Ţiganii şi discriminarea

tigani Ţiganii şi discriminarea

Ţiganii şi discriminarea

Am dat peste un articol scris de Cornel Caruntu, un articol demn de luat in seama … Iata o parte din el (citat cu acordul autorului):

De zeci de ani, în România şi nu numai, țiganii se disting prin furturi, violență, poluarea mediului, nemunca, mizerie, lipsa educației etc. Dacă vorbeşti de aceste adevăruri nu înseamnă discriminare. Altfel, putem considera că şi ucigaşii sunt discriminați, atunci când li se pun cătuşele.

Ţiganii, prin tot ceea ce fac, sunt o povară pentru orice comunitate. Nu poți locui alături de indivizi fără lege, Dumnezeu, educație, morală. Atunci când autoritățile române discută de această etnie, greşeala majoră pe care o fac este considerarea țiganilor ca o populație asemănătoare armenilor, maghiarilor, evreilor etc. Şi nu este deloc aşa. Ţiganii sunt cei care au făcut praf imaginea României, țiganii sunt cei care nu produc nimic, dar trăiesc din munca românilor plătitori de taxe şi impozite. Câți muncesc din cei aproximativ două milioane de țigani? Foarte puțini, sub 5% probabil. Dar se reproduc în neştire. Cum pot asigura un viitor pentru copii lor nişte indivizi care nu au nici o profesie, nici o locuință, nici un viitor? Toate aceste viitoare generații de țigani vor fi viitorii infractori ai Europei, viitori ucigaşi de bătrâni care, după o viață de muncă, pot fi măcelăriți fără probleme de țigani, într-o țară unde pe autorități le doare-n bască de oameni.

Cei bogați oricum au pază şi vile în care se intră greu, aşa încât se poate deduce cam de unde vor fura cei trei milioane de țigani pe care România îi va avea în câțiva ani. Cu toate că avem modelul francez şi italian de limitare a fărădelegilor țiganilor, România țiganizată îşi acceptă soarta de producătoare de țigani infractori …

Citeste continuarea articolului, aici:

http://cornelcaruntu.blogspot.com/2011/06/de-ce-tiganii-nu-sunt-discriminati-in.html

Categorie articol [ Social ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

17 comentarii la “Ţiganii şi discriminarea”

 • ... a scris la 23 iunie 2011, 14:41   [#1]

  95% dintre ei sunt inculti, fura, darama, insa nu numai ei sunt de vina. Mai sunt de vina si “orasenizatii”, cei care au fost adusi fortat de Ceausescu si habar n-au de viata lor si cum sa se comporte in societate..

 • ... a scris la 23 iunie 2011, 17:50   [#2]

  cata dreptate are in articol…:d

 • alex
  ... a scris la 22 februarie 2012, 20:28   [#3]

  Dece pui poze cu tiganii(unguri )care l-au omorit pe marian cozma?
  Ti se pare normal sa generalizezi o intreaga etnie pentru faptele
  catorva infractori? Asa pot acuza si eu: Punandu-mi la avatar cateva
  poze cu criminalii studeniti( Carmen Bejan,Sergiu Florea),si sa spun: Toti
  tarani rumini sunt criminali,punct. Sau doresti sa-mi pun la avatar
  pe-asistenta maternala care la omorit pe bietul copil de 5 ani ,lucian?
  …Care i-a taiat penisul,i-a turnat ciorba fiarta pe gat,care l-a ars cu tigara pana la os,care l-a imbatat inainte de al omori,s.m.d.a.

  Ar fi normal sa generalizam ,spunand: toti taranii rumimi sunt criminali?!

 • alex
  ... a scris la 22 februarie 2012, 20:41   [#4]

  …Cand un tigan este omorit de un roman spuneti: Ar trebui medaliat
  acela care l-a omorit pe tigan,cand un tigan omoara un roman,iesiti ca
  la miting. Luati aminte cand marian cozma a fost omorit de tigani(unguri),nu de…. etnici nostri tigani. Toti romani debitau: moarte tiganilor! Care tigani domnilor,aia ungari sau romani? Dece nu specificati corect nationalitatea lor? Lumea credea ca l-a omorit tiganii romani.
  Cand acuzati ca tigani detin monopolul infractiunilor,aveti date exacte,
  ceva statistici credibile,sau lucrati la Monitorul Oficial?
  Atata va spun: Adevarati infractoti sunt politrucii din fruntea tarii.
  Tigani sunt niste gainari in comparatie cu dansii care fura cu PIXUL
  PE CAIET,NU-I ASA? Acei infractori delapideaza tara cu milioanele de$.
  Si statul roman creeaza legi numai pentru ei sa le fie lor bine.
  Nu tigani sunt de vina si nici rumini,ci statul roman prin toleranta.
  Sanatate!

