Televizoare OLED
Televizoare OLED
Tehnologia de fabricație a televizoarelor a evoluat extraordinar de mult în ultimii ani …
Dacă în urmă cu 20 de ani aveam televizoare alb-negru (cei care au trăit în vremea comunismului în mod sigur își aduc foarte bine aminte), odată cu dezvoltarea tehnologică am trecut la televizoarele color. După mai mulți ani de zile de existentă a televizoarelor CRT color (și acestea au cunoscut o oarecare evoluție – să ne amintim trecerea de la ecranul “bombat” la ecranul “plat”), televizoarele au început să capete cu totul alte forme decât eram obișnuiți înainte că trebuie să “arate” un televizor.
Prima schimbare radicală, a fost din punct de vedere al dimensiunilor. Dacă vechile televizoare CRT cu tub cinescopic aveau dimensiuni impresionante și erau foarte grele, odată cu apariția pe piață a televizoarelor LCD ne-am putut bucura de televizoare mult mai ușoare și mai mici. Mai mici ca volum, nicidecum ca diagonală a ecranului, diagonala ecranului a început să devină tot mai mare …
Am trecut prin urmare, de la televizoarele CRT, la televizoare LCD … După nu foarte multă vreme, au apărut așa numitele televizoare PLASMĂ, cu un alt principiu de funcționare decât televizoarele LCD. După televizoarele de tip PLASMĂ, au apărut televizoarele LED, care la ora actuală sunt “ultimul răcnet” în domeniu …
Cercetările însă nu se opresc aici. Deja de vreo câțiva ani de zile, se studiază serios și chiar s-au făcut câteva modele de televizoare OLED, care vor urma să apăra pe piață și pentru publicul larg, prin anul 2012 … Multă lume probabil că face confuzie între televizoare LED și televizoare OLED. Sunt televizoare cu tehnologii diferite ! Prin utilizarea tehnologiei OLED, se renunță la iluminarea din spate a ecranului, ceea ce va permite construcția unor televizoare cu ecran extraordinar de subțire (și ușor) ! Un exemplu în acest sens, este televizorul cu tehnologie OLED construit de către cei de la LG. Televizorul LG 15EL9500 are un display de 31 de închi și o grosime de doar 0.29cm! Poate reda atât imagini 2d cât și imagini 3D.
OLED este prescurtarea de la Organic Light Emitting Diode ( sau “Organic LED” – adică, LED-uri organice) iar tehnologia este folosită în prezent la fabricarea ecranelor pentru telefoane mobile, tablete sau alte gadget-uri “de top” … Materialele OLED emit lumină atunci când intră în contact cu un curent electric, drept urmare nu mai este necesară iluminarea “din spate” a ecranelor.
Părțile proaste ale acestei tehnologii, sunt (printre altele):
– materialele OLED se degradeazaă în timp, astfel că durată de funcționare este mai scurtă decât la “bătrânele” LCD-uri de exemplu;
– procesul de fabricație este mai complex și mai costisitor, ceea ce duce la un preț final semnificativ mai mare la produsul finit.
Samsung și LG au fost primele companii care și-au anunțat disponibilitatea să investească bani în fabrici care să producă televizoare OLED de mari dimensiuni. Experimantal însă, mai sunt și alți producători care au realizat televizoare OLED …
Un comentariu la “Televizoare OLED”
multe s-au schimbat