Timpul de degradare a gunoiului, în mediu

garbage patch gunoi ocean plastic deseuri barca Timpul de degradare a gunoiului, în mediu

Ideea articolului a pornit de la o brichetă de unică folosinţă pentru aprins aragazul, marca BIC. Este vorba despre genul de “brichete” pentru aragaz (numite şi “brichete utilitare”) din imaginea de mai jos, pe care probabil le găseşti în orice gospodărie:

bricheta utilitara bic aragaz Timpul de degradare a gunoiului, în mediu

Ei bine, genul acesta de brichete de unică folosinţă, ar trebui interzise prin lege! Interzicerea comercializării acestor tipuri de brichete de unică folosinţă, este singura modalitate de a reduce poluarea cauzată de numărul mare de astfel de brichete de unică folosinţă care ajung la gunoi! Atât brichetele utilitare de unică folosinţă, cât şi celelalte tipuri de brichete de unică folosinţă (ca de exemplu brichetele de unică folosinţă din plastic, utilizate de către fumători pentru a-şi aprinde ţigările) ar trebui interzise prin lege (comercializarea acestora). Orice brichetă, ar trebui să aibă un sistem care să permită reîncărcarea, astfel încât bricheta să nu ajungă la gunoi după ce rezervorul cu gaz lichefiat al acesteia s-a golit! Există şi astfel de brichete, însă cea mai mare parte a brichetelor care se vând pe piaţă, sunt cele de unică folosinţă care nu permit reîncărcarea cu gaz lichid.

Şi de ce spun asta? Pentru că, brichetele de unică folsinta conţin mult plastic, material plastic care ajunge la gunoi! Iar dacă ne uităm puţin pe timpul de degradare a materialelor în mediu, înţelegem mai bine de ce, de exemplu, plasticul nu trebuie sub nici o formă să ajungă la gunoi!

Timpul de degradare a gunoiului, în mediu

Tipul de gunoi Timp mediu de degradare
Banane 3-4 săptămâni
Pungă de hârtie o lună
Pânza de bumbac 5 luni
Pânza de lână un an
Mucul de ţigară 2-5 ani
Pielea de la încălţăminte 40-50 ani
Caucicul de la talpa papucilor 50-80 ani
Cutia de conservă de pateu, carne, etc… 80-100 de ani
Doza din aluminiu 200-500 de ani
Pungile de plastic 450 de ani
Paharele de plastic (de unică folosinţă) 1 milion de ani
Polistiren Niciodată
Sticlă Niciodată

Gândiţi-vă câte astfel de brichete de unică folosinţă, din plastic, ajung la gunoi! Dacă toate brichetele ar putea fi reîncărcate de cel puţin 10 ori fiecare, nivelul poluării cu material plastic provenind de la aceste brichete, ar putea scădea de 10 ori! Dacă acestea ar putea fi reîncărcate de 20 de ori, nivelul poluării cu plasticul rezultat de la aceste brichete ar putea scădea de 20 de ori!
Iar controlul acestora se poate face numai prin legi stricte, cum ar fi interzicerea comercializării acestora pe marile pieţe din lume (în special Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, etc). În acest fel, producătorii vor fi forţaţi să producă numai brichete care pot fi reîncărcate!

La fel ar trebui procedat şi în cazul încărcătoarelor pentru diferite aparate: telefoane mobile, tablete, laptopuri, aparate electronice diverse care necesită alimentatoare, etc….
Ca de exemplu, în acest moment, eu am o cutie de carton PLINĂ cu astfel de încărcătoare (cred că sunt vreo 20 încărcătoare!), de la telefoane mai vechi sau mai noi, tablete, aparat de tuns, prelungitoare USB, căşti bluetooth, tastaturi wireless, etc. Ar trebui legiferată şi chestiunea aceasta în aşa fel încât, să existe un singur tip de mufă de încărcare pentru orice tip de device. În acest fel, am putea avea un singur încărcător pentru mai multe telefoane şi tablete. Iar acolo unde diferă tensiunea de alimentare, să putem selecta tensiunea (există deja alimentatoare universale care au un astfel de selector de tensiune). Idem la laptopuri! Un singur tip de mufă de încărcare, indiferent de brandul laptopului!
Şi multe, multe astfel de “standarde”. Prin astfel de metode, am putea reduce semnificativ nivelul poluării planetei …

Pentru că, prin oceanele lumii au început deja să se formeze adevărate insule artificiale din … deşeuri! Poluarea este mult mai gravă decât ne imaginăm noi …
Ca de exemplu, în nordul Oceanului Pacific a apărut o astfel de “insulă”, numită “Marele petic de deşeuri din nordul Pacificului” (The Great Pacific Garbage Patch), care are ca mărime, aproximativ de două ori suprafaţa statului Texas din Statele Unite ale Americii!!! Şi nu este singura “insulă” de acest gen, am amintit doar de “Marele petic de deşeuri din nordul Pacificului” pentru că este cea mai mare dintre ele!


Categorie articol [ Mediu ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?