 • ... a scris la 29 decembrie 2012, 17:39   [#5]

  Draga Alex, sa-ti spun cum sta treaba. Sa spunem ca rromii din Romania sunt reprezentati de un mar. Sa presupunem ca 98% din acel mar este stricat. Acel 98% sunt acei rromi care fura, cersesc, traiesc pe spatele altora, arunca cu sticle in tine pe strada ( am patit ), etc.
  Ceilalti 2% sunt acei tigani care nu fura, nu cersesc, nu omoara, nu pateaza imaginea tarii, etc. Deci, acei rromi “buni”.
  Acum sa revenim la mar. 98% din el este stricat, marul va fi considerat alterat si aruncat, intelegi ? Nu sta nimeni sa se uite dupa acel 2%, sa-l valorifice, sa-l manance etc., deoarece nu este singurul mar de pe planeta.

 • Alex
  ... a scris la 29 decembrie 2012, 23:15   [#6]

  Tu doar presupui ,george. Asa pot presupune si eu ca 99% din romani fura,ca sunt infractori economici,ca sunt sunt hackeri,ca sparg banci,ca delapideaza,ca dau si primesc mita,ca sunt gay,ca sunt alcolici,ca sunt
  drogati,violatori sau pedofili,dar fara o statistica din partea statului roman, asta se numeste generalizare. Statistica nu se face pe criterii etnice ,ci se fac doar statistici generale. Infractorii reprezinta o categoria sociala aparte,cu o mare diversitate comportamentala. Fiecare infractor este un caz particular. Din aceasta cauza propunerea unei topilogii a infractorilor este imposibi de facut. Infractionalitatea nu desemneaza grupul,ci individul. George,acei oameni sunt infractori,nu
  nu tigani. Infractionalitatea nu are culoare sau etnie!

  Apropos,george,nu rromii au trait pe spatele altora,ci voi ati trait pe spatele rromilor timp de jumatate de mileniu. Istoria arata ca i-ati inrobit si sclavagit timp de 500 de ani. Intre anii 1385-1856 cand s-a abolit sclavia. Acei oameni nu sunt mere sa fie aruncate,ci sunt oameni. Daca au incalcat legea,vor fi aruncati in inchisoare. Legea decide,nu altii.

 • ... a scris la 30 decembrie 2012, 21:14   [#7]

  Am presupus, intr-adevar, pentru a te face sa prinzi idea.
  Corect, infractionalitatea nu are culoare, etnie, etc., dar vreau sa spun ca majoritatea rromilor ( din cauza unei educatii proaste ) sunt considerati infractori pe motive bine intemeiate.
  Noi am trait pe spatele sclavilor rromi, dar eu vorbesc de zilele noastre, in care rromii traiesc pe banii altora.
  Oamenii nu sunt niste mere, de acord, insa era doar o analogie. Daca marul este stricat este aruncat la gunoi, daca un om este “stricat” este aruncat in inchisoare.

 • Alex
  ... a scris la 1 ianuarie 2013, 18:03   [#8]

  Eu nu pot afirma ca majoritatea rromilor sau romanilor detin monopolul infractionalitatii fara o statistica exacta din partea guvernului roman. Fara o statistica din partea guvernului, nu putem afirma ca majoritatea rromilor sau majoritarilor sunt infractori,pentru ca neavand o statistica,
  asta inseamna ca generalizam,presupunem,sau ne dam cu parerea.
  Eu doar v-am (evidentiat) cand am afirmat ca majoritarii au trait pe spatele sclavilor rromi,pentru ca toti cred ca rromii au trait pe spatele majoritarilor. O spun cei care nu cunosc istorie,d-le George. Nu sunt complexat pentru faptul ca m-ati inrobit jumatate de mileniu ,nu sunt complexat pentru ca m-ati vandut cu ocaua pe doi galbeni si vandut ca pe niste vite pe doi boi si o pereche de tangiri,nu sunt complexat pentru ca ma tineati doar pentru prasila,nu sunt complexat ca m-ati persecutat timp jumatate de mileniu,nu sunt complexat ca m-ati deportat in Transistria,nu sunt complexat ca m-ati genocidat in anul 1941-1944,nu sunt complexat de nimic,ci sunt scarbit de faptul ca nu s-a predat istoria rromilor asa cum a fost ea. Singurii vinovati pentru aceasta situatie a rromilor este Statul Roman. Statul Roman a facut din rromi paria societatii de azi. Identitatea rromilor s-a stricturat e baza de rasism institutionalizat si de excludere sociala,bazata pe o gandire prejudiciata sterotip-negativa. Excuderea sociala care a durat jumatate de mileniu,a creat un mare handicap care nu poate fi reparat in cei 22-23 de ani de cand rromii o duc binisor. Nu spun ca UNII rromii nu fura,doar o fac asa cum o fac si majoritarii romani,bulgarii,italienii,ungurii,etc,etc.

