Timpul preţios al vârstnicilor

Oamenii vor uita ceea ce ai spus, vor uita ceea ce ai facut, dar ei nu vor uita niciodata cum i-ai facut să se simtă.” ( Maya Angelou)

batrani varstnici pensionari banca natura peisaj seniori Timpul preţios al vârstnicilor

De ceva vreme si nu odata am tot numărat anii mei și am constatat că, in ciuda aparentelor, am mai puțin timp să trăiesc de aici înainte decât am facut-o până acum. Mă simt ca acel copil care a câștigat un pachet de dulciuri: primele le mănâncă cu plăcere, dar când și-a dat seama că au mai rămas puține, a început să le guste intens!

Si totusi nu mai am timp pentru… pierdut timpul, pentru discutii nesfarsite si reuniuni interminabile în care sunt discutate statutele, regulile, interdictiile, procedurile și reglementările, știind (ba chiar convins) că nimic nu va fi atins. Nu mai am timp să sprijin ori sa sfatuiesc persoane absurde care, în ciuda vârstei lor cronologice, nu au crescut. Au ramas asa cum i-am cunoscut. Incapatinati, absurzi. Timpul meu (si al altora ca mine) este prea scurt, plin de neprevazute: vreau esența, realitatea vie, sufletul meu se grăbește. Nu mai am multe… dulciuri în pachet!

Vreau să trăiesc alături de oamenii umani, foarte umani si onesti care știu să râdă de greșelile lor și care nu sunt umflați de triumfurile lor norocoase și care își asumă responsabilitatea pentru ei înșiși. În acest fel, demnitatea umană este apărată și ne îndreptăm spre adevăr și onestitate. Este esențial faptul că toate fac viața utilă. Vreau (si pe alocuri am reusit) să mă înconjor cu oameni care știu cum să atingă inimile, de oameni care s-au învățat cu greutățile mari ale vieții, cu atingeri dulci ale sufletului.

Da, dragii mei, inca mă grăbesc, să trăiesc cu intensitatea pe care numai maturitatea o poate da! Nu intenționez să pierd niciunul din celelalte “deserturi” inca ramase! Sunt aproape sigur că vor fi rafinate, cu mult peste cele mâncate până acum. Scopul-ultim-al vietii mele este să ajung la sfârșit, multumit și-n pace cu cei apropiati, dar și cu conștiința mea!

Acum toți ne-am învățat cu binele și-am uitat sau unii chiar nici n-au simțit ce-i greul pe lumea asta. De trecut o să se treaca peste. Nu toți, pentru că unii sunt slabi de fire, slabi în credință, slabi în toate. Numai tari în gură au rămas. Iar de cand cu pandemia asta, ce pare fara sfarsit, o sa vedeti ca o sa va fie si mai greu ca pe-atunci când era războiul, foametea, paralizia infantila, tifosul si alte cumplite molime peste care eu cat si contemporanii mei am trecut…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Social ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

12 comentarii la “Timpul preţios al vârstnicilor”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 martie 2021, 22:56   [#1]

  Timpul fiecăruia dintre noi e limitat, știm cu toții asta, Marc. Pe piatra funerară ce ne va fi „plantată” la căpătâi vor fi consemnați niște ani cu liniuță între ei („*” -- „+”), spre-aducere aminte…

  Pentru mine nu contează cifrele sculptate pe cruce, ci doar „liniuța” dintre ele. Ar fi și culmea să conteze când groparul aruncă ultima lopată de țărână și preotul rostește evlavios ultimul „amin”.

  În „liniuța” mea trăire m-am lăsat de prea multe ori purtat de val, crezându-mă înțeleptul pământului. Uite că nu e așa! Cine mai are nevoie în lumea asta „modernă” de un demodat ca mine ce crede că iubirea aproapelui e secretul reușitei?

  Dialogul e soluția, nu protestele! Mult prea mulți cetățeni ar trebui să priceapă că trăim în aceeași cetate și că avem aceleași drepturi. De obligații nu mai amintesc, că n-are sens…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 martie 2021, 23:18   [#2]

  Mi-am crescut copiii într-o societate bolnavă. Sunt oare vinovat?

