Trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat și salariile românilor
Un comentariu
- la „dialogul” dintre Vasile Ernu și doamna Stoiciu, publicat pe adevărul.ro… -
Doamna Victoria spune: „La un salariu minim net de 925 de lei – net înseamnă cât ia omul în mână, angajatul plăteşte la stat încă 325 de lei sub formă de impozit (16%) şi contribuţii sociale (CASS) şi de sănătate (CAS). Aceşti 325 de taxe plus netul de 925 reprezintă salariul brut, cel de pe statul de plată.”
Doamna Stoiciu are o mică problemă de aritmetică. Tot românul știe că salariul minim brut este de 1450 de lei. În opinia dânsei, 925 de lei (cât ia românul în mână) adunat cu 325 de lei (cât plătește angajatul la stat) dă „exact” 1450! Atâta doar că mai lipsesc 200 de leuți.
Pentru amatorii de cifre exacte, iată-le: un salariu minim de 1450 de lei brut presupune un cost din partea angajatorului de 1783 de lei, din care:
• angajatul își bagă în buzunar 1065 de lei și statul își trage partea lui, de 385 de lei;
• angajatorul mai „pune” în punguța statului încă 333 de lei, tot din munca angajatului.
Exprimat în procente, asta înseamnă că statul își însușește 40,3% din munca a cca. 2 milioane de români care muncesc pe salariul minim. Procentul crește la cei cu salarii brute mai mari. Alfel spus, împărțeală frățească: tu (românul) muncești, eu (statul) iau și ei (specialii) împart… Asta da „conjugare” a competențelor!
Nu v-ați prins de fentă? În prima fază (aia de dinaintea alegerilor), „partidul” ăsta social democrat a promis creșterea salariilor și a câștigat scrutinul. În faza-a doua a mărit remunerațiile cățeilor de curte și, în a treia etapă, a constatat că nu are de unde. Și-atunci i-a venit ideea de a trece toate „contribuțiile” în sarcina angajatului.
Și-uite-așa a dus la bun sfârșit încă o minciună electorală: a mărit statistic salariul minim, da’ românul de rând (amploiații cu ștaif ai statului nu intră în această categorie) tot cu buzunarul gol rămâne. Muncește cinci luni pe an ca să-i susțină pe „reprezentanții aleși” ai acestui „partid”. Io zic că merită să-mi bag ștampila-n tușiera lui. Dacă n-ați priceput ce-am vrut să spun, atunci vă urez „noapte bună”…
Ce fain ar fi să vă zic „bună dimineața”! Sau, vorba lui Andrei Mureșan, deșteaptă-te (odată) române! Ar fi cazul…
P.S.: Sper că ați remarcat faptul că n-am pomenit de Dragnea, ci de „partid”…
Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)
5 comentarii la “Trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat și salariile românilor”
Am asistat aseară pe Antena3 la niște scenarii ce păreau a face parte din filmele pentru proști. Da, filme pentru proști, nu filme cu proști! Și de asemenea am văzut, încă o dată, cum se manipulează opinia publică din România cu ajutorul televiziunii…
Este bine cunoscut faptul că Antena 3 susține atât guvernul actual PSD-ALDE cât și măsurile luate în materie de legislație fiscală și măsurile ce se vor a fi luate împotriva justiției… Ei bine, în momentul în care unui reprezentant al guvernului ori unui reprezentant al PSD-ALDE-ului i se pune o întrebare incomodă ori i se “demontează” cu probe întreaga susținere de idei fanteziste, moderatorul -- în cazul de față Mihai Gâdea -- cu o voce puternică ce-i acoperă pe invitații din emisiune, anunță insistent: “pauză publicitară, revenim după pauză!“.
Iar după o pauză (de obicei foarte lungă!), evident că moderatorul schimbă subiectul de discuție, dă cuvântul altui invitat, etc…
Și la majoritatea publicului Antena 3, ține figura!
