A venit toamna: invitaţie la drumeţie

toamna peisaj natura autumn A venit toamna: invitaţie la drumeţie

Toamna este o a doua primăvară, când fiecare frunză e o floare.” (Albert Camus)

Toamna poartă mai mult aur în buzunar decât toate celelalte anotimpuri la un loc.” (Jim Bishop)

Nici frumusețea primăverii și nici cea a verii nu are grația pe care am zărit-o în al toamnei obraz.” (John Donne)

Dacă timpul ar fi avut frunze, ce toamnă!” (Nichita Stănescu)

Iată că sfârșitul acestei săptămâni marchează de fapt, ca o plăcută coincidență, și… începutul noului sezon de toamnă! Așadar, începem să așteptăm cu nerăbdare să ne delectăm privirile cu zecile de culori parcă rupte din cele mai frumoase tablouri. Fără îndoială că toamna este unul dintre cele mai frumoase anotimpuri și a inspirat (dovadă, între altele, și citatele mai sus scrise) nenumărați scriitori și poeți îndrăgostiți de culorile, capriciile și bogățiile ei! Toamna poate avea desigur, mai multe și diferite înţelesuri. E anotimpul recoltei şi alabundenţei, timpul în care ne facem proviziile pentru iarna care va veni. E un moment de sărbătoare şi reuniune, un eveniment unic de imagini, sunete şi mirosuri. Toamna e anotimpul ploilor, al copacilor care plâng în ritmul căderii frunzelor, al norilor şi păsărilor călătoare.

Toamnă a deliciilor! Sufletul meu cel mai adânc este cununat cu ea; dacă aş fi o pasăre, aş zbura de-a lungul întregului pământ în căutarea a noi şi noi toamne.“- George Eliot.

Dar toamna este și anotimpul îndrăgostiţilor şi al romanticilor. E anotimpul poeziilor rostite în şoaptă, al versurilor tulburătoare, al iubirilor înfrigurate şi al sufletelor pereche. E anotimpul emoţiilor… De astăzi, toamna este aici! E o realitate. Însă treptat și pe nesimțite, razele soarelui vor fi din ce în ce mai palide. În jur, odată cu scurgerea zilelor, totul-totul va fi galben şi chiar uscat. Florile-şi vor pierde culoarea frumoasă pe care o aveau vara. Codrii deja au îngălbenit, iarba (pe alocuri) s-a și uscat, iar multe frunze veştejite, ruginii, au căzut mai de mult la pământ. Păsările s-au îndreptat sau se vor îndrepta și ele către ţările calde, ciripitul cândva vesel va fi, probabil, înlocuit de ţipete disperate din partea zburătoarelor care rămân statornice aici, și peste iarnă. Întreaga natură pare a fi dominată de agitaţie şi schimbări.

Deocamdată, spre bucuria tuturor, mai nimic din cele presupuse, nu prea se adeveresc. În cea mai mare parte a țării, inclusiv pe litoral, temperaturile se menţin încă ridicate, soarele dogoreşte în continuare, apele mării și din ștranduri sunt pe mai departe calde, iar știrile meteo (unele puţin cam inconstanțe și chiar contradictorii!) vestesc și ele o… vară prelungă! Deci, prielnică și drumețiilor spre diferite puncte de atracție, fie de la mare, deal sau munte. Ca atare, eu vă propun, acum, o plăcută și instructivă, dar și relaxantă, vizită prin meleagurile pitorești ale Moldovei, mai precis, prin Ținutul Neamțului.Din Capitală, bunăoară, se ajunge relativ ușor cu autoturismul pe E85, până la Roman, după care, virând la stânga (indicatoarele rutiere vă ajută), în cel mult o oră, tot pe șosea asfaltată, veți fi la Tg. Neamț! Aici (precum și-n împrejurimi) o să aveți de vizitat, pe lângă multe frumuseți ale naturii (unele deja cu un început de haină tomnatică!) și numeroase case memoriale (Ion Creangă, Veronica Micle, Mihail Sadoveanu, Calistrat Hogaș etc), vestigii ale trecutului nostru istoric (în primul rând Cetatea lui Ștefan cel Mare și Sfânt, de pe culmea Pleșu’ din Tg. Neamț, a cărei existență depășește cu mult… 600 de ani!), salba mănăstirilor de cult ortodox, “Zimbraria” de la Vânători-Neamț, Cheile Bicazului, Masivul montan Ceahlău (cu un farmec aparte), dar și “Marea de la… Bicaz”, cum i se mai spune metaforic, lacului de acumulare din zonă, pe care se poate naviga cu vaporașe sau cu alte ambarcațiuni adecvate. Toate acestea, succint enumerate, sunt doar (cum spuneam) câteva dintre atracțiile acestui îndrăgit Ținut moldav.
Restul, adică pe încă multe altele, le veți descoperi, eventual, chiar dumneavoastră. Direct la fața loculului!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “A venit toamna: invitaţie la drumeţie”

  • ... a scris la 1 septembrie 2018, 14:29   [#1]

    Genul acesta de articole, despre natură şi drumeţii, parcă te fac să te opreşti din iureşul cotidian şi să realizezi, fie şi măcar pentru o secundă, că există şi o altă viaţă în afară de politică, rate la bancă, aglomeraţie în trafic, lipsa locurilor de parcare şi multe alte “delicii” de acest gen… Mi-ar place dacă timpul mi-ar permite să fac mai multe drumeţii, din păcate nu prea se poate.

  • marc ciubotaru
    ... a scris la 1 septembrie 2018, 14:46   [#2]

    Oricând va veți simți foarte bine în aceste locuri de legenda! Mai ales daca-s fi și eu pe aici.Spun asta (am și spus-o candva) pt.ca eu (noi) am (avem)…doua domicilii:ln CAPITALA, pe Titulescu și aici (mai cu seama,vara),la Tg.Neamt. ….

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?