Turul Maramureşului
Turul Maramureşului
Impreuna cu un grup de turisti din Germania, in acest weekend am participat si eu la Turul Maramureşului. O excursie pe care o recomand atat romanilor care doresc sa-si cunoasca mai bine tara, traditiile, istoria si folclorul cat si strainilor care vor sa afle lucruri interesante despre Romania.
Maramureşul a fost, este si probabil ca va ramane la loc de frunte in topul zonelor turistice romanesti care merita vizitate macar o data-n viata …
Maramureşul – o zona incarcata de istorie, cu traditii si obiceiuri frumoase, cu oameni ospitalieri, harnici si gospodari, este preponderent o zona muntosa, cu peisaje frumoase si un aer foarte curat, este una dintre putinele zone din Romania in care inca se mai pastreaza neatinse traditiile, obiceiurile vechi si portul popular, port popular care este poate unul dintre cele mai frumoase din tara.
Am vizitat mai multe obiective turistice din Maramureş, am sa reiau cateva si am sa le prezint mai detaliat in alte articole … “Intrarea” in Maramureşul Istoric a fost marcata de un prim popas la pastravaria din localitatea Mara, o pastravarie situata intr-ul loc pitoresc, unde se poate servi un pastrav proaspat, “prins” direct din bazinele cu apa curgatoare care “trec” pe sub terasa din lemn de unde poti lua masa “in aer liber” …
Maramureşul este renumit si pentru bisericile din lemn cu o arhitectura unica, biserici care alaturi de renumita Poarta maramureșeană sunt un simbol al acestei regiuni. Una dintre bisericile vizitate, a fost biserica de lemn din satul Sugatag, construita in totalitate din lemn de stejar. A fost ridicata in anul 1642 si din cate am retinut de la ghidul nostru, este cea mai veche biserica din lemn din Romania, ramasa “in picioare” si pastrata asa cum a fost ea construita. Singurul lucru schimbat la aceasta biserica din lemn, este sindrila de pe acoperis, care fiind din lemn, bineinteles ca nu avea cum sa reziste atatea sute de ani. Sindrila care acopera biserica este facuta tot din lemn de stejar insa este inlocuita periodic …
Inainte de intrarea in orasul Sighetul Marmatiei, iubitorii de rustic, vor putea admira Muzeul Satului – un loc unde au fost conservate si sunt pastrate intr-o stare perfecta, case, dependinte si diverse obiecte rustice, construite in totalitate din lemn …
Dupa atata “alergat”, bineinteles ca ni s-a făcut foame, asa ca am facut o oprire la un restaurant in stil rustic din orasul Sighetul Marmatiei, numit “Casa Iurca”… Casa Iurca a fost construita in anul 1821, a fost renovata in anul 2003 si functioneaza ca pensiune-restaurant de 4 stele. Mancarea a fost delicioasa, incepand de la ciorba la platoul cu diverse fripturi (inclusiv vanat) si legume, salate romanesti, salate grecesti si desert … Primirea a fost de asemenea extraordinara: am fost intampinati de un mic grup folcloric, care au interpretat live, “la rece” (fara microfoane, fara amplificator si boxe), melodii traditionale din Maramures … cei care ne-au cantat si ne-au incantat, chiar erau talentati, pastrand “cu sfintenie” stilul de interpretare original, de Maramures. Bineinteles ca tinuta lor era reprezentativa – portul traditional maramureșean. Au stiut sa “puncteze” momentele din timpul mesei, respectiv exact in timpul in care ospatarii debarasau de pe mese si aduceau urmatorul “fel de mancare” (probabil sa nu ne “plictisim”), in timpul mesei ne-au lasat sa savuram in liniste, preparatele culinare deosebite …
Un alt obiectiv turistic interesant, este Cimitirul Vesel din Săpânța. O veche zicala romaneasca spune ca “romanul stie sa faca haz de necaz”. Cimitirul Vesel din Săpânța cred ca este cel mai reprezentativ in acest sens … “Povestea vietii” este scrisa pe fiecare dintre crucile Cimitirului Vesel din Săpânța dar intr-un mod absolut inedit … Iata un exemplu:
