De ce și de unde atâta ură și dezbinare?!

Rk3tGLF De ce și de unde atâta ură și dezbinare?!

N-au trecut prea multe zile de la istorica vizita a lui Papa Francisc in mai multe zone ale Romaniei, atunci cand intreaga Europa (si nu numai) si-a îndreptat fața spre țara noastră, când înțeleptele sfaturi ale Suveranului Pontif ne îndemnau spre liniște și pace, spre colaborare si buna întelgere, si iată că, parcă din senin, au apărut iarasi ura si discordia, dezbinarea, ba chiar si razbunarea plina de manie! Din pacate, de foarte multi ani de zile, m-am obisnuit sa privesc cu detasare o intreaga salba de evenimente in care mintile se înfierbânta si se avata-n violenta. Am invatat sa observ în liniste si calm manifestarile publice care se desfasoara cu decenta, chiar daca, in unele cazuri, nu sunt de acord cu scopul lor si cu ideile pe care le pot avea participantii. Imi repugna insa violenta, urletele, gardurile rupte, bojocii umflati, venele care stau pe gât gata, gata sa se sparga de furie, extremismul mizerabil – indiferent daca este politic sau civic, de stânga sau de dreapta -, revendicarile facute cu ciomagul sau cu steagul care flutura amenintator peste capetele tuturor, sufletele chinuite, manipulate ordinar, ideile primitive conform carora ceva, orice, oriunde, ne apartine si trebuie sa fie al nostru, al fiilor nostri si al stra stranepotilor în vecii vecilor… Toate aceste lucruri, racnete, ochii iesiti din orbite, ma îngrozesc de fiecare data când apar în spatiul public. Ma îngrozeste gândul ca înca mai exista decerebrati care sunt în stare sa ucida pentru o bucata de pamânt despre care „stiu” ei foarte bine ca le apartine de mii de ani si trebuie sa le mai apartina înca milioane de ani de acum încolo!

