Trai, neneacă, pe banii contribuabililor!

Calin Popescu Tariceanu ALDE Liviu Dragnea PSD Trai, neneacă, pe banii contribuabililor!

Din statisticile oficiale aflăm că în urmă cu aproape patru ani, PSD și PNL, mai mult silite de amintirile fostilor sponsori ilegali, au venit cu o lege revoluționară: campaniile electorale, dar și partidele parlamentare să fie subvenționate de stat. OK, spun eu (și nu numai!), dar de unde știm că, pe lânga banii de la stat, partidele nu mai primesc și bani la sacoșă?

Ideea finanțării partidelor din bani publici a fost bună, numai că, așa cum se știe, partidele de guvernamânt au transformat-o într-un jaf din banii publici. Inițial, această finanțare din banii statului a fost o idee, hai să zi, bună. Partea proastă este că, între timp, PSD-ul, bunăoară, a făcut-o de oaie, iar sumele de bun-simt din anii trecuți s-au umflat în așa hal încât acum partidul dl-ui Dragnea a ajuns săprimească acum, în 2019, o sumă de bani colosală. „PSD primește subvenție de la bugetul de stat al României mai mult decât Partidul Socialiștilor Europeni din toată Europa. PSD primește cam 35 de milioane de euro, și PES, la nivel european, primește 16 milioane“, a calculat Victor Ponta.

Ce poți să faci cu atâția (și chiar cu mai puțini) bani? Multe, multe și absolut necesare, nu numai în campaniile electorale! Spre exemplu, un spital nou-nouț, complet echipat la standarde moderne. Sau două stadioane de ultima generatie cu 30 de mii de locuri, că tot va găzdui România câteva meciuri la Campionatul European de fotbal de anul viitor și se chinuie să ridice o arenă de la zero, în Ghencea.
Și înca o comparație relevanță, făcută de USR. Potrivit bugetului pe 2019, PSD va primi anul acesta de la stat în jur de 219 milioane de lei (46 milioane de euro), în timp ce bugetul DNA e stabilit la 168 milioane de lei (35 milioane de euro). Ei, ce ziceți?!

Și ca să nu se spună prea multe, mai ales după ce opinia publică s-a scandalizat de suma alocată partidelor, Liviu Dragnea s-a gândit să mai îndulcească cianura și a aruncat pe piață o propunere super-populistă: a depus un amendament prin care a tăiat 140 milioane de lei de la partide. Așa, fix din… pix! Iar partidul ce-l conduce “cu mult spirit patriotic” l-a aprobat și a anunțat că „Banii vor fi transferați către Educație, pentru infrastructura necesară derulării Programului Guvernamental «Masă caldă în școli»“… Ori chiar așa să fie? Mira-m-aș! Pare a fi mai mult, o măsură populistă. De ce nu socială? Pentru că Guvernul nu a făcut proiectul de buget pâna nu și-a dat Șefu’ acordul.
În urmă cu ceva timp, liderul PSD anunța, pe Facecook, că „viitorul sună bine”. De ce nu a tăiat atunci banii ?! D’aeea! …

Am scris toate acestea mânat nu numai de modul, cam curios, în care sunt repartizați sau împărțiți banii (primiți de la stat) de către unele partide politice, ci mai ales de felul cum sunt ei chivernisiti. Un exemplu, la fel de curios, l-am aflat deunazi de la o cunoștință, apolitică, din Târgu Neamț care mi-a povestit în detaliu despre petrecerile, în serial, organizate sub egida filialei orășenești a partidului ALDE, doar pe parcursul a câtorva zile! Primo-tempo: mare chef, mare, cu muzică, băutură (cât cuprinde) și mâncare, la “Casa Arcașului”, obiectiv turistic amplasat chiar la poalele Cetății! Atrași de un asemenea tentant meniu, numărul invitaților (toți se dădeau alde… ALDE!) s-a dublat nesperat!
Ca atare, drept urmare, la puțin timp, secundo tempo! De această dată însă șefii locali ai sus amintitului partid au ales alt peisaj: “Hanu’ Ancuței”, situat la câțiva zeci de km de Târg, pe drumul ce duce spre Iași! Transportul, masa și distracția? Probabil tot din banii contribuabilor! Zic, probabil, întrucât în afara sumelor… oferite de stat, banii pot să mai provină și din cotizații sau sponsorizări. Așa spune legea. Dar cum pe la noi, pe aici, prin România, legea-i doar făcută, nu și respectată, este posibil orice. Chiar și asemenea chiolhanuri, cu iz electoral, veritabile pomeni pentru petrecăreți, gurmanzi și băutori de ocazie (cică, invitați!) sau oportuniști convinși! Că ești sau nu, cu adevărat (sau măcar în scripte) membru al partidului respectiv, n-are importantă! Zici ca ei și faci după cum și cât te duce capul!

