Ulei de palmier, nehidrogenat

ulei de palmier nehidrogenat 150px Ulei de palmier, nehidrogenat

Uleiul de palmier nehidrogenat şi sănătatea ta

Se găseşte în toate supermarketurile (în Auchan, la vreo 16 RON, cel mai ieftin), şi nu numai. Clar că e făcut din palmier, dar mulţi oameni nu ştiu cât e de sănătos pe lângă clasicul ulei de floarea soarelui.
Contribuie la îmbunătăţirea stării tale de sănătate, şi totodată tratează unele afecţiuni, de aceea unii bolnavi fac tratamente cu acest ulei. Nu are efecte secundare, nu este toxic sau nociv. Tratamentele pe baza ulei de palmier se fac la sfatul medicului.

Iată câteva motive ca să-l foloseşti şi ce bunătăţi conţine:
- Betacaroten (carotenoizi) – Culoarea portocalie-rosiatica a uleiului de palmier este rezultatul prezenţei compuşilor chimici naturali, carotenoide, din acesta. În comparaţie cu alte uleiuri vegetale, uleiul de palmier brut şi nerafinat este una din cele mai bogate surse naturale de carotenoizi.

Acesta conţine de 15 ori mai mulţi carotenoizi decât morcovii şi de 30 de ori mai mulţi decât tomatele. În compoziţia uleiului de palmier, forma activa şi importantă de carotenoizi este betacarotenul o formă a vitaminei A care este un antioxidant eficace ce ajută la întărirea sistemului imunitar al organismului şi reduce riscul de boli de inimă, cataractă şi cancer.

De asemenea, betacarotenul ajuta la îmbunătăţirea vederii şi are potenţialul de a se converti în vitamina A, care stă la baza producţiei de rodopsina, pigmentul necesar vederii pe timp de noapte. S-a demonstrat că betacarotenul contribuie la luptă împotriva bolilor de plămâni.

- Fără acizi graşi trans – Un beneficiu semnificativ oferit sănătăţii de către uleiul de palmier este că acesta este lipsit de acizi graşi trans. Multe studii ştiinţifice, au demonstrat că acizii graşi trans pot cauza cancer de colon, cancer de san, boli de inimă, pot afecta dezvoltarea creierului la nou-născuţi şi pot contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2.

- Vitamina E – Uleiul de palmier este o sursă importantă de vitamina E. De fapt, nici un alt ulei vegetal nu conţine catitati atât de mari de vitamina E ca uleiul de palmier. Vitamina E este un antioxidant puternic care ajuta la îndepărtarea radicalilor liberi din organism.

În acest mod, uleiul de palmier protejează împotriva anumitor boli cronice şi întârzie procesul de îmbătrânire a organismului. Acesta întăreşte sistemul imunitar şi protejează celulele pielii de radiaţiile UV şi toxine.

- Calorii – Energia din organism provine din toate grupele de produse alimenteare, inclusiv uleiuri şi grăsimi, iar uleiul de palmier este o sursă excelentă de calorii deoarece 1 gram de ulei de palmier oferă 9 kcal.

- Fără colesterol – Unul din beneficiile majore ale uleiului de palmier este că nu conţine colesterol. Suplimentele din ulei de palmier sunt considerate ca făcând parte din familia legumelor şi nu conţin colesterol – acest lucru este benefic pentru bolnavii care au colesterolul ridicat.

Graţie acestei calităţi, corpurile noastre sunt capabile să utilizeze suplimentele din ulei de pamier mult mai eficient în scopul producerii energiei pentru desfăşurarea normală a activităţilor şi exerciţiilor de zi cu zi.

- Sănătatea cardiovasculară – Suplimentele din ulei de palmier conţin antioxidanţi puternici care ajuta organismul să elimine radicalii liberi din sânge. Aceşti radicali liberi sunt substanţe chimice nocive, care pot creşte riscul dezvoltării de boli de inimă şi a altor condiţii cardiace.

Când mergi la supermarket să-ţi cumperi ulei de palmier, uită-te pe bidon şi verifică dacă scrie NEHIDROGENAT, căci nu se arde şi nu se descompune în substanţe toxice, cancerigene pentru organism.
Nu contează firma care-l produce, dar e important să fie nehidrogenat. Eu îl folosesc acasă la majoritatea prăjelilor, şi crede-mă e bestial să prăjeşti sănătos, fără ca mâncarea să îşi schimbe gustul, şi nici să nu copieze gusturi de la prăjelile dinainte.

ulei de palmier nehidrogenat Ulei de palmier, nehidrogenat

Deci prăjesc şi odată ce se consumă din el, tot adaug câte puţin. Îl ţin în cămară, ferit de soare. El se întăreşte şi este recomandat să fie păstrat intre 5-30 grade.
Deşi întărirea uleiului de palmier nu este pe placul unor gospodine, ea are şi un avantaj. Multe produse de panificaţie şi de patiserie se obţin cu ajutorul grăsimilor solide, pentru că au un randament mai bun la coacere. Aceste grăsimi se obţin din untură sau prin hidrogenarea altor uleiuri, proces în urma căruia rezultă şi acizi graşi de tip “trans, periculoşi pentru organism.
Uleiul de palmier fiind deja solid, nu mai necesită hidrogenare şi poate înlocui cu succes aceste grăsimi solide.

Utilizat neprăjit uleiul de palmier are un aport substanţial de carotenoizi (precursori ai vitaminei A) şi de tocotrienoli (vitamina E) cu proprietăţi antioxidante. Uleiul de palmier reduce procesele inflamatorii, protejează celula nervoasă, reduce nivelul colesterolului „rău” şi al trigliceridelor şi scade riscul apariţiei trombilor sangvini.

Ar mai fi multe de spus, dar nu mai am timp acuma.”..
Cel mai ieftin găsiţi în Auchan, la vreo 16 RON/2L, care te ţine de câteva ori mai mult ca şi uleiul de floarea soarelui.

Autor: Elischer Severus (Guest Post)

Categorie articol [ Gastronomie, Sanatate / Familie ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Ulei de palmier, nehidrogenat”

  • Mateescu Florin
    ... a scris la 10 octombrie 2015, 21:41   [#1]

    Este bun uleiul de palmier sa il folosesc si la friptoza? Am inteles ca daca il arde la tempersturi mari, se descompune in substante toxice, cancerigene ptr. orgsnism? Va multumesc frumos.

  • Anonim
    ... a scris la 20 decembrie 2020, 17:47   [#2]

    Esti varza!!! Uleiul de palmier este considerat ulei trans, foarte nociv mai ales pentru ficat …
    Nu consumati zilnic: chipsuri, nutella, Mc sau kfc.

  • Madalina
    ... a scris la 16 iunie 2021, 12:42   [#3]

    Citez: ” e bestial să prăjești sănătos ” . Băi , om idiot , nu există termen de prăjire sănătoasă! Prăjirea nu este sănătoasă! Inchide-ti naiba blogul ca faci umbra degeaba si înveți și alți oameni numai ca*aturi

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 19 iunie 2021, 15:53   [#4]

    Ce interesant, Madalina! Te-ai găsit și matale să-i faci pe alții idioți după șapte ani de la spusul părerii unui cititor al acestui blog…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?