Transrarăul

Transrarau Muntii Rarau Moldova Transrarăul

Transrarăul – Obiective turistice Moldova

Îmi aduc aminte că în urmă cu mulți ani de zile am plecat într-o “excursie” ce includea și o vizită la Bâlea Lac. Venind dinspre Ardeal, vizita la Bâlea Lac însemna să parcurgem deja celebrul Transfăgărășan (DN7C), traseul montan care leagă Ardealul de Țara Românească.
Transfăgărășanul merita văzut, drept urmare dacă aveți timp și sunteți dornici de o excursie interesantă, vă recomand să vizitați Transfăgărășanul.

După Transfăgărășan, la ceva timp, s-a deschis o nouă “cale de acces” între Ardeal și Tara Românească, respectiv Transalpina. La o vreme după ce s-a dat în folosință, am mers și pe Transalpina. E diferită de Transfăgărășan, e mai sălbatică, e “alftel” așezată pe munți, e “altceva”. Merită văzută zona, e frumoasă.

Ei bine, Transrarăul este al treilea traseu montan ce merită văzut, doar că se află în Moldova. Transrarăul este o șosea montana care face legătura între Valea Bistriței și Valea Moldovei. Transrarăul este de asemenea diferit de Transfăgărășan și Transalpina, fiecare dintre aceste șosele montate are particularitățile și frumusețea ei…

Contrar recomandărilor găsite pe internet (care indică traseul Pojorâta-Chiril), eu am pornit invers, din localitatea Chiril și am urcat prima porțiune de drum îngust până la Cabana Rarău. Drumul dintre Chiril și Cabana Rarău a fost inițial conceput pentru un singur sens, mașinile care se întâlneau pe traseu trebuiau să găsească un loc undeva în margine ca să-și facă loc una-alteia. Între timp s-a mai adăugat o porțiune îngustă (ca un fel de pistă de biciclete) drumului asfaltat, astfel încât deși drumul a rămas îngust acum pot circula două mașini fără probleme prea mari, trebuie doar puțină atenție – și nu uitați să acordați prioritate celor care sunt în urcare! Spun asta pentru că mai sunt idioți care se pare că nu știu asta…

La Cabana Rarău e înghesuială mare! Am fost opriți înainte de a ajunge la Cabana Rarău și ni s-a spus că nu mai există locuri de parcare, așa că am lăsat mașina pe un drum forestier din apropiere. Recomandarea mea este să lăsați mașina undeva la intersecția dintre DJ175B (Transrarăul) și drumul de acces către Cabana Rarău și să urcați pe jos. În vreo 10 minute puteți ajunge pe jos și scăpați de stresul cu parcarea ori să vă treziți cu mașina “atinsă” de vreun alt șofer… pentru că locul e mic, strâmt și e foarte circulat, toți turiștii idioți ar vrea să ajungă cu mașina până-n buza cabanei. Și e logic că nu-i loc foarte mult, pentru că ghici ce?… ești la munte!

La Cabana Rarău exista restaurant, bar, toalete curate (contra cost!) în incinta barului. O idee mai la deal exista însă și o terasă în aer liber, cu mese rustice din bușteni, unde se fac mititei la grătar, cârnați, frigărui și alte preparate, găsiți bere rece, înghețată și multe altele… Mititeii sunt foarte buni, din “carne de carne” și nu umflați cu bicarbonat!

Tot de la Cabana Rarău se poate parcurge (pe jos!) traseul montan până la Pietrele Doamnei, însă numai dacă sunteți echipați corespunzător pentru munte. Adică, n-ai ce căuta în șlapi pe un astfel de traseu montan!

Apoi am parcurs traseul dintre Cabana Rarău până la Pojorâta, la coborâre există mai multe locuri amenajate (cu parcare) unde se poate opri frumos și civilizat cu mașina pentru a admira peisajul.

Drept urmare, dacă vă planificați un traseu prin Moldova, vă recomand să vizitați Transrarăul.

Și câteva imagini de pe Transrarău și de la Cabana Rarău:

Uik1nx5 Transrarăul

Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Transrarăul”

  • marc
    ... a scris la 7 iulie 2019, 12:46   [#1]

    Locuri minunate (ca si cele de prin Maramures si din numeroase alte zone) pe care, din fericire, am avut ‘n ocazii sa le batatoresc si deci, sa le cunosc inca din anii copilariei. Raraul si tot ce-i apartine, pana hat, la Vatra Dornei, inclusiv, apartin (asa-zisei) Bucovinei… romanesti, perimetru ce este inclus pe actuala harta administrativa a tarii, in provincia Moldova pe care, cu placerea afisata, ai vizitat-o si tu. Te mai asteapta, sa stii Oricand…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?