Asemenea mostre le-am revazut recent, aceleasi neplacute incidente si sentimente le-am retrait mai ieri, pe 6 iunie, atunci de Ziua Eroilor, la Valea Uzului, atunci cand in zurba, o adevarata lupta pornita din senin, dl. Kelemen Hunor, sefu’ UDMR-ului, INSTIGA LA URA afirmand ca„România si-a aratat fata adevarata”!! Ce ofensa mai mare poate fi adusa acum poporului si natiei romane?! Si de cine?! Tocmai de omul platit de statul si tara in care s-a nascut, a invatat si s-a format (tot cu banii acelui stat) ca om!! Asta- insa situatia. Pacat, dar adevarat! Înainte de Primul Razboi Mondial pe Valea Uzului era un drum care lega Transilvania de Moldova. În apropiere de locul unde azi este cimitirul se afla atunci oficiul vamii austro-ungare Zollamt, iar mai spre Moldova cu câteva sute de metri era oficiul vamii românesti a Uzului. Între cele doua puncte vamale, undeva, pe aceste câteva sute de metri de „tara a nimanui” se afla linia de granita dintre românii din Transilvania si cei din Moldova. Spuneam si probabil ati aflat ca… razbelul se transformase pe 6 iunie, in camp de lupta intre grupari nationaliste reprezentate de romani si etnici maghiari din Covasna si Harghita, in contextul in care Kelemen Hunor, a declarat ca, incidentele de la cimitirul din Valea Uzului au reprezentat un act de vandalism si de barbarie si ca va sesiza forurile internationale. Incidente care au provocat reactia a sute de oameni chiar si de la Cluj, care au decis sa realizeze un mars al solidaritatii interetnice, al unirii si bunei intelegeri asa cum ne sfatuia si Sfantul Parinte, Papa Francisc! Dar pozitia mereu dusmanoasa a liderului UDMR, a avut ecouri neobisnuite chiar si-n maghiarime! Acolo unde Valeriu Victor Szilvassy, un roman de etnie maghiara, i-a tranmis un mesaj lui K. H., in legatura cu acea situatie tensionata din Valea Uzului, solicitandu-i sa nu mai dea apa la moara extremistilor si afirmand ca UDMR-ul are politici abuzive si excesive. Asa cum si e, adevar confirmat de numerosi cetateni romani sau maghiari care si-au exprimat opiniile fie in presa sau pe net. Iar noi, restul romanilor ce facem?! Îi apostrofam si îi judecam tot pe cei care vin sa refaca demnitatea monumentelor si sa puna bentite tricolore românesti crucilor eroilor nostri?! Asta in timp ce ungurii au acoperit cu saci de gunoi crucile eroilor români din cimitirul Valea Uzului!!!, iar Slovacia, tot tara europeana a interzis de la 15 mai a. c. intonarea imnului Ungariei pe teritoriul sau, în baza unei noi legi adoptate de parlament. Cei care vor face asta vor risca amenzi de pâna la 7000 de euro! “Ziceti voi, suntem normali?“, intreaba revoltat Catalin Costache dinTenerife; “Cine elibera pe cine? Care este rostul acestui citat, plasat acolo în zilele noastre? Chiar nu mai avem demnitate ?! Legi sunt, când se aplica ?” (Doina S) .
Dealtfel, stirea falsa conform careia manifestantii români ar fi rupt simboluri funerare de pe mormintele maghiarilor din Cimitirul International Valea Uzului este contrazisa si de dovezile foto-video de la fata locului, transmite “Active News.”
Câtiva extremisti maghiari au protestat, si joi noaptea, în fata ambasadei Române de la Budapesta, dupa incidentele de la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, transmite Observator. tv. Iar mai multi barbati, imbracati cu tricouri negre si având asupra lor steaguri, au lipit stema Ungariei mari peste stema României de la intrarea în ambasada. Au adus chiar si un banner pe care scria, în maghiara, engleza dar si româna: acuzare-terorism!!? Tot din aceeasi sursa mai aflam ca MAE de la Bucuresti, a reactionat dupa manifestatiile neautorizate ale gruparilor extremiste, xenofobe si antisemite din Ungaria, considerand revoltator faptul ca profanarea însemnelor de stat ale României cu însemne revizioniste si revansarde s-a facut în prezenta echipajelor politiei ungare”!
Pai ce se mai mira Ambasada daca si pe poarta cimitirului de la Uzu se afla tot insemnele Ungariei “mari”, se canta imnul unguresc si se cinstesc “eroii” care le-au cotropit in Primul Razboi?! Zice cineva ceva ?! Ca si cum ar cinsti nemtii din Romania pe soldatii lui Hitler… . sau turcii pe Sinan pasa…” (Gabriela);
Singurul vinovat este guvernul României ca nu ia nici un fel de atitudine. Lupta asta se duce de mai bine de 10 ani. Oare cât o sa ne mai lasam înjositi? Sunt minoritate si ar trebui sa aiba drepturi la noi în tara ca orisice alta minoritate. Atâta timp cât li se permite sa nu învete limba romana dar sa devina nationalitate romana, atâta timp cât li se permite oficial limba maghiara în toate institutiile e normal sa zica ca Transilvania e a lor. Noi le-o dam, cu buna stiinta prin nepasarea noastra.” (Dorina Matar) …

La randu-mi , ma intreb mereu: de ce si pentru ce atata rautate si ura nestavilita?! De ce nu gasim deopotriva calea cea mai fireasca pentru o buna colaborare si respect reciproc?! Cum a reusit oare Slovacia, spre exemplu, sa rezolve într-o maniera intransigenta, corecta si europeana, problema minoritatii maghiare care doreste autonomie?! Noi romanii, liderii politici ai acestei tari, ce facem ? Doar privim pasivi si indiferenti la pretentiile Ungariei de a-si largi granitele?! Care-s oare principiile care-i anima si-i mana pe extremisti spre violenta si dementa? Toate acestea si multe altele cu care parca ne-am obisnuit de ani si ani, vi se par a fi OK? Sunt normale?! Ma intreb dar si astept cuvenitele raspunsuri. Cine mi (ni) le poate oferi?…


Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Social, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

9 comentarii la “De ce și de unde atâta ură și dezbinare?!”

