Ţigani sau rromi ?

tigani sau rromi Ţigani sau rromi ?

Ţigani sau rromi ?

Pe baza recomandarilor Academiei Române, guvernul a fost de acord sa schimbe denumirea oficiala a “fostilor ţigani” de dinainte de anul 2000, din “rromi” in “ţigani“.

In anul 2000, printr-un memorandum, denumirea oficiala a ţiganilor a fost schimbata din “ţigani” in “romi“, iar mai apoi, pentru a nu se creea confuzie intre “români” si “romi“, a fost schimbata denumirea in “rromi” …

Asa au inteles liderii politici ai ţiganilor, ca trebuie sa se “integreze” ţiganii in societate, in Europa si in general in “lumea civilizata”, intrand “pe fereastra” in loc sa intre “pe usa”, creeand confuzie, astfel incat si tiganii sa fie “considerati” romani. Ei nu au inteles sau nu au vrut si nu vor sa inteleaga ca, integrarea in societate, integrarea in lumea civilizata si integrarea in Europa se face prin munca, prin respect, prin corectitudine, prin educatie si comportament, prin limbaj si prin cultura. Valori sociale, morale si culturale pe care tiganii pur si simplu nu vor sa le adopte, si asta deja de sute de ani incoace. Onoarea, calitatea, valoarea sau alte atribute ale denumirii de “ţigan” o fac ţiganii înşişi prin comportamentul lor, prin traditii si gandire, exact asa cum si românii si-au pus amprenta asupra denumirii de “român”, germanii si-au pus amprenta asupra denumirii de “nemţi”, maghiarii si-au pus amprenta asupra denumirii de “unguri”, si asa mai departe … Este “meritul” fiecarui popor, cum te “privesc” ceilalti si unde te situeaza in societate.

In sfarsit aceasta mare nedreptate facuta românilor, este pe cale sa fie “reparata” printr-o initiativa legislativa a deputatului Silviu Prigoana.

Initiativa legislativa pentru schimbarea denumirii oficiale a ţiganilor din “rromi” in “ţigani“, a fost initiata de catre deputatul PDL Silviu Prigoana, si a fost inregistrata la Senat in luna septembrie a acestui an, cand si presedintele Traian Basescu a spus ca decizia schimbarii denumirii tiganilor in anul 2000, din “tigani” in “romi” a fost una gresita, deoarece europenii fac confuzie intre termenul de “rom” si “român”.

Prigoana a spus:

Sute de milioane de oameni de pe Planeta n-au studii filologice si de etimologie. Ei fac o asociere fireasca (si justa!) intre terminatia -ia / -(an)ia si tara (= natiunea ei) care are aceasta particula:

Britania = brit + ania = “tara britilor, a englezilor”;
Mauretania = maur + (et)ania = “tara maurilor”, deci ..
Romania = rom + ania = “tara romilor”.

E incorect. Se creeaza o falsa directionare.

Am sa va dau inca un exemplu:

Avand in vedere ca:
– tiganii din România, se numesc “romi” sau “rromi”,

… cum ar fi daca:
– tiganii din Italia, s-ar numi “italici” ?
– tiganii din Ungaria, s-ar numi “ungari” ?
– tiganii din Franta, s-ar numi “franci” ?
– tiganii din Polonia, s-ar numi “poloni” ?
… etc …

Bineinteles ca ar fi total incorect deoarece s-ar creea grave confuzii, toata lumea ar crede ca “italicii” sunt “italieni”, ca “ungarii” sunt “unguri”, ca “francii” sunt “francezi” si ca “polonii” sunt “polonezi”. Acesta este cel mai important motiv pentru care, românii nu doresc ca tiganii sa se numeasca “romi” sau “rromi”. Multi dintre românii plecati in strainatate, au avut mult de suferit in urma acestor confuzii …

tigani sau rromi Ţigani sau rromi ?

In alta ordine de idei, doar o parte dintre tigani nu sunt de acord cu denumirea de “tigan”, denumire pe care oricum au avut-o pana in anul 2000 … Tiganii din Ardeal de exemplu, nu sunt de acord sa li se spuna “romi” sau “rromi”, ei tin la traditiile lor tiganesti si sustin ca ei sunt “tigani”, nu “romi”. De altfel, in toata lumea, denumirea lor oficiala este “tigani, nu “romi” sau “rromi” … Cei care nu sunt de acord cu denumirea de “tigani”, sunt “tiganii smecheri”, oportunisti care stiu ca au de castigat de pe urma faptului ca in occident sunt confundati cu românii …

Citeste si acest articol, despre “Istoria tiganilor“, unde veti vedea exemple si dovezi in acest sens.

In sfarsit se face dreptate românilor care au avut de suferit de pe urma schimbarii denumirii tiganilor din “tigani” in “romi”, in anul 2000. Tiganii nu au nimic in comun cu românii, ca etnie, ca popor, ca traditii, ca obiceiuri, cultura si educatie, gandire, etc … In anul 2000, s-a facut o mare nedreptate românilor, cand denumirea oficiala a tiganilor a fost schimbata din “tigani” in “romi” …

Toata stima pentru Silviu Prigoana, unul dintre foarte putinii politicieni din România care este cu capul pe umeri ! Lasati partidul din care face parte, nu conteaza, este vorba de OMUL Silviu Prigoana.