În fond, cu mici excepții, cam asta-i în actuala politică românească! Ce-o să fie la apropiatele alegeri europarlamentare, nu-i chiar greu de anticipat. Chiar dacă mulți, f mulți dintre conaționalii cu drept de vot s-au convins de situația dezastroasă în care ne aflăm și, drept urmare, vor vota pentru schimbare, rezultatul final încă-i sub semnul întrebării! De ce? Nu pentru că cei care-s acum mari și tari în “țara lui Dragnea” nu pot fi înlăturați, ci pt. adevărata cauză: prostimea, credulii și naivii, oportuniștii și foștii, hoții și escrocii îi vor vota din nou, îninteresul (sau gândirea? ) lor! Tare aș dori să fiu contrazis de cele afirmate, dar, mai ales, de realitate!…
Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Politica, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

9 comentarii la “Trai, neneacă, pe banii contribuabililor!”

 • ... a scris la 14 aprilie 2019, 5:47   [#1]

  Știu că ora e târzie (sau mai degrabă matinală) pentru a constata că pe tovarășii ăștia de îi tot alegem îi doare-n cur de viețile celor mulți. Ei își „construiesccariere politice și fac averi pe seama noastră iar unii dintre noi îi tot votează.

  Electoral vorbind, cât de naiv poți fi ca să votezi un partid în fruntea căruia se lăbărțează un individ ca Dragnea? Cât de nepăsător poți fi ca să accepți nesimțirea pe care și-o etalează indivizi precum Iordache, Codrin și toată șleahta lor de parveniți?

  Alegătorilor ce se pișă pe vot le reamintesc că PSD e „partidul” ce ne-a „procopsit” cu Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta și Dragnea. Adică tovarăși unul și unul… Niște „social-democrați” care se pricep al naibii de bine la vorbe destul de frumos meșteșugite ca să vrăjească un popor de naivi. Era cât pe ce să zic fraieri, dar m-am abținut…

  Durerea mea cea mai mare e că un chitarist (la Orban mă refer) a ajuns mare șef de partid liberal. Cum care „partid liberal”? Păi ăla de a bătut palma cu PSD (sub conducerea lui Antonescu) și a creat struțo-cămila social-liberală în cârdășie cu Ponta (vă mai aduceți aminte de „marele” USL?). Despre faptul că a „fuzionat” cu liberal-democrații conduși de Blaga nu mai zic, că n-are rost Și, pentru ca ironia să fie perfectă, există pe scena politichiei românești un „partid” numit Pro România… Se răsucesc Brătienii în mormânt!

  Da’ las-că-i bine! Mergem la vot și avem de unde alege. Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda și Maria Grapini sunt tot ce are mai bun acest popor, ca să nu mai zic de eminentul li(m)beral Rareș Bogdan…

  Mama ei de democrație! Oare pentru asta au murit semenii noștri în ‘89?

  P.S.: Îmi cer scuze că acest comentariu nu prea are legătură cu articolul tău, Marc, dar așa-s eu: uneori beau bere și la ore nepotrivite…

  P.P.S.: E din ce în ce mai evident că sunt cel mai mare dușman al poporului pesedist.

