-ai privat…
– Să ai o viață sănătoasă, fără eforturi fizice mari. Fă gimnastică moderată și alimentează-te corespunzător (adecvat) vârstei pe care o ai!
– Cumpără tot ce e mai bun. A venit vremea să cheltuiești banii pentru gusturile și preferințele tale. Fii convins că după moarte, banii tăi generează numai ură și necaz…
– Nu te neliniști pentru lucruri mărunte, neînsemnate, în viață totul trece
– Indiferent de anii pe care-i ai, menține dragostea mereu!
– Menține-te curat și prezentabil. Dacă acum nu mai ești tânăr și frumos, fii totuși îngrijit.
– Nu fi prea modern, cauta mai bine să fii clasic.
– Fii la zi, activ și interesat de ce-i în jurul tău. Citește, ascultă radioul, urmărește (ponderat) programele TV, conectează-te la internet, trimite și primește email-uri. Fii sociabil, prietenos.
– Respectă opiniile tinerilor, dar prezintă-le și pe ale tale.
– Evită să trăiești din amintiri și de asemenea să folosești obsedant “pe vremea mea…”
– Rezistă tentației de a trăi alături de copiii sau nepoții tăi, dar vizitează-i.
– Fă-ți un “hobby”: călătorește, plimbă-te, citește, gătește, pictează. Fă tot ce-ți place, dar ponderat!
– Propune-ți să înveți, să afli ceva nou.
– Acceptă invitațiile la prieteni, la spectacole, pe stadioane sau în sălile de teatru. Vizitează muzee și încearcă să ieși mereu din propria-ți casă.
– Vorbește puțin și ascultă mult! Fii convins că viața și trecutul tău, nu stârnesc interesul celor din jur. Dimpotrivă!
– Durerile și suferințele tale sunt mereu prezente dar, nu le face mereu mai problematice decât sunt. N-are rost să le tot faci cunoscute și altora. Evită să critici și acceptă situațiile așa cum sunt. Amintește-ți că viața-i trecătoare!…
– Râzi, râzi mereu. Râzi de toate. Chiar, uneori, și de ce-ai ajuns! Nu te plânge, e omenesc. Toate trec, odată cu viața!…
– Amintește-ți ceea ce a spus cândva Mario Benedetti: “Nu renunța, te rog, nu ceda cu toate că frigul arde, cu toate că frica omoară, cu toate că soarele apune și bate vântul. Încă există foc în sufletul tău. Încă există viață în visurile tale, pentru că fiecare zi este un nou început, pentru că asta este oră și cel mai bun moment“!

Da, așa-i! Eu ce să mai spun?! Probabil că vom ține cont de cele de mai sus scrise și că, vrem, nu vrem, viața-i trecătoare!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

uO0q565 Viața   de la balade și citate, la... trista realitate!
BseRnI3 Viața   de la balade și citate, la... trista realitate!
0VI8bii Viața   de la balade și citate, la... trista realitate!

Categorie articol [ Diverse, Guest Post, Literatura ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Viața – de la balade și citate, la… trista realitate!”

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 7 martie 2017, 21:54   [#1]

    Decalogul tău prins între paranteze e de fapt un dublu decalog, Marc, fiindcă sunt 20 de sfaturi folositoare pentru cei în vârstă. Dacă aș avea cont pe „feisbuk” ți-aș aprecia articolul.

    Din păcate am renunțat în urmă cu vreo câțiva ani la „socializarea feisbucistă”. Mă mulțumesc să mai comentez din când în când pe-aici cu nădejdea că părerile mele sunt suportabile.

  • ciubotaru marc
    ... a scris la 8 martie 2017, 13:42   [#2]

    Nu, Francisc, gresesti! Parerile tale, cu f mici exceptii, nu sunt numai suportabile ci chiar interesante, de luat in seama! In ce ma priveste, de fiecare data le astept cu placere. Sincer iti spun. Asa ca exprima-le, oricand. Si fara retinere. Le astept!…

  • ciubotaru marc
    ... a scris la 9 martie 2017, 13:22   [#3]

    Bucurati-va de viata, de tot ce va ofera ea! Timpul, ireversibil, nu se mai intoarce. Noi, traitorii, suntem doar… calatori prin anii ce-i traim. Traiti-i cum se cuvine, nu-i irositi!…

  • ... a scris la 9 martie 2017, 13:43   [#4]

    @Marc, comentariul tău de mai sus, se traduce în imagini, astfel (pentru cei care nu știu engleză: activați subtitrarea, apoi traducerea automată în lb. română … traduce cam cu picioarele, dar tot e mai bine decât nimic) -- și activați sunetul, vizionați videoclipul cu sunet:

  • ciubotaru marc
    ... a scris la 9 martie 2017, 13:57   [#5]

    Multumesc,dle Dan!

  • Mariana Eluță
    ... a scris la 1 ianuarie 2021, 17:38   [#6]

    Comentarii utile.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?