Categorie articol [ Social ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

41 comentarii la “Ţigani sau rromi ?”

 • ... a scris la 3 decembrie 2010, 16:17   [#1]

  Romania e tara tuturor posibilitatilor, poti sa fi rrom chiar si daca nu esti. [-(

 • ... a scris la 3 decembrie 2010, 17:22   [#2]

  Din toate motivele rationale rezulta singura denumire corecta, aceea de ‘tigan’ Sa speram ca initiativa va fi finalizata, iar inventia aberanta (’rrom’) a gastii PSD-iste/comuniste care a guvernat Romania la inceputul anilor ‘90 va fi indreptata.

 • ... a scris la 3 decembrie 2010, 18:25   [#3]

  Nu stiu precis cine sunt, dar stiu ca sunt bogati :d

 • ... a scris la 3 decembrie 2010, 18:41   [#4]

  Poti vedea istoria poprului tiganesc daca urmaresti linkul din articolul lui Dan. Eu nu pot intelege in ruptul capului care a fost logica, ca tiganii sa fie botezati rromi! Ma uit chiar acum la una din antene (a 3-a) unde asa zisele “vedete” sunt revoltate de initiativa lui Prigoana. Ma intreb daca propunerea de revenire la vechea denumire de tigan, venea de la Felix-Voiculescu, atunci Nasul de la “labe1″ era cu insurectia ?
  Si pana la urma nu inteleg care e problema unora ? Tiganii au fost intotdeauna tigani peste tot unde s-au propasit ! Asa cum scrie Dan, n-au fost nici “itali” nici “ungari” nici nimic… au fost tigani ! Si la majoritatea dintre ei nu le e rusine de asta.

 • ... a scris la 4 decembrie 2010, 6:11   [#5]

  din totdeauna tigani au fost numiti tigani peste tot chiar daca in engleza se numeau gipsi sau in franceza gitanes… ei tot tigani au fost numiti. eu sunt pe jumatate tigan si nu cred ca este jignitor termenul dacat cand il folosesti cu alte conotatii :d

 • ... a scris la 4 decembrie 2010, 7:24   [#6]

  Ai dreptate in ceea ce spui aici. Numai “ţigani” e corect. In ceea ce priveste confuzia pe care o fac strainii, uite o intamplare traita chiar de mine: “Români în ţări străine”

 • ... a scris la 4 decembrie 2010, 22:42   [#7]

  Romanii le-au spus mereu “tigani” si cei din Anglia la fel tigani (gipsy).

 • chris
  ... a scris la 4 decembrie 2010, 23:02   [#8]

  In aceasta tara, tiganii au emigrat incepand cu anul 90. Cine i-a adus aici? I-a adus un alt tigan imputit, numit Iliescu.
  Din 90, treptat, Romania a devenit o tiganiada! Tiganii n-au valorile sociale, morale si culurale pentru a se integra in tara… dar Iliescu “promovand” tiganiada, i-a “integrat” ! Si in 2000, dupa ce acest mare tigan a mai castigat un mandat de presedentie al tarii, a vazut ca “tigan” nu e un cuvant prea placut pentru romani. Asa ca, hai sa schimbe denumirea de tigan in altceva, care sa-i “integreze” pe tigani si mai mult in Romania (incat toate colturile lumii sa faca mega-confuzia ca tigan inseamna roman).
  Odata, cand am vorbit cu cineva despre tigani, mi s-a spus ca-s rasist… si apoi i-am raspuns:
  “Tiganilor nu le place in nici un fel de munca, n-au cultura, n-au moral, n-au grija zilei de maine… In schimb, stiu numai sa fure, sa chefuiasca, sa distruga… Asadar, ca asociere perfecta: daca ai un calculator personal, si e plin de virusi… tu mi-ai spune ca is prea rau cu saracii virusi ??… si ca-s rasist din cauza ca-i vreau eliminati ?!”

 • ... a scris la 5 decembrie 2010, 1:54   [#9]

  “aoleu sa moara maicuta mea” :)) Logic tigani

 • ... a scris la 5 decembrie 2010, 9:05   [#10]

  Dane, incepe sa fie mizeria cam mare!!!

 • ioangeorgescu
  ... a scris la 5 decembrie 2010, 21:34   [#11]

  Cred ca se urmareste ca Romania in urmatorii sa zicem 50 de ani sa ajunga prima tara tiganeasca. Vedeti cum se inmultesc ei si cum romanii, in ritmul acesta tiganii vor fi majoritari si (sa ne fereasca Dumnezeu) tara aceasta se va numi Rromania.

 • ... a scris la 5 decembrie 2010, 22:50   [#12]

  La cum este incurajata natalitatea, te mai miri?