 • marc
  ... a scris la 14 aprilie 2019, 20:25   [#2]

  Sa stii ca nu esti singurul! Palida consolare…

 • ... a scris la 16 aprilie 2019, 14:23   [#3]

  Ai auzit ce se zvonește prin târg, Marc? Cică „cepee-xul” PSD e hotărât să-l demită mâine pe Toader și să-l înlocuiască ori cu Nicolicea, ori cu Șerban Nicolae, ori cu Cazanciuc!

  Viitor de aur țara noastră are!!

 • marc
  ... a scris la 16 aprilie 2019, 16:50   [#4]

  Zvonu-i adevarat,sa stii.Orice-i posibil,Francisc draga.Acel Nicolicea e din Severin,a facut,zice-se ,o facultate de Drept tot pe acolo?!! si este fratele ginerelui fostului primsecretar al Comitetului judetean MeHEDINTI al pcr,Iulian Plostinaru!Deci,cum spuneam,la vremuri(tot cica)noi,tot… NOI E clar,nu?

 • ... a scris la 16 aprilie 2019, 20:13   [#5]

  Mai contează oare de unde își trage tovarășul Nicolicea „seva” și unde și-a făcut studiile când e nevoie unul ca el la conducerea justiției, Marc?

  Nu vreau să zic vorbe mari, da’ cred că România (țara în care trăim, adică) a încăput pe mâna unor borfași pe care cetățenii țării (dacă mai există și o astfel de „specie”?) nu îi bagă în seamă. Și uite-așa, tiptil-tiptil, banditismul acestor pirați e literă de lege…

 • marc
  ... a scris la 16 aprilie 2019, 20:18   [#6]

  Din nefericire!…

 • ... a scris la 17 aprilie 2019, 16:47   [#7]

  Uite că zvonul nu mai e zvon, bătrâne Marc! Am ajuns s-o vedem și pe asta…

  După ce că avem un premier numit Dăncilă, tot ce ne trebuia era Nicolicea în fruntea Ministerului Justiției. Hai că se poate, dragii mei concetățeni! Băieții (elegant vorbind) ăștia cred că România le aparține. Eu încă cred (și sper) că nu.

  Sau, cine știe? Ajunge Dragnea „el prezidente” și vom fi obligați să învățăm înotul în oceanele de lapte și miere pe care ni le tot promite?

  Mă simt obligat să spun încă o dată că nu sunt propagandist. Scriu (comentez, adică) ce cred. E evident că mi-ar plăcea să fiu susținut, dar nu se întâmplă acest lucru. Cetățenii români au alte preocupări…

 • marc
  ... a scris la 17 aprilie 2019, 17:30   [#8]

  Nu chiar ,,toti cetatenii romani”ci doar cei despre care am tot scris si scriem dar,tot noi citim!! Intre acestia nu pot sa nu-l includ si pe ,,maestru”I,Cristoiu,…..abonat la ,,Romania 9″,Antena3 etc,acolo pe unde,facand-o mai mereu pe ,,absentul”, ,plictisitul”si vesnicul neinteles,debiteaza numai ,,perle”.Tinta?Critici si iar critici la adresa a tot ce inseamna opozitie politica,Culmea(!),taman el,fostul mare gazetar anti comunist de pe vremea cand ne tot vorbea de marile,, descoperiri si minuni” post revolutionare,precum gaina aia din Pascani care,spunea ,,maestru”"ca facea pe aunci…..pui vii!!?Acum e mare ,,patriot”pro PSD! Tot o ,,minune”e si asta!Dar mai sunt,din pacate,multe,multe altele…..

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 aprilie 2019, 9:08   [#9]

  „Maestrul” Cristoiu („ardei umplut” i se spunea cândva) nu se dezminte, da’ altceva vreau să spun. Cum, Doamne iartă-mă, să-ți dai demisia când ești revocat? La Tudorel Toader mă refer… După mintea mea demisia e o chestie onorabilă. Nu ți-o „dai” după ce ești dat afară!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?