Un vis pe cale să devină ….realitate

autostrada Un vis pe cale să devină ....realitate

Nu numai un vis, ci și o acerbă dorință a tuturor românilor, mai ales a moldovenilor, cei care, nu odată, au tot cerut guvernanților să nu mai fie “rupți” de restul țării! Dar, cum bine se știe, cei de la putere fie că s-au făcut că nu prea aud sau că… plouă, fie c-au tot promis că “da, vom face” și, că de obicei (sau prin acea… tradiție), n-au făcut nimic! Orice protest, tot ca de fiecare dată, rămânând fără ecou. În acest contest de amorțire totală și de văicăreala proverbială, un sucevean, Ștefan Mandachi, și-a luat inima-n dinți (cum se spune) și hotărât a pornit la treaba: într-o singură zi, prin mobilizarea unei echipe de doar 17 oameni, la fel de pricepuți și inimoși, a dovedit (practic) că totuși se pot construi autostrăzi și-n România. Inclusiv în Moldova!

Pentru această lucrare au fost folosite un excavator cu gheara pe roți, un excavator tip macara cu șenile, un buldozer tasator, două camioane cu remorca, un camion cu betoniera, doua microbuze, o vola, șase lopeți, doua dreptare, doua drujbe, patru ciocane, 4. 17 metri cubi de beton, 36 de metri pătrați de plasa de fier, un kilogram de cuie, trei kilograme de vopsea, 36 metri cubi de balastru, opt metri liniari de țeava rectangulară de fier 10 cm x 10 cm grosime pentru parapetele de protecție șosea și alte asemenea utilaje și materiale, plus 12 indicatoare rutiere. Per total acest proiect ingenios nu a depășit suma de 4500 de euro!

Practic, am demonstrat că în șapte ore se face un metru de autostradă. Dacă există voința și bani, chiar și un singur om poate face o autostradă fără nicio problemă. România are bani. Chiar și pentru două autostrăzi, dar ni se spune să stăm liniștiți că, până în 2027 (n. n, sau pan’la Pastele cailor!), o să avem autostradă. Mi se pare absurd să mai treacă încă o generație, iar noi să continuăm să pierdem ani din viața la volan. Nu vreau ca demersul meu să fie catalogat drept un semnal de alarmă pentru că, semnalul a fost dat deja de morții nevinovați pe șosele României. Prin acest manifest mă expun total și îmi asum consecințele” a declarat presei române, Ștefan Mandachi.

Avem asigurări că acest metru de autostrada moldavă (ce calitativ depășește cu mult renumită “autostrada urbană”, în exces mediatizată) va fi inaugurat în data de 15 martie la ora 15:00, când ar urma să se desfășoare și un protest național față de lipsa de autostrăzi din Moldova, respectiv încetarea activității pentru 15 minute de fiecare român care susține (nu numai) nevoia de autostrăzi. Mai precizez că Moldova este singura provincie istorică din România cu zero kilometri de autostrada după aproape 30 de ani de la acea Revoluție din dec. ‘989! De ce? Am mai spus-o și nu odată. O spune acum, cu aceeași hotărâre și franchețe, chiar autorul ineditului proiect: „Am fost astfel condamnați la izolare economică și foarte mulți oameni și-au pierdut viețile în traficul din nord-estul țării din cauza lipsei drumurilor decente. Sunt mirat că această zonă de granița a Uniunii Europene a fost uitată, neglijată și sfidata. Este momentul că aceste lucruri să se schimbe iar acțiunile mele din ultimele luni susțin cu tărie această necesitate”
Omul de afaceri sucevean mai spune că pe 15 martie, la ora 15: 00, când va avea loc inaugurarea primului și singurului metru de autostrada din regiunea Moldovei, va suspendă timp de 15 minute activitatea în toate afacerile pe care le administrează, respectiv -o rețea de 40 de restaurante, un hotel, centru de conferințe, sala de fitness, cafenea și un centru SPA. De asemenea, el a afirmat că se va autosuspenda din profesia de avocat pentru un an de zile, în semn de protest pentru toți avocații care nu pot să-și reprezinte clienții din țară, deoarece nu au pe unde să circule, subliniind că a întârziat la procese tocmai… din cauza drumurilor!

Tot din cauza drumurilor (șoselelor), zic eu, au sporit alarmant accidentele. Accidentele parcă sunt acum în sistemul nostru nervos, al românilor. Atât de des se întâmpla, că nici nu le mai bagi în seamă . Mergi pe șosea, vezi câte două -terei și chiar mai multe mașini tamponate, distruse cvazi total! Accidentele rutiere (despre care tv-urile îți oferă mereu ‘jde exemple!) au devenit, în timp, un lucru banal. Statisticile arată ca în România sunt peste 2. 000 de decese anual din cauza acestor accidente rutiere. Mai multe decât la Revoluție! Dealtfel, dl Mandache ne și sugerează “Haideți să facem acum o revoluție fără morți. O revoluție pașnică în sprijinul construcției de șosele demne de secolul în care trăim! “…


Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Un vis pe cale să devină ….realitate”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 martie 2019, 19:21   [#1]

  Tu crezi că autostrăzile construite în România următorului deceniu se vor întinde peste țară precum o pânză de păianjen, Marc? Hai să fim realiști…

  Apreciez inițiativa suceveanului Mandachi pentru că a reușit (părerea mea) să arate tuturor nepăsarea (a se citi durere-n cur) cu care ne tratează guvernanții. Parlamentul a votat o lege, dar guvernul nu alocă fondurile necesare. Ca să ne înțelegem: și parlamentul și guvernul sunt controlate de același partid. Păi nu e asta minciună pe față?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 martie 2019, 20:55   [#2]

  Am ce am de împărțit cu impostorii ce ne conduc cu voia noastră, Marc. Am ajuns să pricep că băieții cu coate ascuțite sunt imbatabili. Degeaba ne revoltăm că părerea nu ne e luată în seamă când tovarășii ăștia au pus stăpânire pe destinul țării…

  Ce mai rămâne de spus când după trei decenii de „democrație” avem un premier precum Dăncilă, un președinte la Camera Deputaților precum Dragnea și un „șef” la senat precum Tăriceanu?

  Orice vorbe sunt de prisos…

 • marc
  ... a scris la 19 martie 2019, 17:38   [#3]

  Inainte de a scrie eram deja convins ca totul va ramane…doar un vis!Dar totusi am scris laudand(zic pe merit)initiativa omului(cu averi multe)de la Suceava! In rest,cum gandesti,spui(si scrii)si tu,Francisc.In fond,ce-as mai putea spune?!Ar fi o inutila repetare,o pierdere de timp si,mai ales,nervi in plus! De astia nu scapam noi asa,cu una,cu doua.Au radacini adanci in coruptii lor,in cei direct interesati de o eventuala ascensiune si,nu in ultimul rand,in mintile prostimii.Nu-i asa?!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »