Transilvania Independentă
Transilvania Independentă
Dorința ardelenilor de a deveni independenți financiar de București devine tot mai puternică odată cu trecerea anilor, deoarece actualul sistem centralizat de guvernare (de la București) a demonstrat timp de mai bine de 25 de ani că este incapabil să gestioneze problemele ardelenilor așa cum ei și-ar fi dorit. Iar asta s-a văzut și la vot, la ultimele alegeri prezidențiale, când ardelenii au votat majoritar cu Klaus Iohannis (PNL), cetățean român de origine germană.
Este cât se poate de evident faptul că există diferențe majore de gândire și precepție între locuitorii din Ardeal și ceilalți, așteptările ardelenilor sunt divergente în comparație cu așteptările celorlalți. Până la urmă, fiecare are dreptul la o părere și fiecare știe ce este mai bine pentru el.
Prin popor, există o vorbă: “Fiecare, cum își așterne așa doarme“. Ardelenii vor să-și “aștearnă” într-un anumit fel … Cred că “prăpastia” care a apărut în ultimii 25 de ani pe fundalul unor guvernări centrale extrem de proaste, se va adânci și mai mult în următorii ani, ardelenii vor să fie conduși ALTFEL!
Iar ca exemplu, vă recomand să urmăriți filmulețul de mai jos … Lăsând la o parte notorietatea, trecutul ori antecedentele prezentatorului, în materialul următor veți regăsi punctul de vedere al celor mai mulți dintre ardeleni, indiferent de naționalitate! Așa gândesc ardelenii, acestea sunt o parte din dezideratele ardelenilor…
L.E. – pentru că, o parte dintre cititori au fost probabil ofuscați, articolul a fost editat pentru a elimina anumite referiri la independența pe criterii regionale.
12 comentarii la “Transilvania Independentă”
Nu sunt de acord cu acest articol. As vrea o schimbare, dar nu prin autonomie sau independenta a Transilvaniei sau a altor zone din România.
Dane! Te știam băiat cu minte…
Severus, ca fapt divers … era vorba de autonomia/independența financiară. Asta-i doare pe ardeleni … Deocamdată, banii ardelenilor sunt numărați și împărțiți de alții, nu de ei înșiși. Nici asta n-ar fi o problemă, dacă ar exista corectitudine, însă corectitudine nu există … iar o bună parte din acești bani, ajung în buzunarele politicienilor, a rudelor acestora și a prietenilor acestora!
Nu doar pe ardeleni îi doare autonomia/independeța financiară despre care vorbim, domnule Dan, ci pe toți românii care mai (și) muncesc în țara asta, fiindcă nu e deloc normal ca „așazisul” stat să facă ce vrea cu banii scoși din buzunarul celor harnici. Sărăcia nu se combate cu ajutoare sociale ci cu oferte de muncă. Din păcate sunt prea mulți români ce așteaptă cu mâna întinsă mila guvernului, votând în consecință, și din ce în ce mai puține „furnici”. Educația e singura șansă, dar asta durează cel puțin o generație… Îi dau dreptate domnului Gherman și îi rog pe comentatorii Severus și Zina să se mai gândească…
Cand aud de numitul tinut secuiesc, ma gandesc ca nici nu exista asa ceva. E doar generic. Ce ar fi ca fiecare minoritate sa rupa cate putin si sa ceara autonomie? Cum i-am spune Dobrogei? Pasalac? Dar Moldovei? Romania e una singura si lucrurile trebuie schimbate la Bucuresti.
Am mai avut discutii vis-a-vis de acest subiect tot pe blog.
Ardelenii nu vor autonomie, ungurii vor autonomie. Ardelenii nu sunt unguri. Ardelenii sunt romani si vor sa ramana romani impreuna cu moldovenii, banatenii, muntenii si dobrogenii. Asta pe scurt, schematic.
Vă dau dreptate domnule JoinT, pentru afirmația că „România e una singură și lucrurile trebuie schimbate la București”. Vă întreb, însă, cum înțelegeți dumneavoastră cuvântul autonomie?… Chiar nu v-ați săturat de realitatea că banii pe care îi plătește tot românul cinstit (c-o fi ardelean, bănățean, dobrogean, ungur, țigan sau sas tot român se numește) sunt „investiți” de la București în scopuri pur electorale de tot felul de guverne ce au un singur interes: propriile buzunare! Pe cine deranjează faptul ca o comunitate să aibă dreptul de a-și gestiona propriile venituri?… Autonomia pe criterii financiare este o necesitate fiindcă harnicul are tot dreptul să trăiască mai bine decât leneșul.
