Tratamentul aplicat unui bolnav bătrân

Xap4WUx Tratamentul aplicat unui bolnav bătrân

“Tratamentul” aplicat (într-un spital de stat) unui… “prăpădit” de bolnav bătrân!

Spitalul Clinic de Ortopedie și Traumatologie Foișor din București, capitală europeană, anul 2018. Așa titrează recent, în subtitlu, și ziarul Adevărul, din care (alături de alte numeroase surse media) am aflat o întâmplare realmente, cutremurătoare! Strigătul de disperare al unei tinere (devenit viral și pe internet) “Băi România, băi Spitalul de Ortopedie Foișorul de Foc, ceva e greșit de tot! Iar mie mi-e furie, tristețe și deznadeje“, a fost de fapt o poveste in-cre-di-bi-lă spusă pe șleau de această inimoasă bucureșteancă, cum luni seară, a întâlnit într-un mijloc de transport în comun un om în vârstă (bătrân), trecut de 80 de ani și bolnav, de loc din Bacău, și care fusese trimis de un medic de la spitalul mai sus amintit să doarmă pe străzi pe motiv că….. “programul de la Ambulatoriu se terminase”! Să afli, să citești sau să auzi, dar să nu crezi! Așa gândește, zic eu, mai tot omul normal, când aude (află) de așa ceva!

Dar să continuăm “minunile”, redând acum, ad litteram, cele spuse de tânăra Monica x: “În momentul în care a primit biletul de trimitere cu un diagnostic prezumtiv (n.n. – octogenarul băcăoan), fără să gândească prea mult, și-a împachetat lucrurile și, pregătit pentru operație, a plecat spre Capitală. Nu s-a gândit nici o clipă că dacă ajunge după o anumită oră la spital nu va fi primit și nu va avea unde să doarmă“! Dar, cum ați aflat deja, din motive “serioase”, pierdutul bătrân bolnav a fost expediat… pe stradă(!?) cu… indicația “de a reveni a doua zi“!

Pentru semenul nostru, abătut și chinuit de suferință, a început un adevărat calvar! Cu rămășița de puteri, la acea oră de seară, și-a îndreptat pașii spre Gara de Nord cu gândul că se va culca probabil pe scaunele sălilor de așteptare. Norocul său a fost însă, inimoasa și tânăra (cu suflet mare), Monica! Șocată și revoltată că un om aflat la vârsta senectuții, care a plătit o viață asigurări de sănătate, este trimis cu atât dispreț si nepăsare de medicii bucureșteni să doarmă pe stradă, a decis pe loc să-l ajute.
Atenție! Și luați aminte: l-a cazat, PE BANII EI, într-un hotel din București, aproape de Gara de Nord!
N-am putut să-l abandonez fără răspunsuri în bezna unui oraș total necunoscut“, explică în articolul din Adevărul, tânăra de mare omenie. “Nu avem nimic în cap (n.n. – și-n suflet, spun eu). Nu așa ne tratăm bătrânii, nu așa ne tratăm neputincioșii, nu așa îi tratăm pe oamenii… prăpădiți care nu știu ‘procedurile!’“.

Completând cele spuse și-n dorința firească de a clarifica, pe cat posibil, adevăratul înțeles al… “procedurilor”, doresc să-i răspund totuși Monicăi, că totuși unii dintre noi le știm, dacă nu, eventual, măcar le bănuim! Șpaga, acestă molimă ce a contaminat o întreagă nație disperată și bolnavă! Goana, devenită tradițională, după câștig imediat, oricât de mult și pe orice cale, precum (dar nu în ultimul rând) lipsa de elementară omenie, emfaza și disprețul mereu prezente în rândul și-n mentalitatea multor medici (dar și în compotramentul întregului personal medical și auxiliar).
S-a luat vre-o măsură, s-a făcut practic ceva pentru combaterea acestor nocive deprinderi? Eu unu’, n-am aflat și nici n-am auzit! Am aflat, ce-i drept, că așa, ca o… răsplată(!), acestor medici fără inimă, cât și personalului medical li s-au mărit salariile! Unele devenite, chiar astronomice!
Mai știu (și nu numai eu) că șpaga-i la fel de imperativă dar si mare (direct proporțională cu salariile), emfaza și disprețul față de pacienți au rămas aceleași, dezordinea și murdăria – așișderea, iar o eventuală (uneori, inevitabilă) internare în mai orice spital din România, echivalează acum cu o… sinucidere! O sinucidere pe banii noștri, a celor mulți și… rătăciti în neantul corupției și a disprețului uman!

Între nenumăratele dovezi, vă mai pot spune că, zilele trecute m-am întâlnit (întâmplător) cu o mai veche cunoștință… Un om încă tânăr dar, din cauze pe care nici n-am îndrăznit să-l mai întreb, a fost nevoit să se interneze, culmea coincidenței!, tot la același spital din Capitală, “Foișorul de Foc” A fost operat de fractură, sau nu mai știu exact ce, de col femural. Curios, cum îmi este felul, l-am întrebat: cât l-a costat? “Mult, foarte mult“, mi-a răspuns. Dar totuși? “Cam, cât câștig eu (n.n. – și omul câștigă bine!) în aproape jumătate de an“- vine răspunsul. Un răspuns, să recunoaștem, care spune TOTUL! Oglindește-n fapt, adevărata realitate din țara în care ne-am năcut și trăim acum. Mai oferă de asemenea, și-un răspuns la întrebările pe care ni le tot punem vis a vis de modul în care sunt apreciați, văzuți sau tratați vârstnicii, “balastul țării”, “băbăciunile”!

Si pentru că tot suntem la capitolul: intrebari, îmi permit o divagatie, sugerându-i dl-ui Dragoș Pătraru, să-și completeze conceptul sau de “băbăciune”, eprimat, nu de mult, în binecunoscuta-i emisiune “Starea Nației” și referitor la Regina unei mari puteri, adăugând un nou… substantiv, la modă prin spitale (sau, ma rog, adjectiv, în funcție de construcția propozitiei si a exprimării): “prapadit”! Îl și-l întreb, imitându-l: “Cum ai reușit bre, nea Dragose, cum ai reușit să spui matale așa ceva?!“. Un eventual răspuns ne-ar putea oferi acum și medicul în cauza, ala, cu “terminarea programului” de la “Foișorul de Foc“!
Pe cei de la guvernare sau din conducerea țării cât și de la Ministerul Sănătățîi nu-i mai întreb. Sunt (suntem) sătui de promisiuni și vorbe goale. M- au (ne-au) intoxicat!… Dar în spitale, tot nu mă duc! Prefer să mor acasă. Fără mită!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Tratamentul aplicat unui bolnav bătrân”

  • ... a scris la 8 septembrie 2018, 21:09   [#1]

    Efectul pervers al măririi salariilor medicilor și a personalului medical este acela că, dacă până acum se mulțumeau cu o șpagă “medie”, acum la ce salarii au… trebuie să-ți vinzi mașina ca să ai suficienți bani de-o șpagă care să-i mulțumească pe medici…
    Ok, sunt de acord că medicii trebuie să fie bine plătiți, dar plata asta ar fi trebuit să vină și cu niște responsabilități și cu sancțiuni aspre în cazul în care se încalcă legământul lui Hippocrate.

  • marc ciubotaru
    ... a scris la 9 septembrie 2018, 15:01   [#2]

    Da. Dane, așa ar trebui, așa ar fi normal. Dar nu la noi, unde mai nimic nu-i cum trebuie!… Normalu-i ANORMAL!…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?