Uşă metalică antifonată
Uşă metalică antifonată
În urmă cu ceva vreme am cumpărat un apartament cu 3 camere, iar unul dintre multele motive care până la urma m-au determinat să-l cumpăr a fost şi acela că apartamentul era “gata făcut”, dotat cu de toate, drept urmare nu mai trebuia să mă apuc de renovat. Implicit, uşa de la intrare era o uşă metalică cu sisteme de închidere în vreo 5 sau 6 pucte, cu sonerie electrică independentă pe uşă, etc. La prima vedere, uşa arăta foarte bine, era nouă nouţă … Abia după o vreme, am observat neajunsurile acestei uşi: nu era antifonată! Iar pe langă asta, datorită faptului că uşa avea montată o sonerie (încorporată în uşă), existau orificii pe amândouă părţile uşii, pe exterior era montat butonul soneriei iar pe interior erau orificii prin care să iasă sunetul soneriei. O porcărie în opinia mea, ţinând cont de faptul că oricum aveam sonerie montată “normal”, cu buton pe perete şi cu sonerie în tabloul cu siguranţe.
Ei, după o vreme am observat că dacă pe scară vin nişte doamne cu tocuri metalice, ori dacă pe holul apartamentului se vorbeşte cu voce tare, sunetul trece de uşa metalică !? Am bănuit că, uşa metalică este problema, drept urmare am mers la un magazin de specialitate şi am cumpărat nişte garnituri de cauciuc pe care le-am lipit pe margini. Uşa avea deja garnituri pe exterior, eu am mai lipit câte o bandă de cauciuc pe partea interioară de închidere a uşii… Degeaba însă, tot nu s-a rezolvat problema.
Din experienţele mele anterioare, ştiam că există uşi metalice prin care nu se aude nimic (sau aproape nimic), uşi metalice care probabil sunt izolate fonic extrem de bine. Este şi cazul apartamentului în care locuiam înainte: odată uşa închisă, puteai zbiera în casă şi nu se auzea nimic sau aproape nimic pe hol … şi invers.
Prima chestie care m-ar interesa, dacă există vreo modalitate pentru a izola fonic actuala uşă metalică !? A doua variantă pe care o iau în calcul, ar fi să schimb numai uşa, fără să mai schimb şi tocul uşii !? Nu ştiu dacă este posibil sau nu … Sincer, nu prea am chef să schimb toată uşa (cu toc cu tot) deoarece asta ar însemna să mă apuc iarăşi de spart pereţi, etc … şi n-am chef.
Există uşi metalice pentru apartament, cu izolare fonică bună sau foarte bună ??? Iar dacă da, atunci care ar fi acestea? Ce modele recomandaţi? V-aţi lovit de probleme de genul acesta?
12 comentarii la “Uşă metalică antifonată”
Da daca ai acces intre fetele usii introduci spuma poliuretanica la interior (din aceea pentru montaj usi ) . Atentie ca trebuie luate masuri de siguranta :
1. Usa se poate bomba daca introduci prea multa spuma odata . Ea se introduce treptat cu un furtun incepand din centru sau din partea opusa gaurii pe unde faci interventia . Retragi furtunul si o lasi sa expandeze apoi mai introduci si alta spuma daca a mai ramas spatiu . Cu cat mai multe etape si rabdare cu atat mai sigur . Un spray mare cu spuma sau maxim 2 sunt suficiente deoarece cele din bazar facute pe vapor sunt mai goale dar sunt ieftine . Pentru ca te asigura ca nu se bombeaza fetele ar fi bine sa o demontezi sa scoti broasca si sa o pui le jos cu o placa deasupra ( poti aseza o usa de interior deasupra sau o masa cu ceva bidoane de apa deasupra ca sa apese pe fete . )
2. Protejarea yalei sau broastelor . Cand umpli zona din jurul broastei sau yalei le protejezi invelindu-le cu ziar sau polietilena si le bagi la loc . Dupa expandare le poti scoate si indeparta polietilena .
3. Se pot izola si parti din tocul metalic daca protejezi balamalele (poti face niste dopuri din polistiren sau ziare care sa impiedice expandarea spumei si in zonele cu balama ingropata )
@Sanziana, bun venit pe blog şi mulţumesc pentru informaţii!
Buna idee cu spuma, dar nu stiu in ce masura ar opri sunetul de pe scara, ca poate dai cu spuma si tot nu esti multumit. Plus ca iti trebuie un meserias care a mai facut asta si are grija la yala si toate punctele unde se incuie-blocheaza usa. Parerea mea ca e imposibil sa umpli usa cum trebuie, prin orificiile care le gasesti.
Am mai vazut la unii ca si-au antifonat [au capitonat] usa pe interior, cred ar fi cea mai buna solutie inafara schimbarii usii.
Cea mai simpla solutie
Mai era o idee, cineva si-a turnat nisip in usa, oare ideeea e made in Romania? hahahah
Am mai auzit ca exista vopsea care absoarbe sunetul.
Sfatul meu e sa mai astepti si schimbi usa cand ai bani, dar cumperi una Iizolata termic si fonic de la Dedeman, ca au la pret bun.
