Umiliţi de medici insolenţi şi de întreg sistemul medico-sanitar!

Spitalul orasenesc Sfantul Dimitrie Targu Neamt Umiliţi de medici insolenţi şi de întreg sistemul medico sanitar!

Umiliţi de medici insolenţi şi, deopotrivă, de întreg sistemul medico-sanitar!…

Da, aceştia, umiliţii, suntem noi, votanţii! Noi, oamenii de rând, anonimii, eterna masă de manevră a celor care, prin rotaţie, ajung (tot ei!) în scaunul puterii. Aproape zilnic aflăm, citim sau auzim şi ne cutremurăm, de fel de fel de “minunăţii” petrecute în aria sistemului medico-sanitar vital pentru sănătatea noastră, a tuturor, dar tot mai dezorganizat şi mai suferind. Din nefericire, suferinţele acestuia se răsfrâng direct asupra noastră, a celor năpăstuiţi şi nevoiţi să suporte, pe propria piele, nu numai chinurile unor afecţiuni, dar şi umilinţa (uneori, extremă) provocată tocmai de cei care au menirea, morală şi legală, de a le (ne) vindeca sau alina durerile! Mă refer, în primul rând, la medici, la cei (nu puţini la număr) care se pare c-au uitat de un jurământ (jurământul lui Hipocrat), dar şi la asistenţi, de fapt la întregul personal existent în domeniul sănătăţii.

Spre exemplificare, ca să n-o lungesc prea mult, vă voi oferi (din numerosele dovezi) doar două cazuri în care, din nefericire, am fost direct implicat…

Forţat de împrejurări, dar mai ales de alterarea stării de sănătate, am sunat la 112. Răspunsul a fost promt, astfel că, în doar câteva minute am ajuns în incinta Serviciului de Primiri-Urgenţe al Spitalului “Sf.Dimitrie” dintr-o localitate moldavă. Deşi mă aflam într-o evidentă stare de panică, generată de suferinţa pe care o aveam, medicul de gardă – o tânără doctoriţă, somnolentă, apatică şi vădit plictisită – a demonstrat exact cum… nu trebuie să fie un medic, atât în relaţia cu pacientul suferind, cât şi cu familia acestuia!
Din motive lesne de înţeles, n-am să intru în amănunte. Voi spune doar că în final, revenindu-mi, mi s-a indicat verbal să fac a doua zi un consult neurologic în cabinetul de specialitate din incinta policlinicii. Ceea ce am şi făcut.

Spitalul orasenesc Sfantul Dimitrie Targu Neamt Primiri urgente Umiliţi de medici insolenţi şi de întreg sistemul medico sanitar!

După o aşteptare de cca 40-45 minute peste ora programării (!!?), la cabinetul de neurologie, exact aceeaşi situaţie! Ba mai mult, medicul (tot doctoriţa), rece şi distant, nici măcar n-a ridicat privirea spre pacientul programat! Era foarte concentrată asupra unor “probleme” scriptologice şi de … o neavenită şi penibilă “lecţie de morală” (cu aspect de cicăleală!) la adresa asistentelor din subordine!
În sfârşit, după o altă îndelungată aşteptare, arogantă şi plictisită, dar fără cuvenitul halat (ca o curiozitate, în policlinica cu pricina, rar întâlneşti un medic sau asistent care să poarte halat şi ecuson!) şi fără a avea măcar minima răbdare pentru un scurt dialog (cuvenita anamneză, nu?), doamna doctor a catadicsit, cu aceeaşi emfază, să… mă şi consulte! Nu mai mult de două-trei minute şi … într-un climat de rară austeritate, nu tocmai (sau chiar deloc) prielnică unui bolnav!
Probabil, sau mai mult ca sigur, că aşa doreşte această slujitore a lui Hipocrat să se impună în fata pacienţilor!
Mai mult, pe uşă cabinetului d-sale, stă scris mare, la vedere, că: “Accesul în cabinet, numai însoţit de asistentă”!?
Ce mai poţi să spui?!

În fine, să revenim totuşi în cabinet acolo unde, după o recomandare către un examen RMN, a urmat… plata: 80 de lei! Pentru că, se ştie, în România orice “consultaţie” medicală, inclusiv umilinţa şi degradarea demnităţii umane, se plătesc! Chiar dacă legea spune cu totul altfel! Că vezi, Doamne, o protejează! Probabil s-a omis să se precizeze că această protecţie a demnităţii nu se aplică chiar peste tot. Altfel cum s-ar mai pute numi “tratamentul” de care am avut parte în acest, zice-se… lăcaş de sănătate?!
Fără exagerare, am fost tratat ca un gunoi! Ca ultimul om! Şi, din câte se ştie, astfel de “tratamente” se aplică mai peste tot în ţărişoara noastră, unde omul, simplul cetăţean, n-are nici o valoare în faţa şi-n raporturile cu domnii doctori, majoritatea avizi după bani. Cât mai mulţi bani!