 • ... a scris la 6 decembrie 2010, 1:13   [#13]

  Tigani tata … ca si ei sunt de acord cu asta.
  Nu le place sa fie numiti romi.

 • ... a scris la 6 decembrie 2010, 17:12   [#14]

  Le e rusine cu numele de tigani ? Dar prin ce fac ei, cum se numesc ? :-?

 • Kwinnta Agnieszka
  ... a scris la 19 decembrie 2010, 1:22   [#16]

  Foarte inteligent… pacat ca se ramane doar la vorbe. Totusi, daca e sa judecam dupa istoria rromilor, ar trebui sa-i denumim tigani. Nu vad nici o jignire in a le spune cum si-au spus singuri sute de ani. Daca vreti sa aflati mai multe despre istoria lor, urmariti linkul http://www.muzeum....e/przew_jang.html sunt cateva informatii eronate (legate de secole), dar in principiu e destul de obiectiv articolul. Iar referitor la denumirea de rromi, va las sa va delectati cu urmatorul articol: http://roncea.ro/2...nit-romanii-romi/
  Oricum i-am denumii, ii avem in tara si ar fii bine sa facem ceva productiv cu ei. Poate ar fii mai indicat sa nu mai cheltuim inutil atatia bani pe congrese despre numele tiganilor si sa investim in educatie… mai practic, nu ? :))

 • MamaMimi
  ... a scris la 2 ianuarie 2011, 1:57   [#17]

  Daca o femeie din America se numeste AMERICANCA, una din Italia -- ITALIANCA, una din Romania e ROMANCA, atunci o tiganca de oriunde poate fi numita tot ROMANCA ? Las-o balta… Sa nu fim luati de fraieri.

 • Victorina
  ... a scris la 2 iunie 2011, 21:12   [#18]

  SUNTE-TI, RASIALI! Veti fi trasi la raspundere, astfel ca voi ne-au ars in timpul HOLOCAUSTULUI! Curind veti regreta de cele spuse, Domnul ridica poporul ignorat de voi!

  I HOPE MY DREAM WILL COME TRUE, MY NATION WILL RAISE UP!
  MY NATION NEEDS TO WAKE UP AND STOP THE RACIAL DISCRIMINATION TOWARDS US, ROMA PEOPLE!

 • Alto
  ... a scris la 13 septembrie 2011, 11:41   [#19]

  Romania tara prostilor. De ce spun asta ? Pentru ca acceptam ca sa fim numiti rromi, adica tigani. Nu ! Tiganii sunt tigani, adica “athiganoi” cum spuneu grecii: oamenii care nu trebuie sa ne atingem deoarece sunt murdari. Noi romanii suntem in schimb vlahi, urmasi ai dacilor si romanilor.

 • Michael Dorween
  ... a scris la 9 octombrie 2011, 16:50   [#21]

  Cam greu se gasesc oameni care nu au uitat ca sunt romani (exemplu: SILVIU PRIGOANA). Academicienii romani, primesc bani degeaba ! Cand Ion Iliescu a scornit acest termen (rromi) pentru denumirea tiganilor, care se numesc asa de veacuri, “marii” nostri acacademicieni romani de ce nu au luat atitudine, caci ar fi fost mult mai indreptatiti decat domnul SILVIU PRIGOANA ?! RUSINE lui Ion Iliescu care a fost presedinte si a persiflat denumirea tarii noastre … zarurile au fost aruncare … PATA exista … Aingura solutie este sa ne denumim ca mai demult si cum ne spum multi altii … RUMANI !

 • Alexandru Seusan
  ... a scris la 17 octombrie 2011, 1:13   [#22]

  In primul rand vreau sa ma recomand, nu pentru ca doresc neaparat sa devin cunoscut, dimpotriva… Dar doresc sa fiu cat de cat credibil. Deci, eu sunt cercetator stiintific, am lucrat la ICPE Bucuresti, cel mai mare institut de cercetari in domeniul electrotehnic din tara. In anul 1989 la revolutie am fost activ. M-am aflat la 20 m de balconul CC si am haina ciuruita de gloante. Am multe de povestit dar ma opresc aici pentru ca nu este aceasta tema mea de acum. Daca doriti sa va povestesc mult mai multe va invit la mine acasa intr-un loc celebru SALISTEA SIBIULUI pe strada Brata Nr. 95 pentru un WECK END plin de cultura si probabil si agreabil.

  Dar, iata tema care ma framanta:

  In anii 1965-1966 aproximativ, la Haga a avut loc o adunare a tuturor sefilor tiganilor din Europa. Desi lui CIOABA (atunci bulibase al tiganilor din Romania) nu i s-a dat la timp pasaportul, el totusi a participat. Conform radioului Europa Libera ascultat de mine si usor de probat din arhiva postului de radio, la aceasta adunare s-a discutat despre motivul pentru care tiganii nu sunt o nationalitate.
  Concluziile au fost ca:
  -- nu au o limba unitara;
  -- nu au un conducator;
  -- nu au un teritoriu.

  Acum venim in zilele noastre.
  In 22 Decembrie 1989 eram in fata balconului CC unde a aparut Iliescu (care dupa cercetarile mele este cel putin jumatate tigan si ruda cu Cioaba) cu FSN-ul lui. Am fost socat sa constat ca al treilea sau al patrulea decret dat a fost sa se innapoieze tiganilor aurul confiscat. Gest aparent reparatoriu dar nu neaparat cel mai important.
  Ajungem in aceste timpuri. Acum datorita ingaduintei lui Iliescu Avem un rege al Tiganilor, Pe Cioaba, deci un conducator, au incropit o asa zisa limba Romani care de fapt este un amalgam de limbi, deci au acum o limba. Ei bine, prin lege li s-a permis sa se numeasca Romi. Confuzia dintre Roman si rom este deliberata si rau intentionata si induce ideia ca Romania este tara Romilor care acum este usor de constatat in Europa. Iata cel de al treilea element la care se lucreaza, teritoriul, la care se refereau lucrarile acelei adunari de la Haga.
  Daca mai luam in considerare si statistica aparuta acum cateva saptamani in care se arata ca rata natalitatii la romani este de aproximativ 1,3% iar la tigani 2,6% rezulta ca in decurs de 30 ani vom fi minoritari in aceasta tara.
  Poate ca veti aprofunda aceasta chestiune cu multa reasponsabilitate …

  Cu toata stima, A. SEUSAN.

 • Ana Petrescu
  ... a scris la 8 ianuarie 2012, 19:07   [#23]

  Pentru d-nul Alexandru Seusan: as vrea sa luam legatura pe aceasta tema, cateva mii de persoane cu precadere din diaspora, vor sa faca ceva concret in sensul de a se schimba denumirea absurda de “romi“.

  Va invit sa va alaturati grupului creat pe Facebook:

  http://www.faceboo.../144746612241280/

 • mihail
  ... a scris la 24 august 2012, 13:08   [#24]

  Pentru devoratoarea de muzica: Dacia e tara tuturor posibilitatilor,
  poti sa fi (dac/”o”)-roman, valah, vlah, olah, chiar daca nu esti roman.

  Cand rromii aveau aceasta denumire, pe-atunci va denumeati, valahi,
  vlahi, olahi, rumani, s.m.d.a. Prima atestare cu denumirea de “rromi
  dateaza cu prima cartea scrisa de Andrew Borde in anul 1547.
  Aceasta denumirea nu numai ca este un cuvant al rromilor care
  face referire ca apartin de etniei rromilor, ci este un cuvant care
  se regaseste in vocabularul lingvstic al limbi rromanii de secole: ME
  SEM RROM (EU SUNT DE ETNIE RROMA). VOILA. Care doresc sa
  afle adevarul,poate verifica publicatia a ziarul “Glasul Romilor” care
  dateaza inca din anul 1933. A fost publicat in anul 1940 din motive
  necunoscute. Sanatate, dac-o romanilor, valahilor, vlahilor, olahilor,
  rumanilor, sau cum ne-am denumit de-a lungul secolelor, punct.
  Sanatate tuturor!

 • Maria Casian, muzeograf memorialist
  ... a scris la 8 iulie 2013, 17:05   [#25]

  Poporul despre care se discută aici, este compus şi din persoane deosebite, interesante, talentate, etc. Au un suflet nemuritor şi de aceea suntem datori a ne comporta cu acelaşi respect pe care îl datorăm unei fiinţe create de Dumnezeu. Sunt oameni cu chipuri foarte expresive, cu mare talent muzical, abili şi cu mare dragoste pentru valorile familiei. De multe ori sunt un exemplu pentru cei din jur.
  Se ştie că atitudinea de dispreţ naşte ură , sau măcar adversităţi. Excluşi, trataţi fără respect, mulţi oameni, de orice etnie, dezvoltă şi întreţin stări conflictuale. Este o reacţie imediată, de neacceptat , dar evidentă. Nici apartenenţa la un grup, nici religia pe care o mărturiseşti nu-ţi oferă şi calitatea de om cu caracter pozitiv. Totul ţine doar de comportament, de educaţie, de fapte, care sunt cartea de vizită a unei persoane.
  Să avem pentru oameni aceeaşi preţuire.
  Am citit câte ceva despre istoria acestui popor. Mi s-a părut foarte interesantă.
  Consider că sinti sau indirom ca denumire pentru această populaţie , la început nomadă, este foarte potrivită. Pentru limbă , la fel.
  Cred, ştiu, că mulţi dintre aceştia nu doresc denumirea de rom, mai ales că aşa posibilitatea de a ironiza, dispreţui, este şi mai mare…multe persoane au devenit chiar mai acide…
  Această etnie îşi păstrează caracteristicile somatice, sunt atât de asemănători cu poporul Indiei. Cred că acest lucru poate fi un prilej de mândrie. Sună frumos sinti sau indirom…Cred că a recunoaşte apartenenţa în mod corect este un prim pas uriaş în eradicarea stării de dizarmonie. Nici ţigan nu sună nepotrivit. Dacă acest popor va avea oameni care să-l conducă spre lumină cu adevărat, într-o zi toţi vor considera o onoare să fii alături de aceştia. Nici denumirea de limba romani nu mi se pare potrivită, pentru că abia acum a fost ales termenul, foarte apropiat de limba română. Nimeni nu poate fi pacălit. Se pierde timp, inutil. Limba sinti, sau indirom, etc etc..Poate fi ales un cuvânt care să mulţumească pe toată lumea. Astfel, construind pe o temelie a adevărului şi a binelui, acest popot se va înălţa rapid, se va impune, va fi iubit şi respectat.
  Dimpotrivă, mergând pe linia adoptată acum, rom, rrom, romani…se deplasează pe o cale greşită. Cu cât mai repede vor schimba denumirile acestea improprii, cu cât îşi vor recunoaşte tradiţiile, strămoşii, cu atât îşi vor câştiga mai repede un loc de neclintit pe scara valorilor .