 • ... a scris la 2 ianuarie 2013, 14:52   [#9]

  Eu nu am spus ca rromii au trait pe spatele majoritatilor, eu am spus ca rromii traiesc in prezent pe spatele majoritatilor. Dar, va rog sa nu intelegeti gresit, nu spun ca absolut toti rromii traiesc din furat, cersit etc., ci doar aceia care ies in evidenta mai mult decat ceilalti prin asemenea lucruri.
  Nu spun ca nu sunt si romani care fura, bulgari, unguri, etc. Poate o fac chiar mai mult decat rromii, dar nu ies in evidenta foarte mult, asa cum o fac rromii.
  Eu personal, nu discriminez rromii, decat pe cei care arunca cu sticle dupa mine pe strada, fura etc.
  Dupa cum puteti observa si dumneavoastra, conversatia noastra pe aceasta tema nu prea-si mai are rostul, risipindu-ne energie si timp degeaba.
  Mi-a facut placere sa discut cu dumneavoastra si propun sa incheiem aici.

 • Mirela
  ... a scris la 22 ianuarie 2013, 2:23   [#10]

  Problema nu e ca se vorbeste despre infractiuni, asta nu e discriminare. Discriminare e atunci cand de toate aceste fapte sunt acuzate o singura etnie, tu le iei personal si le rasfrangi asupra persoanelor din jurul tau, celor pe care ii intalnesti fiind ei romi sau nu. Daca ai fi angajator nu ai acorda o sansa unui tanar rom, plus alte situatii asemanatoare.
  Acolo se ajunge cu asemenea atitudini, asa ca hai sa fim mai toleranti si deschisi.

 • dariam
  ... a scris la 23 ianuarie 2013, 1:27   [#11]

  Consider ca acest articol reprezinta discriminare la drumul mare!
  Pe baza a a ce poti numi toti tiganii o povara pentru comunitate? Pe baza a ce afirmi ca tiganii sunt violenti, infractori, nu le place munca etc? Daca asta nu e discriminare, atunci nu stiu ce e.
  Ca in cadrul oricarei etnii, exista si asa-zisele “personaje negative”. Nimeni nu neaga asta. Dar de aici, pana la a afirma o intreaga etnie se caracterizeaza prin asa ceva, e un drum lung.
  Cum crezi ca se simt acesti oameni, tiganii, cand la tot pasul se lovesc de oameni (ca multi dintrecei ce au comentat mai sus) care nici macar nu ii iau in considerare ca oameni, fiinte umane.. ce sa mai zic atunci de cetateni cu drept egal.
  Si uite cate si mai cate pierdem ..cand totul s-ar putea rezolva cu putina toleranta si incredere in aproapele nostru.

 • ... a scris la 23 ianuarie 2013, 16:29   [#12]

  @ dariam: Nu este discriminare, este doar prezentarea unor realitati. Ori, ia spune-mi tu mie, cate familii de romani ai vazut, care sa aiba 5~10 copii si care sa traiasca din alocatia copiilor ? Ori, cate familii de romani ai vazut sa-si trimita copiii la cersit, atat pe la intersectiile din Romania, cat si pe la cele din orasele Frantei, Italiei, etc ? Iar exemplele pot continua …

 • Alex
  ... a scris la 26 ianuarie 2013, 11:40   [#13]

