Temperamentul – Tipuri de temperament

temperament Temperamentul  Tipuri de temperament

Temperamentul – Tipuri de temperament

Temperamentul unei persoane, este “dat” încă de la naştere (ereditar, conform codului genetic personal), însă este influenţat foarte mult de educaţie şi de condiţiile de viaţă oferite de mediu.

Temperamentul reprezintă ansamblul factorilor biologici şi psihologici, care constituie o trăsătură definitorie a personalităţii omului.

Temperamentul caracterizează individul prin însăşi sinteza între grade diferite de energie, mobilitate şi echilibru …

În antichitate, medicii greci Hippocrate şi Galen au distins patru temperamente fundamentale: coleric, sangvinic, flegmatic şi melancolic. Acestea rezultau din amestecarea celor patru substanţe fluide din organism: bila galbenă, sângele, flegma şi bila neagră.

Din punct de vedere al stabilităţii, temperamentele se împart în două categorii: temperamente stabile şi temperamente instabile, astfel:

Temperamente stabile:
– 1). Temperament sanguin (sau tipul vioi);
– 2). Temperament flegmatic (sau tipul calm).

Temperamente instabile:
– 1). Temperament coleric (tipul excitabil);
– 2). Temperament melancolic (sau tipul slab).

Din punct de vedere al direcţiei, al gradului de exteriorizare, de manifestare a elementelor care compun temperamentul, avem două categorii: introvertit şi extrovertit.

Introvertit:
– 1). Temperament flegmatic;
– 2). Temperament melancolic.

Extrovertit:
– 1). Temperament sanguin;
– 2). Temperament coleric.

Tipul de temperament introvertit, se caracterizeaza printr-o interiorizare a sentimentelor, a modului de reactivitate la stimulii externi, la lumea din jur.
Tipul de temperament extrovertit se caracterizează prin exteriorizarea cu răsunet mult mai amplu a stărilor sufleteşti de mulţumire, bucurie, etc, uneori cu mult peste reacţia cerută de fenomenul în cauză.


Caracteristicile principale ale temperamentelor

temperament Temperamentul  Tipuri de temperament

Sanguin – activ, vioi, reacţionează rapid, intuitivexagerat, mare capacitate de lucru, rezistent la condiţii dificile, exprimare verbală bogată, sociabil, afectuos, vesel, optimist, bun organizator, conducător capabil;

Coleric – impulsiv, agresiv, zgomotos susceptibil, irascibil, uneori turbulent, comunicativ, vorbire precipitată, afectivitate explozivă, capabil de efort susţinut, nestăpânire de sine, gesticulaţie excesivă, neproportionala cu solicitareanu este rezistent la stări de aşteptare, discontinuitate în actele de atenţie, memorie, gândire;

Flegmatic – încetineală în reacţii, pasivitate, meditativ, îngrijorat, capabil de efort susţinut, rezistenţă mare, calm, paşnic, lent în vorbire şi mişcări, stăpânire de sine, slabă exteriorizare afectivă, calculat în gesturi;

Melancolic – energie nervoasă redusă, nerezistent la încordări mari, evitându-le, rezervat, sobru, anxios, morocănos, trist, pesimist, nesociabil, apatic, capabil demunca numai în condiţii foarte bune.

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   
Comentează acest subiect
Acest articol a fost publicat de , vineri, 26 august 2011 in categoria Psihologie. Poti sa urmaresti raspunsurile catre acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti sa adaugi un comentariu, sau poti sa pui un trackback (link) de pe propriul tau site:

Ctrl + C pentru a copia linkul

4 comentarii la subiectul “Temperamentul – Tipuri de temperament”

 1. Devoratoarea de muzica

  :) Cred ca articolul asta mi-a placut cel mai tare si mai tare, dar sunt extrem, extrem de subiectiva.

 2. ralukaa.ralu

  M-a ajutat foarte mult acest articol despre cele 4 temperamente …

 3. Beniamin

  Mi-au fost de mare folos aceste informatii (referat). Va multumesc! :dancing:

 4. Amalia

  Un articol superb! Felicitari!

RSS

Adaugă un comentariu

Autentifică-te pe site și nu va mai trebui să completezi căsuțele de mai sus.

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

 

Acum poți adăuga pe site, propriile tale articole. Click aici !Anunturi Gratuite