Tradiţii !?…

 Tradiţii !?...

Tradiţii

Trebuie s-o spun că de ceva timp, două concepte, TRADIŢIE şi TRADIŢIONAL sunt folosite în exces, şi când trebuie şi când nu trebuie! Mediatizarea sporeşte pe zi ce trece, iar… “retingul” (spun teleaştii), aşişderea! Reporterii şi deopotrivă intervievaţii se-ntrec care mai de care în a turui (da, ăsta-i termenul!) despre “mâncăruri şi preparate tradiţionale”, “ca pe vremea bunicilor” (să-mi iertaţii imixtiunea) chiar dacă în foarte multe cazuri, bunicii – sunt acum, la cca… 40 de ani!

Mai concis fie spus, aproape toate produsele alimentare (excepţie, e şi cazul, fructele de mare!) sunt… TRADIŢIONALE! Ce mai poţi spune?! Doar să citezi din Kurt Herbert Alder… “Tradiţia este ceva la care apelezi atunci când nu ai timp sau bani pentru a face un lucru aşa cum trebuie“. Interpretarea, în multiplele ei forme, o las pe seama Dvs!… În fine. Mai corect, în fine primo tempo!

Doresc să mă refer acum la acele “minunăţii” văzute în seara de Anul Nou, la un jurnal de actualităţi de la o Televiziune centrală, cu mare audienţă. Era vorba (nici nu se putea, desigur) tot de mult vehiculatele TRADIŢII dintr-o localitate de pe valea Trotuşului. În orice caz, sigur din jud. Bacău.

După ce ani buni, tot de An Nou, am “admirat” bătăile … tradiţionale (!!) între sătenii din Ruginoasa, acum ni s-a oferit o altă “tradiţie” cam de aceeaşi ţeapă! Beligeranţii, admiraţi, nevoie mare, de unii săteni, erau-vezi Doamne – insotiti de un pluton (iertaţi-mi exagerările) de jandarmi şi poliţişti, chipurile, ca să nu degenereze… “tradiţia”!

Traditii Ruginoasa Tradiţii !?...

Traditii Ruginoasa Tradiţii !?...

Traditii Ruginoasa jandarmi Tradiţii !?...

Traditii Ruginoasa jandarmi Tradiţii !?...

Mă-ntreb, oare acei angajaţi ai Miniserului de Interne (plătiţi din banii noştrii, ai contribuabilor) n-ar fi putut să aibă o altă treabă?! Mai necesară şi mai eficientă, decât să păzească o gloată de… “tradiţionalişti”? Pentru că, orice s-ar spune, ceea ce fac acei tineri, numai tradiţie nu-i! Şi totuşi asemenea manifestări (ce se vor … “tradiţii”), proliferează!
Degeaba păstrezi tradiţiile, dacă nu le cunoşti originea şi nu le înţelegi” spune Viorel Vintilă …

Autor: Marc Ciubotaru (Guest Post)

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Tradiţii !?…”

 • Remus
  ... a scris la 8 ianuarie 2015, 21:02   [#1]

  Am incercat candva sa fac un eveniment la comun cu un prieten, fara sa stiu ca nevasta-sa are mania traditiilor, m-am simtit ca un papagal pe tot parcursul timpului, si da, ultimul citat mi se pare foarte drept, degeaba respecti un obicei daca nu-i cunosti originea si intelesul. Si cand un om imita gesturi fara sa le inteleaga, acela este un papagal.
  Fiecare noua generatie are propriul suflu, propria viziune asupra lumii, e impotriva firii sa constrangi pe cineva sa faca ceea ce il facea fericit acu 100 pe bunicu. In fine, nimeni te constrange azi sa respecti traditiile, exceptand cazul in care ai nevoie de un ritual bisericesc.

 • Cosmin
  ... a scris la 8 ianuarie 2015, 21:37   [#2]

  Ritualurile bisericesti nu fac parte tot din … traditie? :)

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?