Ţuică din cireşe amare

cirese amare cirese negre Ţuică din cireşe amare

“Secretul” ţuicii de cireşe amare!…

Nu prea de mult, într-un precedent articol, am vorbit (scris) câte ceva despre bragă, despre acea băutură răcoritoare şi tonică, acum însă mi-am propus să mai aflăm unele lucruri şi despre ţuică, băutura alcoolică cunoscută mai mult în popor cu numele de “rachiu“! Voit am sărit… peste bere, întrucât despre aceasta ne tot vorbeşte (scrie), mai mereu, simpaticul amic, Francisc! Aşa că, să ne concentrăm acum pe ţuică, îndeosebi pe cea provenită din cireşe amare! Este, din câte am aflat (şi m-am convins!), o băutură specifică zonei de Nord (montană) a Mehedinţiului (deci, aproape cumva de… amicul sus amintit!), îndeosebi satului Bârâiacu, comuna Ponoarele. În această zonă, cunoscută şi pentru “Podul lui Dumnezeu” sau “Pădurea de liliac”, cresc şi se cultivă, pe suprafeţe întinse, cireşi mari, altoiţi, iar localnicii prepară o ţuică specială despre care, zic ei, nu trebuie consumată fără măsură! E foarte bună, e tare, tare şi consumată în limite normale. Fără excepţie!

Ţuica din cireşe amare de aici de la Bârâiacu, unde trăiesc în prezent peste 100 de familii, este considerată ca fiind de o calitate aparte, tocmai datorită faptului că în aceste locuri, plantaţiile de cireşi (şi nu numai) nu se stropesc cu substanţe chimice! Pământul de aici se fertilizează anual numai cu îngrăşământ organic! Băutura, preparată întocmai după tradiţia păstrată din generaţie în generaţie, cu unele mici modificări cerute de tehnologie, este nu numai renumită şi căutată, dar şi garantată ca “cea mai curată şi naturală” dintre toate băuturile alcoolice! Ea, adică ţuica, a devenit în timp, un adevărat brand local! Preţul? Destul de ridicat, până la cca 30 de lei.

Iată şi cum se prepară ţuica din cireşe amare:
După ce se culeg, cireşele se pun la fermentat timp de până la 16 zile (mai mult ca la prună sau măr). Încăperea în care se pun la fermentat fructele, trebuie să aibă o temperatură constantă şi ferită de curent. De preferat beciul.
Pentru o reuşită deplină, se impune deasemenea o curăţenie exemplară şi un vas adecvat şi igenizat, spălat în prealabil cu alcool.
După procesul de fierbere (într-un cazan corespunzator), ţuica provenită nu se pune în vas de lemn, pentru că, spun localnicii, intra în doagă şi asfel pierde din buchet şi parfum, implicit din calitate. Dacă aceste reguli nu sunt respectate, băutura respectivă nu va fi de calitate. Deobicei ţuica de la Bârâiacu, ajunge să aibă chiar şi 50 de grade, dar atunci devine un fel de pălincă (băutură tradiţională din Ungaria şi Slovacia, extinsă şi-n Transilvania). De regulă, băutura despre care vorbim, trebuie să aibă în jur de 40-42 de grade.
Calitatea rachiului de cireşe amare, este dată chiar şi… de cazanul de distilare cât şi, cum spuneam, de vasul de depozitare, trebuie să fie ori în damigeană, ori în recipient de sticlă. Cu cât se păstrează mai mult, ţuica se înnobilează, devine şi mai bună de băut! Dar, am spus-o, cu măsură!

palinca de maramures tuica sticla Ţuică din cireşe amare

Aşadar, dacă drumurile dvs vă vor purta şi prin zona de Nord a Mehedinţi-ului, nu evitaţi să vă opriţi şi la Bârâiacu! Acolo vă veţi convinge negreşit, direct, la faţa locului, de veredicitatea celor scrise şi citite de pe această pagină de blog!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Gastronomie, Guest Post ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

9 comentarii la “Ţuică din cireşe amare”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 24 august 2017, 17:12   [#1]

  Faci o mare confuzie, Marc. Țuica (sau rachiul), indiferent de „materia primă” din care e distilată, nu poate trece de 35 de grade fără o dublă distilare. Peste acest prag se numește pălincă.

  Între țuica de cireșe amare și pălinca din același fruct e o diferență, crede-mă… Am gustat.

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 25 august 2017, 12:23   [#2]

  In materie de bauturi nu te pot contrazice,Francisc!Palinca(specifica ungurilor si slovacilor,importata si extinsa si pe la noi),rachiu,tuica,rachie sau horinca(tuica de slaba calitate,intalnita,mai ales,prin Maramures),pentru mine-s aceeasi;adica o bautura savurata,de obicei,inainte de masa,placuta dar,chiar daca repet,bauta totusi in limitele normalului.Altfel,nu-i bun pentru organismul oricarui muritor!E de preferat berea ta(si ,desigur,si a altora),dar mai ales pentru mine,vinul!Vinul natural,din vita nobila,nu cel facut… artizanal,cu zahar si alte minuni!Sper sa am dreptate,nu?

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 25 august 2017, 12:39   [#3]


  Uite cam ce patesc unii cheflii!…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 25 august 2017, 13:57   [#4]

  Din pacate, n-am reusit sa-ti arat,sa vezi niste imagini sugestive, dar tu,Francisc,iti imaginezi!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 26 august 2017, 21:11   [#5]

  Nu se prea „pușcă” țuica de cireșe amare cu fotbalul, da’ tocmai m-am uitat la meciul dintre Timișoara și Cluj. Un meci în care bănățenii au marcat aproape tot atâtea goluri cât în celelalte șapte meciuri și ardelenii au reușit să încaseze patru la prima înfrângere din acest sezon.

  Abia aștept să văd meciul de mâine dintre FCSB și Botoșani. Acum mă uit la Voluntari-Dinamo.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 26 august 2017, 22:00   [#6]

  După prima repriză Dinamo conduce cu un gol înscris dintr-un penalty discutabil. Echipa din Voluntari nu joacă rău deloc. Meciul rămâne deschis oricărui rezultat.

  Hai să vedem și a doua repriză ca să avem de unde „trage” concluziile…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 27 august 2017, 12:54   [#7]

  Ce concluzii mai poti sa tragi!?Spui doar atat:acesta-i fotbalul practicat in Romania!Nu-i asa?…:o

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 27 august 2017, 13:39   [#8]

  Nu am motive să te contrazic, Marc: așa e! Fotbalul românesc nu are cum să fie diferit de situația în care se află România.

 • Adigsmx
  ... a scris la 20 iunie 2018, 22:19   [#9]

  Va salut!

  Un număr de contact de unde sa cumpăr minunăția asta de țuică despre care vorbiți nu aveti?

  multumesc,
  Adrian

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »