Unde sunt zăpezile de altădată?
“Dar unde sunt zăpezile de altădată?” – se întreba si Francois Villon acum câteva secole bune în a sa “Baladă a doamnelor de altădată“. Poetul avea dubii și regrete legate de timpul care trece nemilos și de frumusețea dumnezeaiască a unor femei, frumusețe ce s-a topit de-a lungul anilor asemeni nămețiilor. Se pare că în zilele noastre acest vers și-a pierdut semnificația metaforică a părerii de rău pentru scurgerea implacabilă a timpului și a dobândit o valență pur meteorologică. Sunt convins că deseori l-ați auzit invocat de multi dintre dv tocmai când se vorbea despre schimbarea vremii, poate chiar însoțit de celebrele vorbe “iarna nu-i ca vara“. Astăzi, cand trăim în era internetului, a informației imediate si obținem rapid toate detaliile despre vreme, sa recunoastem, mai nimeni nu pleacă la un drum, la o nuntă, la un concert în aer liber sau la un nevinovat picnic (atunci cand ni se permite!), înainte de a se uita la starea vremii! Va mai reamintiti, probabil, cat de poetic erau prezentate fenomenele meteo pe la Telejurnale!
De ani buni, Sărbători de iarnă le petrecem cu temperaturi de… Paște. Dar si invers! Crăciunul, Revelionul cu zăpadă sunt doar o amintire. Acum, de Crăciun si Anul Nou am avut parte de temperaturi mai degrabă de primavara timpurie! Pana si aici, la Tg. Neamt, intr-o zona depresionara, ultimele zile au fost cele mai calde din luna decembrie. În anumite locuri din tara, termometrele au indicat ieri 10 grade Celsius. Meteorologii spun că temperaturile sunt cu cca 10-15 grade mai mari decât normalul termic al perioadei.
Crăciunul de altădată cu zăpadă până la genunchi sau chiar până la brâu a rămas, cum spuneam ceva mai sus, doar o amintire, iar situația nu este mai bună nici în alte părți ale lumii. Si inca ceva… Cum fulguieste putin sau bate vantul, toate tv-urile prezinta situatia apocaliptic: “urgia alba”, “prapad peste Romania”, “ger cumplit”… etc… etc…
De ce prezinta in acest mod niste fenomene normale, specifice unui sezon? De neînțeles… asa cum multe raman de neînțeles in ziua de azi… Sa fie oare riscul generat de prea multe informații, ce uneori se dovedesc a fi contradictorii și eronate. Ploaie, soare, vânt sau ninsoare cu un simplu click! E un risc pe care ni-l asumăm zilnic, altfel site-urile dedicate condițiilor meteorologice nu ar avea succes…
Ce frumos ar fi fost ca macar acum, de Sarbatori, sa fi avut macar un mic strat de zapada! Cei mai in varsta poate ca isi mai reamintesc de… zapezile de altadata! De iarna din 1954 cand di cauza “muntilor ” de nea se mergea, in unele locuri, pe… deasupra caselor iar tancurile militare deblocau caile de acces! A fost, fara exagerare, jale mare in mai toata tara. Ca sa va convingeti, vizionati cele doua videoclipuri… Pana la prima zapada, eu va doresc un An Nou cu sanatate!
Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)
2 comentarii la “Unde sunt zăpezile de altădată?”
Dane,te rog sa nu te superi ca ti-am trimis ,din greseala,un articol de doua ori!Primul e gresit(mai multe exemplare),al doilea,adica cel mai recent,este de publicat.Multumesc pt intelegere!
Unde sunt zăpezile de altădată, Marc? Undeva în trecut, prietene…
În iarna asta…
În iarna asta fără de zăpadă
Alesu-ne-am prin vot reprezentanții
Cu câr, cu mâr și cu un pui de sfadă
Își spuseră părerea toți votanții…
În iarna asta fără de omăt
Ales-am încă-o dată răul mic,
Că răul-al mare ne tot stă în gât
Și îl tot înghițim din pic în pic…
În iarna asta fără pic de nea
Ne amintim zăpezi de altădată;
Troiene-n care am putea visa
Că viața noastră poate fi curată…
Unde sunt zăpezile de-altă dată?
Nu se vor întoarce niciodată…