Sub această cruce grea Zace biata soacră mea Trei zile de mai trăia Zăceam eu şi citea ea Voi care treceţi pe-aici Incercaţi să n-o treziţi Ca acasă dacă vine Iară-i cu gura pă mine Da’ aşa eu m-oi purta Că-napoi n-a înturna Cei care citiţi aici Ca mine să nu păţiţi Soacră bună vă găsiţi Cu ea bine să trăiţi … |
![]() |
Un alt obiectiv turistic maramuresean vizitat, a fost Mănăstirea Bârsana. Nu stiu de ce i-o zice Mănăstirea Bârsana, avand in vedere ca de fapt este un complex de manastiri, etc …
Peisajul de aici, este absolut superb, locul unde sunt amplasate manastirile este foarte bine intretinut, ordinea si curatenia domneste peste tot, asa cum rar iti este dat sa vezi prin Romania. In ciuda faptului ca nu sunt nici pe departe un consumator de asa zis “turism spiritual”, Mănăstirea Bârsana a fost un loc care mi-a placut foarte mult, datorita peisajului si a felului in care este amenajat totul pe acolo. Un mare minus: toaletele ! Ele exista, dar sunt un fel de “hai toti la gramada”, fara pic de intimitate… Si degeaba are toaleta fereastra termopan si gresie pe jos, daca in loc de vasul WC este o gaura si locul “amenajat” pentru doua picioare … Intelegeti voi … Asemenea toalete n-am mai vazut de pe vremea lu’ Ceasca… Asta ar fi un mare minus …
Mai sunt multe alte obiective turistice in Maramures, care merita vizitate, eu am prezentat doar cateva dintre cele pe care le-am vizitat … Un lucru care este bine de stiut: Maramureşul este foarte frumos atat iarna cat si vara. Pe timp de iarna, in Maramureş exista multe partii de schi deja renumite atat in Romania cat si in Europa, printre acestea am inteles ca s-ar afla si cea mai lunga partie naturala de schi din Romania – majoritatea partiilor de schi sunt artificiale, adica “facute de mana omului”…
Una peste alta, o data-n viata merita vazut si Maramureşul … Turul Maramureşului este un gen de excursie renumit inca de dinainte de “89, insa bineinteles ca pe vremea comunismului, obiectivele turistice religioase nu erau “incluse in program” desi renumitele biserici de lemn maramureşene existau si atunci. Peisajele din Maramureş sunt foarte frumoase, aerul este foarte curat, palinca de Maramureş este curata, aromata si tare, mancarea este gustoasa iar maramureşenii sunt foarte primitori … sunt obisnuiti cu turistii, inclusiv cu turistii straini. Asa ca, va recomand sa faceti un tur al Maramureşului. In opinia mea, este de preferat sa aveti un ghid turistic bine documentat, care sa va explice “ce si cum”, altfel riscati sa ratati obiective turistice importante ori sa treceti fara sa stiti pe langa niste locuri importante din punct de vedere istoric, cultural su traditional … Excursie placuta (vacanta placuta sau concediu placut) tuturor celor care doresc sa viziteze Maramureşul …
6 comentarii la “Turul Maramureşului”
Foarte frumoasa zona ! Imi doresc sa ajung si eu pe acolo. Nu ai putea sa ne pui si noua fotografiile la download ?
?
Chiar daca sunt chiar din Maramu` nu am avut decat odata ocazia de a face turul Maramuresului, pe vremuri, cu scoala. Sunt constient ca avem unul dintre cele mai frumoase judete, desi sunt multe alte locuri in tara cu care sa ne mandrim…
Iti multumesc pentru “turul” facut, ma ajuta sa nu uit unde traiesc, chiar daca conducerea tarii isi da silinta sa ne faca sa uitam ce tara bogata si frumoasa avem.
Ce-i frumos, e frumos. Tanti Udrea taie panglicute de la carma a nspe ministere, n-are ea timp sa promoveze asa ceva.
Las’ ca promovam noi, bloggerii …
Cel putin eu mi-am facut deja un obicei din asta. Niciodata insa nu ezit sa critic foarte dur, serviciile de proasta calitate ori exagerat de scumpe peste care am dat de multe ori (in special prin Romania), in calatoriile, concediile sau excursiile pe care le-am facut.
oau
Locuri inedite, care merita vizitate. Fotografiile sunt foarte sugestive.