 • Calin
  ... a scris la 8 iulie 2013, 20:55   [#26]

  Cum se face ca, numai in Romania se numesc “rromi” ? Ia ziceti-mi mie, cum se numesc tiganii din Ungaria ? Dar tiganii din Germania? Dar tiganii din Franta? Dar tiganii din Suedia ? … Se numesc tot “rromi” ? Pentru ca, de exemplu, romanul se numeste “roman” (romanian) oriunde in lumea asta !

 • Valah
  ... a scris la 30 iulie 2013, 0:11   [#27]

  Pentru Maria Casian: cu tot respectul, dar daca dvs considerati ca eu ar trebui sa ma intiulez dupa bunul-plac al dvs ” sinti sau indirom”, ce ati zice daca eu as considera ca dvs ar trebui sa va denumiti dupa bunul meu plac ”ghiaur”, ”caraorman”, ”bogdanlau”, ”cutovlah”, ‘’serb”, ” olahok”, …?

  Pai d-ta decizi in locul meu cum sa ma denumesc eu…? Cu tot repectul, dar nu sunt un catel de companie ca sa fiu denumit dupa bunul-plac al stapanului. Nu mai avem stapani din anul 1857, don’soara Marina!

  Cat despre graiul vorbit de mine si de coetnici mei,el de numeste ”romani”,nu tiganeasca! Intr-adevar,se numeste ”tiganeasca” in alte graiuri europene si occidentale,dar in graiul limbii mele se numeste ”romani” si atat! Asa cum romanul majoritar se identifica in graiul limbii romanesti cu expresia ” sunt roman”,asa ma indetific si eu in limba romani cu expresia ” me sem rom”. Utilizand ca forma de identificare
  expresia ” me sem rom”, demonstreaza ca acest cuvant ”rom” este un
  cuvant corect pentru desemnarea apartenetei etnice. Cuvantul rom nu este o inventie,ci este un cuvant vechi al limbii romani pentru desemnarea apartenentei etnice. Ne numim romi dinainte sa exista Romania Moderna,don’soara Maria! Aici aveti dovada: click aici !

  Cu tot respectu, dar pe atunci, in anul 1857, denumirea voastra oficiala era cea de ”valahi”, nu romani! Denumirea de roman a fost oficializata in anul 1862. Cat despre pacalit, credeti ca-i puteti pacalii pe autenticii romani care i-au cucerit pe daci in anul 106 ? Poate ii pacaliti pe pe neinformati… nu si pe cei ca mine care cunoste istorie, don’soara Maria!
  O seara buna!

 • Valah
  ... a scris la 30 iulie 2013, 1:19   [#28]

  Pentru Catalin: Pana la 1862 termenul ”valah ” echivala in toate graiurile europene si occidentale: Walachen (germ.), valaques (fr.), vlachs sau wallachians (engl.), velascos (sp.), velaci sau valacchi
  (ital.), volohi sau vlohi (rus., pol.), vlasi (serb., bulg.), oláhok sau vlachok (magh.), vlahoi (neogr.),iflaklar (turc.)și variante (moshovlahi, kuțovlahi, dicieni, mavrovlahi sau morlahi…). Cu oacazia asta poate o sa te informezi ca un nume nu este dat imuabil. Imaubil: care ramane vesnic acelasi, care nu se schimba: permanent, constant.

  Dovada clara ca un nume nu este dat imuabil, este ca in in ziua de astazi nu ma mai numiti -- precum va denumeati inainte ”daci si valahi”, ci asta va denumiti ”romani”. Iar argumentul tau ”cum se numesc tiganii din Germania, Franta, Suedia” este unul pueril. Vad ca dai exemplu: ”germanii le spun tiganilor, zigeuner”, dar nu cunosti etomologia cuvantului ”zigeuner”, d-le Calin! Zigeuner nu insemna tigan, ci insemna ”escroc”. Zigeuner (vine de la gauner -- escroc). Ce ati spune daca ati afla ca termenul de roman insemna in alte limbi ”infractor” sau… jegos”….? Tiga, insemna in limba romana (epitet dat unei persoane cu apucaturi rele, urate. Tiganos, adj. (cu aspect de tigan: jegos).

