Tiganii sau romanii ?

tigani Tiganii sau romanii ?

In ultima vreme, Franta a decis sa-i “repatrieze” fortat pe tiganii din Franta care creeaza “disconfort” si probleme in Franta… Imi amintesc ca in urma cu vreo cativa ani de zile, Romania era acuzata de “discriminare” atunci cand au fost diferite probleme cu tiganii din Romania… Ei, acum nu mai striga “discriminare” ???

Asta insa este o discutie mult mai vasta pe care probabil am sa o tratez intr-un alt articol … Ce m-a indignat la culme insa, a fost altceva…

Dupa ce statul francez a trimis in Romania (repatriat) deja primii tiganii din Franta, mai multi jurnalisti francezi au venit in Romania, sa vada modul de viata al tiganilor de aici si conditiile de trai ale acestora. Jurnalistii francezi au ramas socati cand au vazut conditiile de trai ale tiganilor, mai exact datorita faptului ca tiganii nu au “apa curenta” (la robinet) si pentru faptul ca tiganii au WC-ul “in curte” … Si, le-au dat dreptate tiganilor…

Pai, domnilor jurnalisti francezi, dar de faptul ca milioane de romani nu au “apa curenta” si aceleasi milioane de romani au WC-ul in curte, nu sunteti … stupefiati ? Cum ramane cu romanii care au exact aceleasi conditii de viata ?

Insa, deoarece romanii nu s-au apucat sa ia drumul Frantei si-si suporta cu stoicism soarta, sau cei care totusi au ajuns in Franta au dat dovada de mai mult bun simt si au incercat sa se integreze, cautandu-si un loc de munca (chiar daca “la negru”) si platind o chirie pentru o camera intr-un apartament si astfel neiesind “in evidenta” sa creeze “disconfort” cetatenilor Frantei prin amplasarea a tot felul de “tabere” de corturi si rulote pe la periferiile localitatilor din Franta, nu au fost “remarcati” de catre jurnalistii francezi.

Pe ce lume traiti, domnilor jurnalisti din Franta ? Aveti vreun minim contact cu realitatea, sau pur si simplu sunteti niste simpli roboti in cautare de senzational ?

Sunt milioane de romani, de origine si nationalitate romana, care nu au apa “la robinet” si au WC-ul in curte !!! Pe ei de ce nu-i compatimiti ? Ajung sa cred ca majoritatea incepe sa fie discriminata in propria ei tara!

Categorie articol [ Social ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Tiganii sau romanii ?”

 • Florin M
  ... a scris la 26 august 2010, 19:20   [#1]

  Sunt intr-adevar multi romani care traiesc in aceste conditii, dar care se pare ca nu prezinta interes pentru media internationala …

 • Vali
  ... a scris la 27 august 2010, 10:40   [#2]

  Tiganii din Franta sunt repatriati deoarece locuiesc in tabere ilegale pe locuri private ca si o mare parte din tiganii francezi care se vad expulzati de pe aceste locuri, in Franta comunele sunt obligate sa amenajeze locuri speciale pentru tiganim care nu le au platesc amenzi mari. Problema e ca tiganii nostri se instaleaza la periferia oraselor mari acolo unde nu sunt locuri amenajate, iar in plus sunt rau vazuti de tiganii francezi. Jurnalistii francezi fac doar speculatii pentru ca decizia de dezmembrare a taberelor ilegale a fost luata de Sarkozy si vor sa demonstreze ca guvernul Frantei face numai prostii. Sunt un roman integrat in Franta de 17 ani si sa stiti ca francezii sau marea majoritate a francezilor sunt destul de lucizi in ce priveste diferenta dintre romani si rromi de felul de a trai si de reua credinta a unora si a altora.

 • ... a scris la 29 august 2010, 23:26   [#3]

  la fel ca in italia si probabil GB, si in franta orice “chichitza” e calculata politic. daca nu erau de acord cu taberele ilegale, ar fi stopat construirea lor de la inceput. dar le-au lasat sa “creasca” si acu a fost momentu sa scoata ceva din existenta lor. cam asta e

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?