Uite una care imi place http://www.dedeman...a-1-yala-a05.html
@Severus, exact uşă din asta am eu (Best Imperial), identică cu cea de pe siteul Dedeman.ro de la link-ul pe care l-ai postat mai sus, şi se aude prin ea …
@Severus -- solutia cu spuma poliuretanica este garantata si este o solutie uzuala curenta folosita in constructii si arhitectura .
In occident se umplu peretii sandwich pe santier cu pompe speciale cu spuma poliuretanica .
Singurul defect a; acestei spume fiind ca trebuie acoperita nu suporta expunerea la radiatii UV adica la soare ( expusa la soare se degradeaza rapid devenind maronie si sfaramicioasa neelastica )
Aceasta spuma are proprietati fono+termo-izolante superioare polistirenului extrudat de aceea frigiderele au aceasta solutie la termoizolarea peretilor si usii frigiderului fiind solutia optima pentru spatii inguste ( nu ne permitem pereti de 15 cm grosime la un frigider din considerente de spatiu )
CAUTA PE YOUTUBE EMISIUNEA CELOR DE LA DISCOVERY “HOW IS MADE ” PENTRU FRIGIDERE -- How It’s Made Refrigerators
Panourile din constructii tip sandwich cu fete metalice sau PVC si miez de spuma poliuretanica au dublu efect termoizolant si fonoizolant . Din aceste panouri cu spuma se fac cladiri moderne , Mall-uri si spatii comerciale precum Metro , Kaufland , Lidl , Praktiker…
Am studiat acustica in institut caci sunt arhitect si cunosc problema in detaliu .
La fono-izolare spre deoasebire de termo-izolare ca diferenta se folosesc straturi sucesive de materiale cu densitati diferite tip sandwich pentru ca undele ce strabat materialele dense precum tabla au o frecventa ce nu mai poate penetra un material usor precum spuma .
Densitatea materialelor diferita filtreaza frecvente diferite ale sunetului si succesiv atenueaza mai bine decat 1 singur strat fonoabsorbant .
Acelasi efect il obtii si la geamurile termopan datorita densitatii diferita dintre sticla si stratul de aer dintre cele 2 foi vitrate.
Efect fono-izolant exista si cand se termo-izoleaza o cladire cu panouri de polistiren , spuma poliuretanica sau alte panouri termoizolante din alte materiale aerate precum cele din fibre vegetale compozite cu lianti …. etc
@severus -- gresesti privind dificultatea -- e deajuns 1 singura gaura mica si ca dovada vezi cum se umplu peretii unui frigider cu spuma poliuretanica:
Usa umpluta cu spuma poliuretanica:
http://www.steelcr...uresBenefits.aspx
Sunt sute de exemple daca cauti pe Google: Polyurethane Insulated Steel Door
Este o solutie atat de banala si universal raspandita printre fabricanti pentru usi folosirea spumei poliuretanice ca si cum te-ai mira ca se folosesc curele de transmisie din cauciuc in loc de curele de piele ca la morile cu apa de acum 200 de ani
Cel mai mult mă deranjează nu faptul că trebuie să iau o uşă nouă, ci “şantierul”, praful şi faptul că trebuie să sparg pereţi, să repar pereţi, etc …
Btw, Sânziana … văd că te pricepi … Vreau să fac şi izolaţie exterioară. Pereţii sunt din cărămidă, iar apartamentul este la parter. Ce soluţii îmi recomanzi? La vechiul apartament am izolat exterior cu polistiren de 10 iar interior cu polistiren de 2.5. Pot să spun că factura la încălzire mi-a scăzut aproape la jumătate, numai că … a apărut igrasia !? Ce-i drept, erau pereţi din beton.
Dacă izolez tot cu polistiren însă pereţii sunt din cărămidă, şi dacă izolez doar exterior, este posibil să apară igrasie şi în acest caz?
Dane, polistirenul izoleaza, ai 50% sanse sa iti apara totusi igrasie-mucegai chiar si la perete de caramida. Poti evita riscul de igrasie-mucegai aerisind de 2 ori pe zi apartamentul.
Daca iti pui izolatie, cauta o echipa profi. Eu am izolat pereti exteriori, si crede-ma ca daca-i ieftin nu ai si calitate. Te pot ajuta cu sfaturi in plus la o cafea. Conteaza tot, incepand de la spuma cu care lipesti polistirenul.
Sanzi, daca usa e goala pe dinauntru, ai dreptate. Daca e compartimentata sau partial umpluta, atunci e altceva si e mai greu.
Buna,
Ai gasit solutia in final?
Caut o usa bine izolata deoarece am un vecin care asculta tot ce vorbesc in casa, si este super stresant mai ales cand ma intreaba ce am mai facut cu x chestie ca a ascultat si este curios de continuare, etc…
Multumesc.
La izolat usa se poate folosi si 3 seturi de tampoane always!
Pana la urma ce usa e buna? Care a fost achizitia ?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Salut,
Un raspuns cu intarziere. Izolatia se face doar pe exterior cu polistiren. Daca se face pe interior, punctul de roua (condens), se muta intre perete si polistiren si de accea apare igrasia si mucegaiul + peretele nu mai poate respira.