  Aceeasi marie, dar cu alta palarie ca si in cazul germanilor. Adica, hot. Bineinteles, este un termen peiorativ mascat. Mascat este pentru neinformati, d-le Calin! Nu o spun eu, ci o spune DEX-ul!
  Cititi pana la capat: http://dexonline.r...initie/%C8%9Bigan
  Lectura placuta!

  Si inca ceva…
  Daca eu va intitulez pe dvs cu intiulatura ”tigan latinizat si romanizat”, asta insemna ca si sunteti, sau ca si va asumati aceasta intiutulatura data de mine si va identificati cu ea? Desigur, nu! Cu ocazia asta invatati si ce insemna un ”exonim”… (denumire data de altii, din exterior). Este ilogic si imoral sa iti asumi o identitate data de altii, d-le Calin! Daca germanul te intituleaza pe d-ta ”cacarau”, asta nu insemna ca si esti/sau ca si iti asumi aceasta denumire … ”Cacarai”, nu are nici o legatura cu autoidentificarea romanilor in limba romaneasca, ci este un cuvant dat/folosit de germani, din limba germana, atat!

  Exact asta spun si romii: termenul de ”tigan” nu exista in limba romani, ci este un cuvant folosit de neromi. Asa cum majoritarii romani nu au acceptat intituatura data de altii, din exterior -- asa nici romii nu accepta intitulatura data de altii, din exterior. Am o singura intrebare pentru Calin: de ce ar fi corecte etmonimele altora, si de ce ar fi impropriu etnonimul ”rom”…?

 • Valah
  ... a scris la 26 ianuarie 2014, 13:47   [#29]

  Vorbim pompos,vorbim despre istorie,vorbim despre cei de care convietuim alaturi de ei,dar habar n-avem de istorie. Argumente de rasul curcilor: se denumesc tigani de sute de ani (bineinteles,in limba romaneasca,nicidecum pe romanes),dar,in schimb,cu toti stim de celebra
  expresie provenita din graiul romanes ” janes romanes?” (stii romanes)?
  Ba mai mult,venim cu un argument pueril si spunem : germanii le spun
  ”zigeuner”,italienii le spun ” zingari”,maghiarii le spun ” ciganiouk”, romanii le spun ” tigani” etc,etc. In schimb,omitem un lucru : daca ei sunt tigani in limba romana si in alte graiuri europene,insemna ca denumirea voastra corecta nu este cea care provine din limba romaneasca,adica ” romani”,ci denumirea voastra corecta este cea care provine din graiul romilor. Adica,gaje. Admiteti asa ceva? Desigur,nu! Apoi,sa vina maghiarii si sa spuna: denumirea voastra nu este cea provenita din limba romaneasca,ci denumirea voastra corecta este cea care provine din limba maghiara ” olahi”. Asta incerc sa evidentiez: daca admitem ca este corect din punct de vedere lingvistic al limbii romanesti ca este corect sa li sa spuna tigani,atunci insemna ca denumirea voastra corecta este cea care provine din graiul romilor,maghiarilor,bulgarilor etc. Adica,in bulgara ” serbi”,in maghiara ” olahi”,pe romanes ” gaje”. Este inadmisibil sa spune ca denumirea unui popor sau natiuni este cea care provine din graiul romanesc sau grecesc,pentru ca este imoral si neacademic. Pentru a va demonstra ca va inselati,am un singur argument. Spre exemplu : romii le spun turcilor ” xoraxani”. Este ca si cum romii le-ar spune turcilor: denumirea voastra corecta este cea provenita din graiul romanes,adica,xoraxani.
  Iar turcii cand vor intreba ” de ce”,romii sa invoce ca pretext : pentru ca asa este corect din punct de vedere lingvistic al limbii romanes.
  Ce ar spune turcii? Apoi,romii sa le spuna bulgarilor si sarbilor : denumirea voastra corecta este cea care provine din graiul romanes:
  ” odas”. Iar germanilor sa le spuna: denumirea voastra nu este cea provenita din graiul voastru ” deutsch”,ci denumirea voastra este cea care provine din graiul romanes” gadskeno”.

  Un popor sau o natiune nu se denumeste dupa bunul-plac al altora,ci se denumesc cum vor ei -- asa cum valahii au decis ca denumirea lor corecta este cea care provine din limba romaneasca: adica,romani!
  Tocmai voi -- proaspetii denumiti romani in anul 1862,spuneti ca denumirea lor corecta este cea de tigani -- cand voi v-ati denumit oficial romani in anul 1862? Nu credeti ca e injust? Majoritatea minoritatilor se denumesc dupa bunul lor plac : evrei,nu jidani. Maghiari,nu unguri!
  Nipponi,nu japonezi! Secui si ceangai,nu unguri! Sasi,nu germani sau
  celti. Romani,nu valahi! Dar,in schimb,tiganii sa ramana tigani,pentru ca asa vor majoritarii romani! Acest tip de decizie este unul care se incadreaza in regimurile autoritare si totalitare,care urmareste stigmatizarea etniei romilor si restrangerea unor drepturi civile.