 • ... a scris la 17 iunie 2019, 0:39   [#1]

  @Marc, cu scuzele de rigoare pentru întârziere, dar am fost plecat din nou…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 iunie 2019, 8:52   [#2]

  Ura și dezbinarea ne-au fost sădite în suflet în vremurile când unii tovarăși au făcut legea în așa fel încât să fie mai egali în fața ei decât semenii lor, prietene Marc. Sau altfel spus, în vremurile când egalitarismul comunist a fost impus de tancurile lui Stalin și cei care nu se încadrau în șablon au fost nimiciți de noua burghezie cu origini atât de sănătoase încât urmașii ei sunt patrioții prezentului.

  Cum să fim uniți când unii trag spuza doar pe turta lor și restul pulimii e menit să meargă la vot doar pentru a spoi o „democrație” încă nenăscută? Ce dracu de societate e aia în care tot felul de parveniți ajung să legifereze?

  Pe mine mă frământă și acum, după 53 de ani de trăire, faptul că din fragedă pruncie am fost pus să ridic osanale celui mai iubit fiu al poporului și încerc să pricep de ce mai există tovarăși ( n-are sens să dau nume) ce cred că destinul lor e să ne conducă.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 iunie 2019, 9:37   [#3]

  Nu știu cum se face că de la o vreme nu te mai bagi în vorbă cu „clienții fideli” ai blogului, Dane. Scuza că ai fost plecat din nou nu prea mai ține…

  Bănuiesc că vorbăria pe care o debitez pe-aici nu îți trezește interesul.

 • Marc
  ... a scris la 17 iunie 2019, 10:57   [#4]

  I n ce ma priveste,consider ca scuzele tale, Dane(ce onoreaza pe orice individ care-i domn,bine crescut si educat)nu-si aveau rostul!In fond, blogul care-ti apartine este,sa zic asa,o casuta a ta,nu?Si ca in orice casa,gazda primeste doar pe cine vrea,nu poti sa intri cu forta,asa ,nepoftit ,darmite sa -i pretinzi si scuze!Ca te implici sau nu in discutiile purtate de ,,oaspeti”,asta depnde tot de gazda,de felul sau de a fi.Iar ca sa-i si pretinzi sa stea mereu acasa numai ca sa primeasca …oaspetii(de toate felurile),ar fi chiar o mare absurditate!Cel putin,asa consider eu.Daca altcineva are si alte pareri,este liber sa si le spuna fie in casa omului(gazdei)pe chiar si… pe la vecini!!

 • Marc
  ... a scris la 17 iunie 2019, 11:02   [#5]

  De la DARAMITE am ,,mancat” (de pofta!),taman pe A!Asa-s unii…A nalfabeti!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 iunie 2019, 11:58   [#6]

  Când ai spus altcineva te-ai referit cumva la mine, Marc? Te întreb ca să știu o treabă. Nu sunt un domn, nu sunt prea bine crescut (am copilărit la coada vacii) și nici cu educația nu prea pot să mă laud: abia am luat bacalaureatul după ce în anul III de liceu am fost corijent la vreo cinci materii.

  Sunt doar un cetățean nemulțumit de direcția în care ne conduc tovarășii…

 • marc ciubotsru
  ... a scris la 17 iunie 2019, 14:52   [#7]

  Doamne fereste,cum te poti gandi la asa ceva..As fi chiar un om de nimic,ceea ce cred ca nu-s.Tu esti si vei fi mereu amicul meu preferat.Ca si Dan.Stati pe pace,fratilor…

 • marc
  ... a scris la 17 iunie 2019, 17:27   [#8]

  Cum poti sa te gandesti la asa ceva,draga Francisc?!Pai ,ce om as fi daca as face o asemenea afirmatie?Nici prin cap sa nu-ti treaca asa ceva.Doar stii,tu-mi esti bunul si simpaticul meu amic virtual.Intocmai ca si Dan,Nu suntem noi,cei 3,principalii combatanti de pe baricadele neimplinirilor si ale tuturor nenorocirilor din Romania actuala?Sau poate ca de atata,,lupta”am ajuns sa ne batem intre noi?!Exclus,dragul meu.,,Statii toarasi,la locurile voastre”asa spunea pe atunci,prin ‘989 ,toarasul!Asa spun si eu acum,in 2019!..

 • ... a scris la 17 iunie 2019, 21:31   [#9]

  Scuza că ai fost plecat din nou nu prea mai ține…

  @Francisc, greșesti! Uite pe-aici am umblat:

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?