Trebuie știut! (ultima parte)

nagy magyarorszg ungaria mare Trebuie știut! (ultima parte)

Trebuie știut! (ultima parte)

Ultimul episod sau ultima parte (indiferent cum doriți să-i spuneți) din “Mesaj” aduce în viziunea Dv. noi și interesante amănunte (unele poate neștiute până acum) din istoria de secole a României și vecinelor noștri.
Să le urmărim!

Nu întâmplător românii se numără și printre cele numai câteva popoare din Europa care au fost în stare să elaboreze un cod juridic propriu, vestitul Jus Valachicum.
Da, oameni buni, așa s-au petrecut lucrurile după Trianon! A fost un moment jenant pentru bieții unguri, iar guvernanții și mai apoi istoricii români, ca niște veritabili domni, ca niște adevărați boieri, ca niște buni vecini, ca niște oameni adevărați, ne-am abținut să-l popularizăm, să-l mediatizam și să-l comentăm!
 
Să facem caz, ori, ferit-a Sfântul, să facem haz! Căci comentariul, oricare ar fi fost, nu putea fi decât unul complet defavorabil ne-prietenilor noștri! Și poate că așa ar trebui să procedăm și în continuare! Să facem uitate asemenea momente de slăbiciune ale Celuilalt! Din păcate, abnegația ungurească sistematică, instituționalizată, de a lovi și calomnia în tot ce este românesc, ne obligă să părăsim îndatinata noastră atitudine de a-i lăsa pe neprieteni în plata Domnului. Bunătatea noastră și bunul nostru simț sunt considerate slabicine, prostie chiar! E timpul că aceasta impertinenață să capete răspunsul cuvenit, iar cei fără rușine să fie obrăzniciți și puși cu nasul la perete, să nu și-l mai ridice așa de sus fără niciun temei! Dacă nu se găsesc maghiarii de bun simț care să-i tragă de mânecă pe conaționalii lor mai zănatici sau nu îndrăznesc, să ne ocupăm noi, românii, de această trebușoară! Și s-o facem de data asta temeinic, sistematic!
 
Avem nevoie, așadar, de o strategie bine pusă la punct prin care să contracarăm eforturile sistematice ale celor care, cu fel și fel de minciuni, ne calomniază și ne sabotează cu orice ocazie! Noi nu avem nevoie de minciuni, de alte calomnii ca să le răspundem, ci avem de partea noastră adevărul și nu mai putem întârzia cu punerea în funcțiune a acestei arme teribile: ADEVĂRUL!
Și adevărul este de partea noastră în cele mai multe cazuri! Ceea ce însemna că îl avem de partea noastră și pe bunul Dumnezeu, care este, în fapt, alt nume al adevărului. Numai că trebuie să avem grijă mare: Dumnezeu, oricât ne-ar iubi, nu ne băga și în traistă! Ne-a iubit Dumnezeu atunci, la Alba Iulia, și a vegheat Sfântul Duh la opera care se finaliza în acea zi de neuitat. Dar acel final fericit se împlinea prin fapte de vitejie și de dăruire apostolică a cărturarilor noștri, și datorită jertfei românești din acei ani teribili ai Marelui Război.
1 Decembrie s-a împlinit prin voia Domnului, dar nu ne-a picat din cer! Tuturor românilor așadar, pentru fiecare român în parte și pentru întreg Neamul nostru cel românesc, inima și fruntea sus! Avem de ce! La Mulți Ani Frumoși!
 
Prof.univ.dr Ion Coja
 
Apropos, știți cum a chemat-o pe mama lui Matei Corvin? (rege al Ungariei timp de 32 de ani – 1458-1490 – fiul lui Iancu de Hunedoara). Elisabeta Sălăjan!

Acum când din cele scrise am aflat, totuși,măcar adevărul istoric al multor necunoscute, fiecare este liber să creadă și să gândească cum vrea! În ce mă privește aștept cu nerăbdare cuvenitele comentarii!…
 
Autor: Ciubotaru Marc – (Guest Post)

harta ungaria mare romania ardeal transilvania Trebuie știut! (ultima parte)

Categorie articol [ Guest Post, Istorie, Social ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?