  Chipurile,proaspetii denumiti romani din anul 1862,nu vor sa fie confundati cu romii. Dar,in schimb,nu-i mai deranjeaza confuzie intre autenticii romani latini si intre românii valahi. De ce nu sunteti indignati de confuzia : romani/români?

 • Adrian
  ... a scris la 26 ianuarie 2014, 23:27   [#30]

  @Valah: Stimabile, ia spune-mi tu mie, care este “ţara oficială” a ţiganilor ? O fi cumva “Rromalia” şi n-am auzit noi de ea? Ei bine, dacă prin absurd ea totuşi există, atunci este problema lor (a guvernului rromales) cum se numesc românii care locuiesc în Rromalia … Că li se va spune “valahi” şi nu “români” ? Foarte bine … Însă în România, se vor numi ţigani, aşa cum s-au numit şi până acum … Iar asta, pentru simplul motiv că, EU, cetăţean român de etnie română, n-am chef să fiu confundat vreodată ori asociat în vreun fel cu vreun ţigan, pentru simplul motiv că, pur şi simplu mi-e ruşine de ceea ce fac ţiganii: fură, înşeală, fac scandal, trăiesc din mila altora ori pe spatele celorlalţi (ajutoare sociale, alocaţii pentru ciurdele de copii, cerşetorie, etc) iar uneori comit crime !

  Că mai există şi excepţii printre ţigani ? DA, sunt foarte de acord … însă comparativ cu restul de 99% dintre ţigani, aceea foarte mică parte care se comportă normal, este insignifiantă …
  Iar asta o spun ca cetăţean român, de etnie română, care am avut nu o dată de-a face cu ţiganii …

  Ţiganii n-au nici un respect pentru proprietatea vecinului, pentru valorile morale sau culturale al vecinului român. Sunt ca nişte paraziţi, care pun stăpânire pe tot ce prind (prin scandal, şantaj, înşelăciune şi ameninţări) şi profită de bunătatea şi naivitatea semenilor …

  Ia luaţi-vă voi catrafusele, şi mergeţi în ţara voastră … faceţi-vă voi reguli acolo, guvernaţi-vă cum vreţi voi şi numiţi-vă cum vreţi voi!

  Că se face confuzie între români şi romani ? Da, ăştia suntem noi, ne tragem din romani … însă cu ţiganii n-avem nici un fel de tangenţă, ţiganii nu au nimic în comun cu românii din nici un punct de vedere: moralitate, cultură, educaţie, tradiţii, strămoşi comuni, etc …

 • Liliana
  ... a scris la 3 februarie 2014, 15:30   [#31]

  Va felicit pentru acest articol!!!
  Actualmente sunt studenta in Franta si pot sa va spun ca sunt revoltata pentru confuzia facuta de francezi intre minoritatea rromilor din Romania si poporul roman. Cand vorbesc de francezi ma refer atat la lumea politica, lumea spectacolelor, televiziune cat si la cetatenii de rand. Dar din pacate nu s-au facut demersuri pentru remedierea aceastei confuzii. Ambasada Romaniei in Franta nu a ripostat.
  Din pacate, poporul roman plateste un pret ridicat pentru aceasta greseala, cum a afirmat si presedintele Romaniei Traian Basescu intr-un comunicat, care s-a facut cand s-a acceptat ca tiganii sa se numeasca rromi inclusiv in actele oficiale.
  Personal am fost pusa in fata unor situatii jenante, am raspuns la intrebari de genul “care este diferenta intre tine si romanii care cersesc in mijloacele de transport”, “de ce nu locuiesti in caravane ca si cei ce locuiesc in aceasta localitate, nu toti romanii sunt asa?” etc.
  Cred ca aceasta “greseala politica” o platim mult prea scump si nu am cunoscut inca toate repercursiunile.
  In plus ei isi spun intre ei tigani si nu rromi/romi.
  Cred ca este si vina noastra, a poporului roman, caci nu am ripostat. Doresc sa cred ca nu este inca prea tarziu sa se faca ceva pentru remedierea acestei situatii.

 • Valah
  ... a scris la 4 februarie 2014, 4:28   [#32]

  Pentru Adrian: paragraf preluat din Consitutia Romaniei : ”România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială”.

  Si inca ceva… Denumirea romilor este una oficializata din anul 1971 (asa cum denumirea romanilor este una oficilizata din anul 1862). Nu mai sunt tigani din anul 1971 (asa cum nici majoritarii nu mai sunt valahi din anul 1862). Aceasta initiativa se numeste dreptul la identitate. Si inca ceva… Si mie imi este rusine de tiganii latinizati valahi,care in proportie de 99% stiu doar sa comita crime,violuri,pedofilii,care deturneaza fonduri europene,care se ocupa cu hackeritul,care da si primeste mita etc. Restul de 1 % al tiganilor latinizati buni, este infim cu restul tiganilor latinizati valahi care comit atrocitati.
  Cat despre educatie si cultura, Romania nu este un model de etalon de civilizatie nici chiar pentru maimutele din Africa. Apropos,daca nu va convine in Romania, luativa catrafusele si plecati de unde ati venit : adica,din Albania.