Aceasta ca să ne referim doar la sistemul medico-sanitar. Din nefericire însă, asemenea tratamente întâlneşti (cu sau fără să vrei) şi-n multe alte sectoare ale vieţii social-economice din România postrevoluţionară! Suntem, fără exagerare, o ţară bolnavă, cu mulţi oameni bolnavi! Şi totuşi, practic, nu se întreprinde mai nimic! Cei în măsură s-o facă (oare cine?!) fie că ocolesc realitatea, fie se fac că nu văd şi nu aud sau în cel mai fericit caz, iau câteva măsuri pur populiste, de ochii lumii, a proştilor. Aşa ne consideră mai toţi cei din acest blestemat sistem medical care, din câte am aflat, vor, din nou, să li se mărească salariile! De sănătatea şi demnitatea noastră, a omului de rând, nu-i prea interesează!

Cu ani în urmă, regretatul doctor Alex Pesamosca, un titan al chirurgiei pediatrice, opera pe bandă rulantă şi nu cunoştea odihna până nu se asigura, personal, ca pacienţii săi să aibă cea mai bună îngrijire.
Operaţi, bă, nu doar pe cei cu bani. Mai operaţi şi d-ăia săraci, la care nu se uită nimeni” – am reprodus întocmai un citat publicat în cotidianul Adevărul.
Au trecut ani şi iată că spusele marelui chirurg se adeveresc şi astăzi! Marea deosebire este că acum, nimeni nu-i mai îndeamnă pe medici spre adevărata lor menire. Dimpotrivă. Actuala stare de lucruri parcă vine să confirme inversul îndemnului: operaţi, bă, mai ales pe cei cu bani!
Aşa stând lucrurile, nu e de mirare unde am ajuns! Când oare vom putea ieşi din acest adevărat marasm? Ne poate spune cineva?!

Acum, pe final, vă ofer câteva versuri, oarecum tangente cu cele mai sus scrise:

În lumea asta răsturnată
Unde cei strâmbi sunt cei mai drepţi
Ades se moare prin spitale
Luaţi fiind… drept nişte proşti!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

nhBq0PS Umiliţi de medici insolenţi şi de întreg sistemul medico sanitar!

Categorie articol [ Guest Post, Sanatate / Familie ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Umiliţi de medici insolenţi şi de întreg sistemul medico-sanitar!”

 • antonie vasilica
  ... a scris la 22 septembrie 2016, 16:53   [#1]

  Bun ziua. Eu sunt o tanara mamica de 21 de ani si am foarte mari probleme cu stomacul. Si am ajuns de foarte multe ori la urgente. Cand ajungeam acolo si era o asistenta din Humulestii noi … imi spunea sa plec acasa, ca la ei nu e hotel. Si plecam, ca ma simteam groaznic chiar daca abia mergeam din cauza ca imi era rau.
  Dar traim in Romania. Degeaba facem plangeri ca nu se rezolva nimic. Degeaba e spital.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 septembrie 2016, 22:33   [#2]

  Mă tot miram de ce nu mai apare un „guest-post” semnat Marc Ciubotaru. Însănătoșire deplină îți doresc, Marcele! Dacă stăm să judecăm, „sistemul medical” din România mai degrabă te îngroapă decât să te vindece.

  Am avut și eu „ocazia” , în urmă cu doi ani, să constat că acest „sistem” e de tot plânsul. După un atac vascular cerebral în urma căruia mama și-a trăit ultima lună din viață pe paturile spitalelor (pentru un examen RMN am stat cu ea pe targă vreo 4 ore la ușa laboratorului) și după ce tatăl meu a fost „internat” cu probleme cardiace de două ori și de fiecare dată și-a cumpărat medicamentele de la farmacia vecină cu spitalul, am înțeles că statul mi-a furat din buzunar, vreme de 28 de ani, banii pentru sănătate.

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 25 septembrie 2016, 17:36   [#3]

  Multumesc Francisc, pentru grija manifestata cat si, desigur, pentru urarile de sanatate! A fost ceva, nu tocmai placut, dar..a trecut! Au ramas insa gravele suferinte ale acestui mi-ze-ra-bil sitem de sanatate ce, in loc sa te vindece de o suferinta, mai rau te imbolnaveste! Cand oare se va mai insanatosi si acesta? Crede-ma, eu nu stiu! Si, dupa cum decurg lucrurile-n tara asta (ce-i cu adevarat grav), nici sperante nu sunt!… :-?

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?