Nu spun că cei „bătuți de soartă” nu trebuie ajutați. Dar sunt prea mulți din ăia ce stă cu palma-n sus la ușa conducătorilor, în loc să facă bătături în palme. Iar guvernul, milos din fire, îi plătește din munca mea.
Uite de-aia vrea autonomie!…
P.S.: Ardelenii nu sunt unguri (dar ungurii sunt ardeleni), la fel cum nici cehii nu sunt țigani și bănățenii moldoveni. Chestia faină e că toți suntem cetățeni români…
Domnule Dan,
Rindurile dumneavoastra ma intristeaza, clipul postat ma surprinde, iar personajul prezentat ma stupefiaza. Citez din https://ro.wikiped...iki/Sabin_Gherman :
“Sabin Gherman s-a născut la data de 22 noiembrie 1968, în satul Zau de Câmpie, județul Mureș. A absolvit cursurile Facultății de Litere, secția română-franceză a Universității din Craiova. În perioada 1992-1999 a lucrat ca redactor, apoi realizator la TVR Cluj.
A publicat două volume de versuri, Phaluscriptum (1991) și Bă Ghermane (1993). În anul 1998 a publicat articolul M-am săturat de România în cotidianul “Monitorul de Cluj”, eseu asimilat mai apoi ca manifest al Fundației ProTransilvania. Între anii 1999-2000 conferențiază la diferite universități din Viena și Budapesta.
În mai 2000, devine fondator și președinte al Ligii Transilvania-Banat. În prezent, este jurnalist liber profesionist și este mandatat din partea Alianței Libere Europene ca raportor pentru România.
A candidat la alegerile din 6 iunie 2004 pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, ca reprezentant al Partidului Creștin Democrat, obținând un număr de 652 voturi, adică 0,43% din voturile exprimate.”
Cuvinte cheie:
1.<>
2.<>
3.<>
Pentru unii ar putea fi destul.
In continuare, cu respect!
Iertare ptr postarea anterioara incompleta:
Citeva intrebari:
1. De ce conferentiaza doar la Viena si Budapesta? De ce nu si la Bucuresti sau Paris, Berlin, Londra? Doar la Viena si Budapesta!
2. De ce ca reprezentant al Partidului Crestin Democrat si nu al Partidului Ardealului sau ca independent. Pentru ca este consecvent ?
3. De ce doar 652 de voturi? Daca in Cluj, unde ar trebui sa fie cartierul general al convingerilor lui transilvanene, a luat doar 0.43%, ce valoare ar putea avea ideile lui intr-o intreaga Romanie.
Are citeva idei absolut adevarate, dar inaite sa raspunda la aceste modeste intrebari.
Multumesc.
Eu nu cred că autonomia provinciilor istorice e soluţia dimpotrivă. Eu cred că se va adânci prăpastia economică între Bucureşti-Ilfov care are un PIB pe cap de locuitor de 4 ori mai mare decât următorul cel mai bogat judeţ al ţării, Argeş şi zone foarte sub-dezvoltate (nu numaidecât sărace) precum lunca Dunării, lunca Prutului, Ţinutul Secuiesc sau Caraş Severin. Eu cred că acest lucru nu ar face decât să creeze un mare pol de creştere economică, Bucureştiul care ar producemultă migraţie internă precum în ţări din America Latină şi Africa în loc să creăm infrastructură în toate regiunile ţării
Tocmai autonomia e soluția, domnule Bogdan. Fiecare dintre noi doarme așa cum își așterne. De ce să ne amăgim că „statul” ne poate oferi un așternut plin de puf și să mai și plătim pentru asta, când putem să ne facem singuri patul pe cheltuiala noastră?
Eu mi-am epuizat stocul de răbdare și nu mai sunt deloc dispus să-i plătesc (cu munca mea) pe toți paraziții și pe toate căpușele ce se cred reprezentanții acestui stat.
Dă-le Doamne minte și românilor! Aia de pe urmă…
D Alexandru
La ce mai asteptati?
Sa vina propunerea independentei din Bucuresti?
Nu sunteti satui ca in zona Bucurestului sunt mii de km de autostrazi ? Si se fura toti banii pe care platim noi ardelenii
Se pare ca se misca ceva la sfirsit