  Pot să mă duc spre veșnicie mulțumit că mi-am făcut treaba?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 martie 2021, 0:46   [#3]

  Dreptul la protest

  Se tot popularizează pe la diverse televiziuni faptul că „poporul” deține dreptul la protest. Nici nu e de mirare. De la „vom muri și vom fi liberi” până la „libertate te iubim, ori învingem, ori murim” nu e cale prea lungă. Doar trei decenii și-un pic…

  Atunci se murea pentru o țâră de libertate, acum se moare de prea multă. Când niște mii de cetățeni au protestat cu autorizație într-o vară fierbinte de august, jandarmii și-au făcut „datoria”: au pus tunurile cu apă, lacrimogenele și bastoanele pe „demonstranți”. Acum, când sunt doar niște sute de nemulțumiți ce fac gălăgie fără să fie cazul, „autoritățile” și-au tras pe mâini mănușile „democrației”, fiindcă așa e bine în „pandemie”.

  Vaccinați-vă, prieteni! Aveți dreptul s-o faceți, la fel cum am și eu dreptul de veto…

 • marc
  ... a scris la 31 martie 2021, 6:25   [#4]

  Bine si frumos le mai spui,Francisc!ANI multi iti doresc!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 martie 2021, 9:02   [#5]

  Mulțumesc pentru dorință, Marc. Nici tu nu le spui deloc rău în articol.

  Până la urmă (dacă stăm să ne întrebăm) ce e viața? Ne naștem într-o lume pe care vrem să o schimbăm, uitând că trăirea noastră e doar o secundă în negura infinită a timpului. Universul își vede de „învârtelile” lui…

  Viitorul? Ce-i ăla? Orice trăitor e conștient (oare?) că e muritor, dar fiecare se agață de niște vorbe cu speranța că zisele lui rămân nemuritoare.

  Eu îmi trăiesc prezentul și crede-mă că nu-mi place deloc. Nu are cum să-mi placă atâta vreme cât minciuna sparge țeasta adevărului. Nu zic că dețin drepturile de autor asupra dreptății, dar nici nu pot accepta ca niște neica nimeni să îmi determine trăirea.

  Sper să înțelegi ce-am vrut să zic…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 martie 2021, 18:29   [#6]

  Mai e un pic și începe meciul. După „reușitele” ultimei săptămâni m-a „pocnit” din nou talentul versificării…

  Naționale…

  Nici ăi mari, nici juniorii
  Nu-i bătură pe-arieni
  Dar aștept ca seniorii
  Să îi bată pe armeni.

  Naivitate (?)

  Cum să-i bată, (fugi de-aici)
  Niște arici-pogonici
  Care se cred mari vedete
  Fiindcă-s încălțați în ghete…

  P.S.: Totuși, hai România!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 martie 2021, 18:45   [#7]

  Concluzie

  După meciul de aseară
  Trag o concluzie-amară:
  Doar cu o singură bară
  Nu se face primăvară…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 martie 2021, 18:55   [#8]

  Trebuie spus (fără frică de greșeală) un BRAVO juniorilor U21. Păcat că nu au reușit golul necesar calificării, dar nu-i nimic. Sunt tineri și au destulă vreme la dispoziție pentru a-și confirma talentul…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 martie 2021, 19:56   [#9]

  E pauză și nu am reușit încă golul izbăvitor… Mamă ce bairamyan iese dacă pierdem. Să vezi atunci analize…

  Ar fi cazul să câștigăm, dacă știm cum să o facem.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 martie 2021, 21:01   [#10]

  Cicăldău a băgat degeaba două goluri. Să vedem ce spune marele Rădoi.

  Poate că e vremea să ascultăm știrile difuzate de radioul din Erevan…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 1 aprilie 2021, 13:14   [#11]

  Știre la radio Erevan

  România a învins Armenia cu scorul de doi la trei. Antrenorul românilor a spus că victoria e meritată. Gurile rele spun că Rădoianyan se gândește la demisie…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 1 aprilie 2021, 14:18   [#12]

  Ultima știre

  Armenia a reușit să piardă în fața României. A dat trei goluri și a încasat numa’ două. Rădoianyan nu demisionează pentru că nu are de ce. A obținut trei puncte din trei meciuri și e în grafic. La sfârșitul campaniei de calificare cele zece puncte obținute cu mare luptă îi asigură onorabilul loc cinci în grupă.

  Dacă selecționata României joacă la fel de bine ca până acum atunci locul șase e garantat…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?