Unde-s tradițiile de odinioară?!
Unde-s tradițiile de odinioară?!…
Iată, ca orice pe lumea asta, au trecut și Sărbătorile! Sărbătorile de iarnă (cum ne-am obișnuit să le spunem): Crăciunul și Anul Nou. Au trecut, cum spuneam, cu multă mâncare (pe săturatelea!!), cu băutură (mai multă sau, după caz, mai moderată…), cu odihnă (poate mai puțin), distracții (după preferințe), acasă sau… în deplasare, într-un cuvânt (dacă se poate spune așa?!) – după tradiții!
Și dacă, de la un timp, tot ne place să vorbim de tradiții (mai ales în domeniul gastronomic) trebuie remarcat însă faptul că acestea, adică adevăratele tradiții ale sărbătorilor de iarnă, sunt, de la an, la an tot mai puține, aproape pe cale de dispariție!
Îmi amintesc, cu nostalgie, de anii copilăriei (și nu numai) când Crăciunul, spre exemplu, era întâmpinat cu tradiționalele colinde ce vesteau, în vers sau cânt, Nașterea Mântuitorului! Peste tot, în orașe dar, îndeosebi, la sate, Seara de Ajun era o feerie în armonia glasurilor de copii! Apoi, în prima zi a sărbătorii (adică, a Crăciunului) se mergea din casă-n casă, cu steaua (nu cu FCSB, scuzați-mi divagația poate cam deplasată!) frumos împodobită cu imagini creștine și-n clinchet de clopoței.
Tot prin tradiție, colindătorii erau răsplătiți apoi, de primitoarele gazde, cu nuci, dulciuri și colăcei! Zilele dintre Crăciun și Anul Nou fiind destinate ultimelor pregătiri pentru așa-zisele benzi de mascați și arnăuți însoțiți de fluierași! Se repetau deasemenea, urăturile pentru noaptea dintre ani, iar în prima zi a Noului An (de Sf.Vasile), copii mergeau cu semănatul – ca semn al rodniciei pământului în anul nou sosit! Firește, toate aceste obiceiuri tradiționale, la care se mai adăugau jocul pitoresc al caprei și “dresarea” ursului, erau diferite de la zonă, la zonă, sau de la oraș la sat! Pretutindeni, farmecul și semnificația lor era însă aceeași. De vis!
Așa era atunci, cu ani și ani în urmă, când tradițiile erau, cu adevărat, tradiții! Ce se-ntâmplă acum? Greu de răspuns! Sau altfel fie spus, ne putem convinge în jurul nostru, din realitatea diurnă. Încă de pe la sfârșit de Noiembrie apar, mai ales în Capitală, prin mijloacele de transport, prin stații și pe străzi așa-zișii “colindători”, cu fel de fel de poezioare (veritabile făcături!), urmați, în timp, de cete de mascați tuciurii, cu… (le zic ei!) urși și capre contrafăcute dar și cu un tupeu, aproape agresiv, îți cer bani! Acest gen de “spectacol tradițional” continuă, prin “tradiție”, încă multe zile după Noul An!
Și, iată, așa, stimați cititori, dispar sub ochii noștri (cu unele excepții), adevăratele obiceiuri tradiționale ale Sărbătorilor de iarnă! Mare păcat!
Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)
3 comentarii la “Unde-s tradițiile de odinioară?!”
Îmi amintesc că în urmă cu mulți ani de zile, un profesor de folozofie mi-a spus ceva de genul (nu-mi mai amintesc exact): “Pentru ca fericirea să existe, trebuie să existe nefericire! Altfel nu am reuși să constatăm ce este fericirea…“.
Ei bine, lumea s-a schimbat, oamenii s-au schimbat… Foarte mult. Dacă e să ne gândim că pe vremuri, oamenii se bucurau pentru niște lucruri simple ori situații care acum ni se par banale, vom înțelege de ce dispar și tradițiile, obiceiurile.
Pe vremuri, nu existau “alternative”, lucrurile ori situațiile ce generau “fericire” erau extrem de simple: un colac copt in cuptor, câteva nuci, o felie de cozonac, etc… Ori în zilele noastre, copii sunt deja obișnuiți cu gustul “E-urilor” moderne care fac papilele gustative să leșine de “fericire”… În comparație cu modernele “E-uri”, gustul cozonacului de casă începe să nu mai fie apreciat…
Iar dacă mergem mai departe și “săpăm” în “sănătatea” conștiinței și moralității contemporane, vom descoperi că nici un cozonac nu poate “bate” cantitatea de “fericire” generată de un telefon mobil ori o tabletă de ultimă generație!
Concluzia? Către asta se îndreaptă, din păcate, societatea modernă… Singurele “valori” ce mai contează sunt cele de ordin pecuniar …
Totusi la noi in Maramures traditiile continua si se pastreaza, mai ales in zonele rurale, dar chiar si la oras. Se practica in continuare colindatul, Steaua, Irodul, Capra, etc.
Tineretul, in general nu mai este la fel, pentru ca exista smartphone, tableta, notebook, PC, Facebook.
Sa stii ca am observat si eu aceleasi lucruri, in special lipsa colindatorilor. Proababil situatia nu este chiar asa drastica in mediul rural, acolo unde inca se mai pastreaza traditiile, mai mult sau mai putin.
Off topic (de fapt on topic): buna paranteza cu fcsb