  Intr-adevar, nu este o discriminare, este doar prezentarea unor realitati. De ce nu prezentati si acele realitati in care pe vitrinele magazinelor erau afise lipite cu mesajul: “Caut soferi (menajera, paznic etc )… exclus tigani!” De ce nu prezentati realitatile infracorilor econimici care devalizeaza Banci precum Banca Agricola,Bancorexul, Caritas, Rosia Montana…?! Iar cat despre familii cu copii multi, ar trebui sa stiti ca nu doar rromii au copii multi,ci si majoritarii au copii multi. Intr-adevar,nu isi trimit copii la cersit prin intersectii,in schimb, parintii lor cersesc prin piete, pe la crasme,pe la magazine de paine, etc, etc. Eu unul, ii vad cum vine la mine la taraba si cersesc cate un banut, o ceapa,un cartof, un morcov, etc, etc. Sa stiti ca cei nevoiasi care cersesc sunt si rromi cat si majoritari. Le dau cate un banut sau ceva de pe taraba si coetnicilor mei, dar si majoritarilor. Le dau pentru ca sunt nevoiasi, nu pentru ca sunt lenesi, puturosi, miros urat, etc, etc. Cand rromii cereau ceva, colegii mei ne-romi le spuneau: “la munca tuva-n muma-n cur de ciori, nu la intins mana!“. Sangele apa nu se face, chiar daca nu-mi este frate sau sora cu mine, ma dore pentru ca e de-al meu. M-am gandit de multe ori sa le spun cate ceva ne-romilor care vin si cersesc la mine la taraba, asta doar ca ma razbun pe colegul meu care este un nesimtit rasist. Dupa ce ii face ciori pe coetnicii mei, se intoarce catre mine razand de parca s-ar fi asteptat sa-l aplaud sau sa-l medaliez pentru gluma rasista: “tuva-n muma-n cur de ciori!” Majoritatea celor care sunt in tronson sunt rromi. Acel idiot rasist nu manaca bataie din cauza mea. Sunt prea educat si civilizat incat sa ma cobor la mintea un idiot care este mult mai inapoiat decat un neanderthal. Un strabunic de-al meu avea o vorba: “Indiferent cat esti de curat si educat, ultimul jegos v-a rade de tine“. Colegul meu este intruchiparea personajului acestei zicale, punctum. Exemplele pot continua… (de ambele parti). Vorba unui coleg: “Cunoaste-ma inainte sa ma judeci, punctum“.
  O zi buna!

 • ... a scris la 26 ianuarie 2013, 12:36   [#14]

  @ Alex: -- Daca esti rrom (asa banuiesc) si majoritatea rromilor ar fi ca tine (cel putin din punct de vedere al exprimarii, gandirii), atunci IN MOD SIGUR discutii de genul celor pe care le vezi pe aceasta pagina, n-ar avea niciodata loc …

  PS: Stoica de la Caritas, era tot tigan …

 • Alex
  ... a scris la 28 ianuarie 2013, 14:23   [#15]

  Daca esti rromi (asa banuiesc ) si majoritatea rromilor ar fi ca tine, (cel putin din punct de vedere al exrimarii ,gandirii), atunci in MOD SIGUR,discutii de genul celor care le vezi pe aceasta pagina,n-ar mai avea niciodata rost”….

  Interpretarea dvs ar suna ceva de genul asta: “Daca majoritatea tiganilor ar fi ca tine Alexe, ce bine ar fi!” Nu de putine a am auzit un astfel de discurs din partea colegilor mei care invoca ca au avut prieteni/vecini de etnie rroma in copilarie, prototip al binelui, exceptie de la norma “tiganului” rau, evocat de aceia care isi incep discursul cu stereotipul “Eu nu sunt rasist, dar tiganii astia“… si il continua cu alt stereotip “am avut un prieten tigan/un vecin in copilarie/in tinerete, un om deosebit, DACA AR FI TOTI TIGANII LA FEL CA EL, CE BINE AR FI!
  Cu alte cuvinte, procesul de heteroidentificare a rromilor trebuie sa corespunda orizontului de asteptare colectiv, eminamente negativ, de aceea orice deviere spre pozitiv este resimtita ca fiind o exceptie de la regula. Nu de putine ori mi s-a spus ca rromi ca mine pot fi numarati pe degete. Probabil v-ati supara d-le Dane, daca v-as spune: “Daca majoritaritatea romanilor autohtoni ar fi ca dvs, ce bine ar fi!” Adica, majoritatea sunt rasisti, xenofobi, sovini, cu un comportament antisocial, etc, etc. Dvs sunteti exceptia care se abate de la regula.
  Bineinteles ca afirmatiile mele se bazea doar pe propriile mele experiente negative pe care le-am avut cu majoritarii, dar sa ajung inculpabilizez un intreg popor pentru faptele unor neoameni, e prea de tot!
  O zi buna!

 • ... a scris la 28 ianuarie 2013, 23:10   [#16]

  Intamplator, nu sunt roman :) … Insa, cu 95% dintre romani, reusesc sa coabitez fara nici un fel de problema, dar cu cu 99% dintre rromi, NU !
  Asta e problema …

 • Alex
  ... a scris la 3 februarie 2013, 14:38   [#17]

  Exact acelasi lucru mi se intampla mie: nu pot coabita 99.9% cu majoritarii romani ,nu pot coabita 100% cu maghiarii,in schimb,pot coabita 100% cu oricine indiferent de nationalitate sau etnie.
  Desi pare ciudat si anormal,cel mai bine ma inteleg cu chinezii si japonezii.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?