Tipare verbale (și scrise), luate cu asalt

Zilele trecute, de Sf. Ștefan, mi-a fost dat să văd și să aud la televizor o nouă (oare a câtă?!) inepție! De fapt, altfel fie spus, o nouă dovadă de folosire șablonardă a unor texte (devenite tipare!). Era vorba de principalul Jurnal de știri (care, pe zi ce trece, se confundă tot mai mult cu un… ghiveci, însă… fără știri!) a unei cunoscute Televiziuni cu… pretenții! Între multe altele, prezentate într-o paginatie la fel de curioasă) se vorbea despre aglomerația semnalată în zilele de Crăciun la Camera de garda a unui spital (pare-mi-se din Brașov): “Camera de garda a spialului x luată cu asalt de numeroși bolnavi“! Mai, să fie! Cum adică, “luată cu asalt“, chiar de către cei aflăți în… suferință!? Păi dacă-i suferind, mai poate oare acel om să participe la un… asalt?! Pentru că, din câte se știe (cred insa că nu se prea știe) a lua ceva cu asalt, implică o oarecare violență, putere de lupta, chiar de sacrificiu.

Iată ce spune Dexul: “Asalt- Atac decisiv pentru cucerirea unui loc întarit și pentru a sparge rezistența inamicului A da – A ataca cu forțe militare. A lua cu ~ A cuceri printr-un asalt“.

Asediu Plevna asalt razboi lupta romania independenta Tipare verbale (și scrise), luate cu asalt

Aflând toate acestea, fără să vrei te-ntrebi: oare cu cine s-au luptat bieții oamani de acolo, cu ce dușmani? Ce-au vrut să cucerească!? Carecumva… spitalul sau mai știi ce?! Medicii sau medicul, restul personalului medical de la acel seviciu le erau dușmani?! Greu de crezut.
De imaginat, poate că s-ar mai putea țînând cont de niște antecedente similare petrecute și prin alte unități medico-sanitare, mai ales pe la camerele de garda și alte servicii de urgență. Aceasta cu atât mai mult cu cât acum, de la un timp, e de notorietate insuficienta numerică a medicilor cât și a asistentelor, dar deopotrivă și comportamentul total necorespunzător, respigator și indiferent, al multora dintre aceștia, față de cei aflați în suferință. Că din motive nu greu de aflat, nu s-au luat, dar nici nu se ia, vreo măsură corespunzătoare și necesară, o știm, mai de multă vreme.

La fel de grav este și acest mod de vorbire-șablon, cu termeni inadecvati ce se pare că a contaminat o bună parte a mass-mediei românești. Peste tot și oriunde te afli, “luatul cu asalt “e folosit în exces și fără rost! Se iau cu asalt stadioanele (chiar dacă pe acolo sunt doar câteva sute de… fani!), școlile, farmaciile, serviciile publice, piețele, până și bisericile, ce mai, tot ce-ti pică-n cale! N-o să vă fie de mirare când mâine, poimane veți afla că s-au luat cu asalt și… cimitirile! Despre cea din urmă… locație (tot un șablon, spus tot aiurea, dar care, tot de la un timp, este preferat în detrimentul conceptului “loc”, cum ar fi normal!) nu mai spun nimic. Este prea macabru.

Contiui însă să vă spun că acest șablon “luat cu asalt”, nu e singurul în practica vorbirii și scrierii la români. Ca sa va convingeți, este suficient să urmăriți, întâmplător sau nu, jurnalele de știri, mai cu seama rubricile și transmisiile sportive. Va veți cruci! Exemplele, recte – șabloanele, tiparele-sunt atât de numeroase dar și enervante, încât pur și simplu îmi e și greu să vi le pot oferi și nominalizez acum. Dacă prin absurd aș face-o, risc să iau și eu “cu asalt” camerele de garda! Singurul câștig, să-i spu așa, ar fi că m-aș convinge probabil odată-n plus și de “amabilitatea” și “omenia” medicilor! De emfaza și mândria lor. Că să nu mai reactualizez (în scris) și alte hibe (suferințe): mizeria, corupția și dezordinea, ce domnesc DE MULTĂ VREME in întregul sistem medico-sanitar din România europeană!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post, Televiziune, Radio, Presă ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Tipare verbale (și scrise), luate cu asalt”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 decembrie 2018, 17:07   [#1]

  Cu „asalt” sunt luate doar meterezele bunului simț, atâtea câte mai sunt, Marc!
  Arcașii minciunii își înfig fără milă săgețile otrăvite în inima celor de bună credință.

  Am ajuns să trăim într-o lume în care impostorii fac regulile…

 • Marc.
  ... a scris la 31 decembrie 2018, 20:42   [#2]

  Nu te mai consuma (supara)Francisc!Asta-i situația iar noi suntem simpli spectatori la toate ce se mai intampla-numește jurul nostru!

 • Marc.
  ... a scris la 31 decembrie 2018, 20:45   [#3]

  O seara (noapte)cât mai plăcută! LA MULȚI ANI!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 decembrie 2018, 21:37   [#4]

  Nu sunt de acord, Marc! Noi nu suntem „simpli spectatori”, ci actorii principali în viețile noastre. Cum să nu mă „consum/supăr” când văd că niște impostori ne fură destinele?

  Las supărarea pentru anul care vine și îți doresc sănătate, multă sănătate!

  LA MULȚI ANI stimați cititori ai acestui blog! Oriunde v-ați afla, nu uitați că România e țara în care v-ați născut!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?