  Sa stiti ca si eu am avut de-a face cu tiganii latinizati ” valahii”,si vreau sa spun ca in proportie de 99% sunt niste criminali,hoti,pedofili,escroci,
  devalizatori,spioni,hackeri etc.

  P.S: De unde stramosi cand autenticii romani latini le spuneau parvenitilor din Albania ” valahi” ( cu sensul de a deosebii tiganii neo-latini asimilati de tiganii latini). Daca nu va convine ca altii s-au denumit romi,redenumiti-va ( asa cum v-ati denumit timp de jumatate de mileniu 1330- 1862 ” valahi”). Sau mai simplu: luativa catrafusele si taiati-o inapoi de unde ati venit: adica,din Albania! Drum bun!

 • Marian
  ... a scris la 13 iulie 2014, 11:18   [#33]

  Tiganii sunt TIGANI indiferent de locul si haina purtatanu ma intereseaza ca se numesc rromi din “1971 ma deranjeaza ca suntem condusi de o ädunatura”de parlamentari care nu fac nimic ca sa remedieze acest aspect.

 • Manuela toia
  ... a scris la 21 noiembrie 2014, 12:43   [#34]

  Eu propun toata lumea care sunteti de acord sa curatam numele de roman..printr-o cerere…scoaterea din nomenclator al cuvantului rom.
  Acest este primul pas care trebuie facut,si noi romanii -cei care ne-am nascut romani avem acest dreptul sa facem asta.va invit la unitate ,sa colaboram..
  ma gasiti pe facebook
  .V astept cu mare drag sa incercam cu adevarat sa facem ceva.Multumesc

 • Manuela toia
  ... a scris la 10 ianuarie 2015, 11:44   [#35]

  Indiferent de ceea ce incearca unii din etnia tiganilor sa aduca anumite argumente despre originea romanilor,un lucru este cert Dacia nu s-a format nici de cum de cei care au fost alungati din Nord-Vestul Indiei in secolul al V si care s-au imprastiat in toata lumea,si nici nu au vrut sa se adapteze si nici nu au facut nici un efort pentru asta,de-a lungul anilor.Multe tari i-au adoptatat dar nici o tara din lume nu le-a permis sa imprumute ceva din radacina numelui tarii pe al carei teritoriu locuiesc,sa se ASCUNDA IN SPATELE ALTEI IDENTITATI.PENTRU CA DACA SE ASCUNDE IN SPATELE ALTEI IDENTITATI INSEAMNA CA AU O PROBLEMA CU CEA AL LOR.Avem nevoie noi romanii adevarati sa ne mobilizam, exista o pagina de vot pe facebook,cei care doresc pot sa-si exprime votul acolo,cerem scoaterea din nomenclator al cuvantului rom.

  CAUTATI PE FACEBOOK..GRUPUL “PASTRAREA IDENTITATII ROMANESTI”..

 • Liahim Niram
  ... a scris la 19 februarie 2015, 13:54   [#36]

  Un lucru e cert: cultura cizelează, schimbă mentalități, din păcate etnia de care se discută are o mare problemă… acceptă mai greu educația ca modalitate de referință.

 • Zabit
  ... a scris la 24 ianuarie 2017, 12:47   [#37]

  EU sunt vllah din Albania… Dac EU sunt tigan??? Boh…

 • valah
  ... a scris la 25 ianuarie 2017, 3:11   [#38]

  Culmea ar fi sa te nasti in Germania si sa ti sa spuna Tigan. Romania este singura tara in care totul este posibil.

 • valah
  ... a scris la 25 ianuarie 2017, 3:15   [#39]

  Zabit,suntem in anul 2017,nu in anul 106. Acum nu se mai numeste Dacia si nu mai sunt de mult daci,ci ce numeste Romania si suntem romani. Ghici de ce?

 • Severus
  ... a scris la 26 ianuarie 2017, 9:42   [#40]

  TIGAN este singulul cuvant pe care il accept in legatura cu subiectul de mai sus. Fac ceva pe bulangiul de Iliescu si altii ca el, care au facut tara asta de rusine numindu-i rromi pe tigani. Au creat o confuzie inacceptabila.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 28 iulie 2017, 8:12   [#41]

  Stați liniștiți, dragii mei. Dacă țiganii erau romi atunci Ion Budai-Deleanu își intitula scrierea Romaniada, nu Țiganiada. Au trecut peste două secole de-atunci și, (ce să vezi?) noi ne „certăm” pe marginea unui subiect inexistent.

  Țiganul se numește așa de când e lumea. Ne-am găsit noi să-l „botezăm” rom!

Trackbacks

 1. Alimente cu bulina rosie
 2. Țiganii iar ne-au făcut de râs în Europa

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?