Ventilator NOCTUA NF-F12 PWM

Ventilator NOCTUA NF F12 PWM Ventilator NOCTUA NF F12 PWM

Ventilator NOCTUA NF-F12 PWM

În urmă cu vreo două sau trei zile, mi-au sosit ventilatoarele NOCTUA NF-F12 PWM pe care le-am comandat de pe internet. Cum vă spuneam într-un articol scris în urmă cu câteva zile, am avut probleme cu ventilatoarele Cooler Master montate pe carcasă calculatorului şi inclusiv cu ventilatorul de la procesor, şi acesta fiind tot un Cooler Master.

După o scurtă analiză a “problemei”, m-am hotărât să cumpăr două ventilatoare NOCTUA NF-F12 PWM din care unul va fi montat pe radiatorul procesorului, iar celălalt pe panoul din spate al carcasei.
Deşi le aveam în casa deja de vreo trei zile, nu am avut timp să înlocuiesc ventilatoarele. Astăzi însă mi-am făcut timp şi pentru asta, aşa că m-am apucat să-mi “fac bucăţi” calculatorul.
Ventilatoarele NOCTUA NF-F12 PWM au venit ambalate frumos într-o cutie “premium”, astfel că până şi cutia îţi lăsa senzaţia de “premium”.
Iată şi câteva poze de la “unboxing”…

Ventilator NOCTUA NF F12 PWM 1 Ventilator NOCTUA NF F12 PWM

Ventilator NOCTUA NF F12 PWM 2 Ventilator NOCTUA NF F12 PWM

Ventilator NOCTUA NF F12 PWM 3 Ventilator NOCTUA NF F12 PWM

În cutie am găsit câteva cabluri/prelungitoare/adaptoare, drept urmare în situaţia în care aveţi nevoie de un cablu mai lung, puteţi utiliza prelungitoarele respective – de exemplu, vreţi să montaţi ventilatorul undeva pe carcasă, iar cablul ventilatorului nu ajunge până pe placa de bază în locul în care este conectorul pentru “chassis fan”.

Ventilator NOCTUA NF F12 PWM 4 Ventilator NOCTUA NF F12 PWM

Ventilator NOCTUA NF F12 PWM 5 Ventilator NOCTUA NF F12 PWM

Încă două aspecte de menţionat:
– corpul ventilatorului este echipat cu 8 colţare din cauciuc moale, câte 4 bucăţi pe fiecare latură a ventiltorului. În situaţia în care veţi monta ventilatorul pe carcasă, aceste colţare au rolul de a opri transmiterea vibraţiilor ventilatorului către carcasa, ceea ce va duce la un plus de silenţiozitate;
– cablul de alimentare este cu 4 fire şi este echipat cu o mufă “mamă” cu 4 pini, drept urmare acest ventilator poate fi utilizat fără probleme şi pentru procesor, deoarece are funcţie de control PWM (pulse-width modulation) cu transmitere de impulsuri.

Ventilator NOCTUA NF F12 PWM 6 Ventilator NOCTUA NF F12 PWM

Şi o comparaţie între cele două ventilatoare:

NOCTUA NF-F12 PWM vs Cooler Master DF1202512SEHN:

Ventilator NOCTUA NF F12 PWM 7 Ventilator NOCTUA NF F12 PWM

Ventilatorul NOCTUA NF-F12 PWM, echipat cu suporţii de prindere pe radiator:

Ventilator NOCTUA NF F12 PWM 8 Ventilator NOCTUA NF F12 PWM

Şi într-un final, puteţi vedea cele două ventilatoare NOCTUA NF-F12 PWM montate în calculator: unul pe radiatorul procesorului, radiator rămas de la coolerul CoolerMaster Hyper 212 EVO, iar celalat pe panoul din spate al carcasei:

Ventilator NOCTUA NF F12 PWM 9 Ventilator NOCTUA NF F12 PWM

Rezultatul final? Am scăpat în mare parte de zgomote, ventilatoarele NOCTUA NF-F12 PWM fiind extrem de silenţioase. A mai rămas totuşi ceva zgomot, care însă vine de la un alt ventilator de 120mm montat pe panoul frontal al carcasei şi care are rolul de a absorbi aerul în carcasă. Acel ventilator produce o idee de zgomot, însă am făcut câteva teste “cu urechea” şi am dedus că la cele două ventilatoare NOCTUA NF-F12 PWM se aude extrem de puţin fluxul de aer şi atât, fără alte zgomote. Iar asta, ascultând cu urechea la aproximativ 2~3 cm deasupra ventilatoarelor NOCTUA NF-F12 PWM.

Drept urmare, dacă vreţi nişte ventilatoare de foarte bună calitate şi extrem de silenţioase, vă recomand NOCTUA NF-F12 PWM.
Există bineînţeles şi “coolere complete” pentru procesor (radiator + ventilator), marca Noctua, vezi modele şi preţuri, aici.
Despre fiabilitate cred că nu ar trebui să-mi fac griji atât vreme cât garanţia tehnică este de 6 ani !!! Asta, cred că “spune” ceva despre calitatea ventilatoarelor NOCTUA

Ventilator NOCTUA NF F12 PWM 10 Ventilator NOCTUA NF F12 PWM

Ventilator NOCTUA NF F12 PWM 11 Ventilator NOCTUA NF F12 PWM

Categorie articol [ Hardware ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Ventilator NOCTUA NF-F12 PWM”

 • Severus
  ... a scris la 24 ianuarie 2015, 21:46   [#2]

  Un pret la ventilatorul asta al tau ne zici? sau deja scrie si nu am vazut eu bine…

 • ... a scris la 25 ianuarie 2015, 1:29   [#3]

  A costat 105 RON bucata.

 • Severus
  ... a scris la 25 ianuarie 2015, 22:16   [#4]

  mda, cam scump… dar merita pentru cine are lovele :)

Trackbacks

 1. CoolerMaster Hyper 212 EVO

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?