Un nou an scolar, dar cu… probleme vechi!

educatie scoala copii clasa invatatura scolari Un nou an scolar, dar cu... probleme vechi!

De cca două săptămâni a debutat noul an școlar: 2018-2019 și odată cu acesta, aceleași… tradiționale (tare ne mai place acest cuvânt!) neajunsuri. Aceleași metehne ce parcă au devenit o păguboasă permanentă în rețeaua școlară din România! Școli degradate, altele neterminate, multe încă neîncepute ori fără autorizație sanitară sau fără personal medical și chiar cu insuficiente cadre didactice, iar ce-i și mai grav – fără manuale!

Numai în Capitală, spre exemplu, aproape 300 de mii de elevi și preșcolari au trecut deja pragul claselor pentru prima oară în viață, noul an școlar însumând 18 de zile lucrătoare, ce incumbă 34 de săptămâni. Ce-au găsit acolo, adică în multe dintre aceste școli, este o dezamăgire cvazi generală întâlnită din păcate în mai toată țară: dezordine și harababură, toalete în curte sau lipsă, dezinteres din partea celor abilități și fel de fel de alte probleme rămase, adică moștenite de ani și ani! Peste tot, autoritățile (f. optimiste-n… promisiuni), susțin că “aceste difunctionalitati se vor remedia!“. Când și cum, rămâne de văzut sau, mai știi?, de așteptat… viitorul an școlar!

Dar nu același optimism au demonstrat principalii diriguitori ai acestui însemnat domeniu de activitate, atunci când a trebuit să explice de ce-au lipsit și încă lipsesc, probabil, unele manuale, mai ales abecedarele pentru cei mici!?

De ce, numai în Bucureșți (ca să nu mai amintim de restul țării), autorizațiile ISU (pentru situații de urgență) în învățământul de stat sunt prezente doar în 53 de clădiri și… 772 neautorizate; iar în cel privat, 39 de clădiri școlare sunt cu autorizațiile la zi, în timp ce alte 485 erau la început de an școlar, încă neautorizate!

Deficiențele și multiplele probleme ale învățământului românesc, cândva se notorietate și prestigiu chiar și-n întreaga lume, sunt însă mult mai numeroase și bine cunoscute de noi toți. Inclusiv de slujitorii catedrelor școlare și de șefii lor, conștienți de situație, dar toleranți și împăcăți cu gândul și mentalitatea că, în multe locuri din țară, actualul sistem de învățământ, care mereu tot caută dar nicicând nu gaseste remediul, generează anual mulți analfabeți cu… diplomă! Că-i așa, aveți, cred, numeroase și elocvente dovezi ale incompetenței și stâlcirii limbii române, manifestate (din nefericire) prin multe și diverse domenii de activitate chiar și de unii sus-puși!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)Categorie articol [ Diverse, Guest Post ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Un nou an scolar, dar cu… probleme vechi!”

  • ... a scris la 20 septembrie 2018, 22:28   [#1]

    Ține-i Doamne proști, să aibă cin’ să voteze PSD-ul…

  • marc ciubotaru
    ... a scris la 21 septembrie 2018, 7:51   [#2]

    Bine le mai spui,Dane!…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?