Transformă cifre (numere, sumă) în cuvinte (text, litere) – Libre Office

LibreOffice Calc Transformă cifre (numere, sumă) în cuvinte (text, litere)  Libre Office

Transformare cifre (suma) în cuvinte (text) – Libre Office

LibreOffice este o suită de programe gratuite ce înlocuiește cu succes pachetul de programe Microsoft Office și tot mai multă lume a început să folosească LibreOffice, renunțând să mai plătească licențele pentru Microsoft Office. Pentru că, într-o companie, fiecare cheltuială/cost contează, iar licențele nu sunt deloc ieftine și sunt de așa natură făcute încât, în fiecare an să fii nevoit să scoți bani din buzunar. Așa că, multe dintre firmele mici au trecut pe LibreOffice, renunțând la Microsoft Office. LibreOffice este absolut gratuit și poate fi utilizat perfect legal, fără absolut nici o problemă, în orice mediu business.

În aceste zile, colegele de la birou aveau nevoie de o anumită funcționalitate în LibreOffice Calc (alternativa gratuită la Microsoft Excel), și anume, sumele menționate într-o anumită coloană din tabel să fie transformate și scrise automat în cuvinte (text), pentru că, cică, așa cere contabilitatea. Ca să înțelegeți mai bine, am să pun o imagine cu ceea ce se dorea:

Libre Office Transformare cifre numere suma in cuvinte text litere 01 Transformă cifre (numere, sumă) în cuvinte (text, litere)  Libre Office

Ei bine, pentru a transforma în LibreOffice Calc, sumele (cifrele, numerele) în expresii ce reprezintă suma în cuvinte, am să vă spun ce aveți de făcut.

Mai întâi, va trebui să descărcați două fișiere: un dicționar român și o extensie pentru LibreOffice. Iată cele două fișiere:
– download dict-ro.1.7.oxt for LibreOffice
– download numbertext-0.9.5.oxt for LibreOffice

Odată descărcate, extrageți fișierele “.oxt” din arhivă și instalați-le. Dacă LibreOffice era deschis, atunci restartați-l (închideți LibreOffice și deschideți-l din nou).

Acum, vor trebui făcute câteva setări pentru limbă. Deschideți LibreOffice Calc și mergeți la:
Tools > Options > Language Settings > Languages
… iar aici, la “Locale setting” alegeți “Romanian (Romania)“, la “Default currency” alegeți “RON” iar la “Default Languages for Documents (Western)” alegeți “Romanian (Romania)“.

Libre Office Transformare cifre numere suma in cuvinte text litere 02 Transformă cifre (numere, sumă) în cuvinte (text, litere)  Libre Office

Iar acum, am să vă dau tabelul cu formule (câteva dintre ele), pe care le puteți utiliza pentru automatizarea acestui proces, respectiv transformarea automată a sumelor dintr-o coloană, în expresii ce reprezintă suma scrisă în cuvinte (text):

1
2
3
4
5
=moneytext(5)
=moneytext(5;"RON")
=moneytext(5;"EUR")
=moneytext(5;"USD")
=moneytext(5;"HUF";"hu")

În tabelul de mai sus, cifra “5” este pusă doar ca exemplu, astfel că, cifra “5” va trebui ștearsă din formulă și înlocuită cu indicativul celulei (ID-ul) din care doriți să preluați suma. Exemplu:

Libre Office Transformare cifre numere suma in cuvinte text litere 03 Transformă cifre (numere, sumă) în cuvinte (text, litere)  Libre Office

Am făcut și un mic demo:


Evident, o formulă de acest gen, odată introdusă într-o anumită celulă, ea poate fi copiată în orice altă celulă doriți. Folosiți Ctrl+C și Ctrl+V pentru a copia formula și a lipi formula într-o nouă celulă!
De asemenea, odată introdusă formula în celula din dreapta, textul ce reprezintă “traducerea” sumei/cifrelor în cuvinte, se va actualiza în mod automat imediat ce schimbați valoarea sumei din celula/coloana din stânga! De exemplu, în cazul emiterii unor chitanțe, vă puteți creea un document “matriță” pe care să-l deschideți și să completați doar sumele dorite iar aceste sume vor fi transformate automat în text, în celula din dreapta!

Succes!

Categorie articol [ Diverse, Software, Tutoriale video ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Transformă cifre (numere, sumă) în cuvinte (text, litere) – Libre Office”

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 16 martie 2017, 17:44   [#1]

  Sunteti mai mult decat amabil cu urarea de succes, dar pe langa (sau simultan) cu acesta, e nevoie si de pricepere, nu? Ei, aici e aici! Aici este buba. Priceperea, bat-o vina!… In ce ma priveste, am sa apelez tousi la un… priceput, sa vedem cam cum e treaba. Pare interesanta, utila. Si apoi, doar se stie, incercarea nu costa nimic. Doar curiozitate si perseverenta. Eventual si rabdare…

 • ... a scris la 17 martie 2017, 10:46   [#2]

  Informații de acest gen sunt extrem de greu de găsit, mai ales în limba română. Că dacă s-ar fi găsit, nu s-ar mai fi povestit … cum zicea un celebru autor român.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?