Text align left vs justify

text align left Text align left vs justify

Text align left vs justify

În acest articol voi vorbi despre alinierea textului într-un paragraf, cum este mai bine să aliniem textul, care sunt avantajele şi dezavantajele alinierii textului atunci când vorbim de un site web, însă în mod special atunci când discutăm despre un blog.

Recent, am primit o sugestie din partea lui Spanac, care-mi spunea să folosesc alinierea textului de tip “justified“. Am făcut modificarea atât pe versiunea normală a siteului cât şi pe versiunea mobila a siteului iar rezultatul nu mi-a plăcut. De ce?

Well, pe versiunea mobila era o adevărată catastrofă, textul era într-adevăr aliniat stânga-dreapta însă existau multe spaţii goale între cuvinte şi de multe ori era greau să urmăreşti cursul textului, efectiv îmi fugeau ochii peste text. Drept urmare, pe versiunea “mobile” am renunţat fără să stau pe gânduri.

Pe urmă, am repetat experimentul şi pe versiunea “desktop” a acestui blog. Aici, rezultatul este undeva la 50% pentru şi 50% împotrivă. Aceeaşi problemă apare şi pe versiunea “desktop” a blogului, dacă folosesc aliniere de tip “justified“, conţinutul în pagina arăta mult mai ordonat, textul fiind aliniat atât la stânga cât şi la dreapta. Iată un printscreen, cu conţinutul unui articol pus pe modul “justified”:

text justify Text align left vs justify

Acelaşi text, aceeaşi pagină a blogului, dar cu aliniere la stânga (left), în printscreen-ul următor:

text normal Text align left vs justify

Eu sunt tentat să judec aceste lucruri cu o oarecare urmă de subiectivism, deoarece în opinia mea, este mai important confortul cititorului decât designul articolului. Asta însă este o opinie subiectivă …

Drept urmare, vreu să cunosc părerea voastră, a cititorilor “obişnuiţi”: cum vă place mai mult să “arate” textul unui articol, aliniat la stânga sau aliniat la ambele capete (stânga şi dreapta) ?

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   
Comentează acest subiect
Acest articol a fost publicat de , marți, 8 aprilie 2014 in categoria Diverse. Poti sa urmaresti raspunsurile catre acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti sa adaugi un comentariu, sau poti sa pui un trackback (link) de pe propriul tau site:

Ctrl + C pentru a copia linkul

6 comentarii la subiectul “Text align left vs justify”

 1. Marius

  Asa cum spui, pe versiunea mobila pare sa fie mai potrivita alinierea stanga, iar la versiunea desktop sa fie mai confortabil tipul de aliniere ”justified” poate si fiindca arata mai ordonat. Eventual ar fi o solutie care sa le impece pe amandoua, sa ai de ales cum sa afiseze textul in functie de platforma, dar depinde de formatarea paragrafului din faza de editare, iar asta nu e optional din cate stiu si eu:-? Poate in anumite cazuri se vede mai bine cu aliniere la stanga(versiunea mobila), dar imi pare mai confortabila vizual alinierea la ambele capete(versiunea desktop). Totusi tipul ”justified” cred ca e mai potrivit. Parerea mea

 2. Dan

  Mie, mi se pare mai greu de citit un text “justified” chiar şi pe versiunea “desktop” a siteului … Mai aştept păreri …

 3. spanac

  Eu nu mă mai bag în discuție. :)
  Totuși, te-ai gândit vreodată să modifici tema? Cu una ceva mai aerisită?
  Bine, e altă discuție, însă dacă pe mobile arată oribil justify, mă gândeam că poate ar fi timpul pentru o altă temă…

 4. Dan

  @spanac: ştii cât am muncit la tema asta ? Pfoaiii #:-s

 5. spanac

  stiu, stiu. ce crezi c-am facut ei la mine? si tot nu-i bine…

 6. alfi

  Intradevar, vaianta cu aliniere ,,justify,, arata mai bine in pagina, insa cum ai spus si tu mai sus, insa cea cu aliniere ,,left,, e mai usor de urmarit…parerea mea :)

RSS

Adaugă un comentariu

Autentifică-te pe site și nu va mai trebui să completezi căsuțele de mai sus.

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

 

Acum poți adăuga pe site, propriile tale articole. Click aici !Anunturi Gratuite