Spune-mi un canal TV care nu „manipulează”, Dane!
Treaba e că Antena 3 are material destul ca să înalțe mii de „coloane infinite” ale minciunii, în timp ce emisiunea plină de „bășcălii” serioase a lui Pătraru abia găsește piatra pentru a construi „masa tăcerii”.
Mihai Gâdea e cel mai bun moderator din piața media românească. Minte atât de frumos încât toți fraierii îl cred. Și sunt mulți, atât de mulți, prea mulți…
Pauză publicitară: revenim după un somn sănătos și o deșteptare pe măsură. Poate că ține figura!
Mi-am petrecut seara („în care s-a inaugurat unul dintre cele mai frumoase stadioane din Europa”, vorba comentatorilor TVR) urmărind amicalul oltenilor.
Și, muică, ce să vezi? Se muiară oltenii noștri „neam” de piatră (cobza lu’ Tudor Gheorghe o spune), mai abitir ca telemeaua de Teleorman. Încă o dovadă că șunca de Praga e prea scumpă pentru buzunarul nostru.
Noi ne mulțumim cu ce-avem: o clasă politică (fir-ar să fie, că iar de politică scriu!) de toată jena și dreptul de a lătra prin piețele patriei (în unele orașe aceste piețe se numesc ale „Victoriei”).
Meciul ăsta amical a „măsurat” exact diferența dintre noi și Europa. Ne credem talentați și ne pricepem la vorbe, da’ când e vorba de treabă, atunci ba!…
… cum e cu trecerea contributiilor angajatorului in sarcina angajatului:
De ce plateste angajatorul contributii pentru angajat ? Angajatorul isi plateste propriile contributii sociale si de sanatate legate de forta de munca pe care o utilizeaza. Ca angajat petreci 8-10 ore din ziua ta de viata in conditiile impuse de angajator, executind activitati cerute de el. Nu e nimic mai drept decit sa si raspunda de pericolele la care te expune in acest timp si sa iti asigure drepturile sociale aferente unei treimi din viata ta activa.
De ce vor sa le treaca in salariul angajatului ? Trecerea acestor contributii in salariul angajatului are rolul de a schimba incadrarea juridica a neplatii acestor contributii: acum, daca angajatorul nu plateste aceste contributii se cheama ca e rau-platnic, adica e contraventiete; dar daca nu le va plati atunci cind vor face parte din salariul angajatului se numeste furt, deoarece veniturile sint de natura patrimoniala.
Dar nu era mai usor sa modifice Codul Penal si sa considere neplata contributiilor drept infractiune ? Stiti de ce nu au facut-o ? Pentru ca proasta de Constitutie spune ca nu datoram statului decit taxe si impozite, iar la ora actuala atit asigurarile de sanatate cit si fondul de pensii sint varsate efectiv la buget si administrate de ANAF, adica au devenit, de fapt contributii la buget care nu sint nici taxe si nici impozite ! Tot proasta de Constitutie spune ca orice alte prestatii cu exceptia taxelor si impozitelor sint interzise !!!
De ce nu le fac, atunci, taxe ? Pai nici asa nu merge, pentru ca taxele trebuiesc colectate si cheltuite in scopul in care au fost institutite, ori atunci de unde sa mai sifoneze ei bani in pusculitele de partid ?
Credeți cumva că angajatorii își sparg pușculița ca să plătească contribuțiile angajaților, domnule Robert? Sper că nu.
Toată șandramaua asta numită „democrație” are la bază munca „albinelor”. Faptul că „statul”, creat de noi înșine, se comportă ca un zbir ar trebui să ne revolte, dar nu se-ntâmplă așa. Vedem cu toții (hai că am exagerat, doar unii dintre noi) că trântorii au pus stăpânire pe stup, dar nu luăm atitudine.
Continuăm să băgăm bani în „pușculițele” partidului stat și, mai mult decât atât, îl mai și pupăm în fund…