Distracția-i un lucru bun, dar cum?!

UNTOLD 2017 Cluj Napoca Festival muzica concert Distracția i un lucru bun, dar cum?!

Se spune, și nu fără temei, că deobicei ciupercile sporesc, mai ales, după ploaie. Acum însă, pe o așa caniculă, ele nu prea au spor, în schimb festivalurile, de toate felurile (și ca denumire, tematică sau mod de realizare) sunt parcă mai numeroase ca oricând! Sfidând însă zicală neaoșă “Tot ce-i mult, strică!“, organizatorii (oare care or fi?!) s-au întrecut și se întrec în tutelarea unor asemenea distracții care, tot pornind de la o altă zicală, pentru unii-s mumă, pentru alții, ciumă!

Ei, c-am așa-i și cu abundența asta… artistico-distractiv, chipurile – recreativă, ultra zgomotoase și, pe alocuri, cu unele urmări regretabile (bătăi, înjunghieri, distrugeri etc), nedorite! Amintiți-vă doar de incidentele care au avut loc acolo, pe plajă din Constanța, în nopțile estivalului, excesiv lăudat și mediatizat! Ca dealtfel și celelalte!

Mai mult, tot ca o părere strict personală (care oricând poate fi ignorată sau combătuta), mai spun că și faptul că ne tot lăudăm (mai ales pe TV) că, vezi Doamne, noi, românii, suntem pe un loc fruntaș în Europa (ba, unii zic, și-n lume!) în organizarea și desfășurarea unor asemenea… distracții!? Bravoo, zic eu! Dar cu celelalte, cu sănătatea, cu transporturile, cu educația și cu multe alte asemenea domenii vitale, cum stăm?! Oare tot pe un loc fruntaș? Din coadă! Da, sigur că prin locuri periferice, ca să nu le mai zic, codase!
Mă tot întreb, ca și alții, cred, de domeniile sus scrise, cine se ocupă, și când?! Sau poate că, de atâtea “distracții”, nici nu mai e timp de celelalte “nimicuri”, multe dintre ele (și nu numai) cuprinse și mediatizate (ca proiecte) cu mult tam-tam în… minunatul Program al PSD-ului!

UNTOLD Festival 2017, Cluj Napoca

Dar dincolo de aceste regretabile realități, mai e și o altă problemă, deloc de neluat în seamă! Recentul și… trafitionalul festival Untold(?!) – da, nu vă mirați, sunt un ignorant, habar n-am ce înseamnă!? – atât zice-se de căutat și lăudat, a provocat și multe neplăceri miilor de locuitori ai Clujului care, exasperați de atâta zgomot (de aproape întreaga noapte, chiar și mai mult!) au protestat, fie pe la toate notabilitățile locale, fie prin presă și diverse petiții scrise sau online, cerând mutarea “distracției”, din zona centrală, pe un alt amplasament!

Așa cum este organizat acum, festivalul îngrădește dreptul la oraș al locuitorilor și celor care muncesc aici, prin ocuparea abuzivă a spațiilor publice (parcuri, parcări), blocarea inutilă a circulației și poluarea sonoră, timp de multe zile.

Am redat întocmai doar un pasaj, dintr-o mai amplă petiție semnată de mii de clujeni și publicată, cum spuneam, în cotidianul Adevărul, cât și prin alte ziare, online sau tv. Este, zic eu, un drept al lor cât și al altor oameni onești, de diverse vârste și profesii, care vor să se mai și odihnească și să circule-n voie! Distracția-i distracție, odihna-i odihnă și munca-i muncă, nu le amestecăm, doar așa, de dragul unor câștiguri bănești și de popularitate, pentru unii care vor pe orice cale să iasă în evidență! Și aceasta chiar cu riscul unor inevitabile mari stricăciuni aduse unor locuri sau edificii, ne mai vorbind de necazurile provocate nepetrecaretilor, adică majorității cetățenilor cetățenilor din zonele în care se desfășoară aceste evenimente! În ce mă privește, nu le pot numi nici cultural-artistice, nici recreative, daramite-educative!

Este suficient să vezi (atât cât se poate vedea pe micile ecrane) cum fel de fel de tineri, mulți adolescenți, despuiați țipă și sar în sus o noapte întreagă, într-un zgomot de ne descris, sau dormind, tot despuiați, trântiți pe jos, prin praf sau nisip, unii prin hamace, spunând că… se distrează, ca-”i fain și ok! E splendid, ne-mai-po-me-nit!“. O fi, așa simt ei, dar despre așa ceva și cu asemenea… pasiuni, nu se mai poate vorbi, dragii mei, de manifestări cultural-distractive și, aoleu, educative? ?! Așa crede, gândește și scrie, un… “inhibat”, depășit de vârstă și evenimente care, iată, și-a asumat riscul să fie, probabil, înjurat și făcut una cu pământul, cum vine vorba, nu numai de către participanții exaltați de la “distracțiile” cu pricina, cât (tot ce-i posibil) chiar și de eventualii cititori ai acestor rânduri și care, firesc, văd lucrurile în alt mod, altcumva! Sunt, de felul lor, mai puțin… inhibați. Sunt, așa cum tot spunem,
o.k!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post, Muzica ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

7 comentarii la “Distracția-i un lucru bun, dar cum?!”

 • ... a scris la 12 august 2017, 16:01   [#1]

  UNTOLD face foarte bine bugetului local, pentru că turiști, pentru că bani la buget. Iar asta înseamnă DEZVOLTARE!
  Pe de altă parte, este absolut necesar ca evenimentele ce au loc în România, să se mai întâmple și prin altă parte și nu doar la București! Există și alte orașe în România, nu doar București!

  Cât despre dreptul locuitorilor la liniște, da, sunt de acord cu asta. Astfel de festivaluri ar trebui organizate, probabil, în zone mai “libere”, unde să nu afecteze liniștea și confortul locatarilor. Pentru asta, ar trebui ca fiecare oraș să aibă, undeva în afară, un “loc” pentru astfel de manifestații… ori, dacă e pe stadion, atunci aia e, n-ai ce face. Dacă te simți deranjat de evenimentele care pot fi organizate pe un stadion, atunci nu-ți cumperi locuință în zona stadionului. Simplu.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 august 2017, 17:11   [#2]

  Nu-mi propun s-o dau pe politică, dar tot acolo ajung. Un festival de genul UNTOLD aduce bani. Și banii aduc „dezvoltare”.

  Ce ne facem, însă, cu cetățenii cărora nu le plac astfel de manifestări?

 • ... a scris la 12 august 2017, 22:08   [#3]

  Poate că nu-i cel mai “fericit” termen, însă până-n coadă acolo se ajunge… Sunt bani la bugetul local? Se dezvoltă orașul.

 • ciubotaru marcel
  ... a scris la 13 august 2017, 12:18   [#4]

  Da, asa-i, o fi vorba si de… dezvoltare! Dar cum? Prin stricaciuni, detereorari si vandalizari!? Ca face bine si pe la bugetul local, tot ce se poate! Dar pierderile materiale inregistrate prin parcuri, hoteluri cat si prin alte locuri publice, ne mai vorbind de stadion (acolo-i de jale!), toate acestea oare n-au efect negativ in buget?! In ce priveste latura educativa, nici nu-i cazul sa mai vorbim! Imaginile provenite de pe internet sunt, cred, mai mult decat graitoare. Ceea ce se poate vedea pe acolo, te iei cu mainile de cap!! Din excesiva, dar totusi, zic eu, fireasca decenta, am postat doar cateva, din care una, lesne se poate vedea, e chiar “mortala”, e o mostra de “distractie”pentru multi dintre participantii de acolo, de la Untold!! Asa ca, pe ansamblu vorbind, dar in special sub aspect social, etico-moral, amintitul eveniment… distractiv, este mai mult o pierdere! In fine, asta-i parerea mea!… Dar, cum spune si zicala “Da-i romanului paine si circ si totul va fi bine”… Adica, ok! Paine. slava Domnului, este. Chiar din plin. Circ, deasemenea!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 13 august 2017, 14:46   [#5]

  Ce face omul normal duminică? Se-mbată ca prostul sâmbătă seara și „sforărie” în draci toată duminica.

  Ce face un prost ca mine? Se îmbată vineri și se trezește luni. Și-apoi o ia de la capăt.

  Nu mai contează că e marți, miercuri sau joi. Beția e la fel de plăcută. Acum înțeleg de ce românii sunt îndrăgostiți de Dragnea: le dă, nu le ia!

  Domnul Bot n-are decât să urle cât vrea. Cei care trebuie să audă sunt surzi. Îi doare-n cur de țipetele noastre…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 13 august 2017, 17:02   [#6]

  Ba nu, Francisc, respectivii (stii tu, cine sunt!) nu sunt surzi! Ei, si nu numai ei, aud perfect, dar li se… rupe (ca sa zic si eu asa, mai… colorat!). Au atat de multe “treburi”mult mai presante, dar si importante, incat strigatele prostimii nici nu sunt bagate-n seama! Ca-i mai bagam si noi pe… undeva, asta-i alta problema! Cert este ca ne tot facem nervi de pomana, fara macar sa se intrevada ceva pentru prezent si, mai ales, pentru viitor! Pacat!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 13 august 2017, 18:26   [#7]

  Prostimea n-are decât să strige, că de-aia-i prostime, Marc. De ce crezi că-mi înec amarul în valurile berii?

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?