Un român din trei muncește peste program!

jytf copii 1 Un român din trei muncește peste program!

“Lumea e o nelegiuire; dacă o accepți, ești complice, dacă o schimbi, ești călău. Ha! Pământul duhnește până la stele.” – Jean-Paul Sartre.

Nu-i o noutate că în România orice lege-i făcută să să fie! Să fie acolo, pe hârtie, căci de respecatat și aplicat, nu se face.
Revin acum cu modul în care legea și drepturile celor care muncesc sunt încălcate sistematic. În acest domeniu majoritar, România este catalogată ca fiind de clasa 4, într-un recent studiu în care țările care primesc 5, oferă cele mai grele condiții de muncă pentru angajați. Astfel, lucrătorii români au parte de un regim asemănător celor din Angola, Nigeria, Pakistan sau Myanman! Cel mai des încălcat drept al angajaților este prelungirea ilegală și neomenoasă a programului de muncă!

Potrivit unei cercetări a confederației sindicale internaționale, în prezent un român din trei muncește peste program;
35% dintre angajați muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână (cât prevede legea).
Țara noastră situându-se în acest domeniu pe locul 3 din 18 și peste media europeană de 23%.

Pe lângă prelungirea nejustificată a programului, pe piața muncii se mai semnalează un fenomen. Este vorba, cum sublinia și ziarul Adevărul, de funcționarea programului de muncă sau mutarea acestuia în mod permanent pe perioada nopții, pentru companiile care depind f mult de piața americană, îndeosebi.

Toate aceste forme de muncă nu tocmai (sau deloc) legale și normale, peste program și cu… divorțul la ușă, afectează organismul suprasoilcitându-l la maximum de efort. Problema-i cu atât mai gravă cu cât un salariu pe masurâ nu este onorat, deoarece între angajat și lucrător nu are loc o negociere legală. Dacă nu-ți convine, pleacă! Așa sună ca o… placă, sentința angajatorului!

Actualul Cod al Muncii nu este deloc adaptat noilor realități din piață, iar inspecția Muncii nu are nici ea pârghii la îndemână. Și sindicatele ar trebui să fie mult mai dure atunci când negociază contracte colective de muncă“, spune sociologul Mircea Chivu, într-un articol semnat de Valentin Bolocan, în ziarul “Adevărul”. De fapt despre actualele condiții de muncă, despre modul în care angajatorii au acum toți așii în mâna lor, mi-au vorbit în dese rânduri și unii din colegii mei de blog. Nu pot decât să-i aprob!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

ghid de fapte bune cum sa te prefaci ca muncesti ca un adevarat Un român din trei muncește peste program!

Categorie articol [ Guest Post, Social, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Un român din trei muncește peste program!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 noiembrie 2019, 22:48   [#1]

  Nu văd unde e problema că „un român din trei muncește peste program”, Marc, atâta vreme cât munca suplimentară e plătită dublu (mă rog, așa ar trebui să fie!). Dacă angajatorul are nevoie de munca angajatului ca să își onoreze contractele și angajatului îi convine să-și sacrifice sâmbetele atunci despre ce „prelungire ilegală și neomenoasă a programului de muncă” vorbim?

  Mama ei de lege, Marcele! Cum naiba să ne dorim dezvoltare dacă interzicem munca pe bune? Piața muncii e sufocată de tot felul de impostori cu diplome ce cred că „studiile” lor le dă dreptul să dea lecții celor mai puțin școliți…

 • ... a scris la 6 noiembrie 2019, 1:56   [#2]

  Problemă majoră este dezechilibrul puternic dintre salariile bugetarilor și cele ale angajaților din mediul privat!, salariile bugetarilor fiind cu 75% mai mari decât cele din mediul privat, în condițiile în care salariile bugetarilor sunt plătite de către cei din privat. Reprezentanții sindicatelor bugetarilor deja amenință prin emisiuni TV că dacă cineva se atinge de salariile lor, ies toți în stradă! Păi, atunci zic și eu: hai să ridicăm salariile în privat la nivelul celor de la stat, măcar să fie treaba corectă, nu? Iar inflația rezolvă restul problemelor…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 7 noiembrie 2019, 17:44   [#3]

  Păi cine e de vină pentru „dezechilibrul puternic dintre salariile bugetarilor și cele ale angajaților din mediul privat”, Dane? În numele unei „democrații” șchioape ne tot alegem niște „reprezentanți” care au grijă ca noi să fim sănătoși, buni de muncă și buni plătitori de taxe pentru ca ei să ne „dea”.

  Am spus-o de-atâtea ori pe-aici, domnilor: ca să trăim mai bine e musai să muncim mai eficient și să ne debarasăm de toți papagalii ce spun repetitiv că ne vor binele…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?