Tehnici de manipulare – Supunerea faţă de autorităţi
Supunerea faţă de autorităţi
Se întâmplă adesea să subevaluăm forţa lucrurilor evidente: dintre toate comportamentele automatice, acela de a executa ordinele sau de a asculta sfaturile care vin din partea cuiva aflat într-o poziţie de autoritate are forţa cea mai mare. Ni se pare atât de evident că trebuie să ne supunem unui ordin venit “de sus”, încât acordăm foarte puţină atenţie acestui lucru.
Explicaţia? Explicaţia o constituie adevărata spălare a creierului la care suntem supuşi toată viaţa:
– acasă trebuie să ne supunem părinţilor;
– la şcoală, profesorilor;
– pe stradă, poliţiştilor;
– la birou, şefului;
– etc…
Ca să nu mai vorbim de educaţia religioasă care ne spune că întotdeauna trebuie să ne supunem lui Dumnezeu.
Este foarte util pentru societate faptul că cetăţenii recunosc o autoritate comună şi că i se supun. Supunerea este un element de bază în structura vieţii sociale, anarhia nu ar face posibilă nici măcar simpla convieţuire, cu atât mai puţin dezvoltarea societăţii, a comerţului, a ştiinţei etc. Supunerea faţă de autorităţi ne scapă de responsabilitatea rezultatelor acţiunilor noastre (gândiţi-vă la răspunsul-şablon al celor acuzaţi de crime de război: “Eu doar am executat ordine“) …
Cei aflaţi de obicei într-o poziţie de autoritate (părinţi, medici, judecători, politicieni, experţi…) sunt într-adevăr mai bine pregătiţi decât noi într-un anumit domeniu şi, în mod sigur, toţi am constatat cel puţin o dată că este mai bine să-i ascultăm pe ei, decât să procedăm după capul nostru.
Problema majoră este felul mecanic în care reacţionăm: odată ce am fost educaţi să ne supunem autorităţii, riscăm să ne supunem chiar dacă ordinele acesteia sunt complet absurde (experimentele făcute în locuri unde structura ierarhică este foarte importantă, de exemplu în armată sau într-un spital, au dovedit că un ordin deliberat aberant nu este analizat critic, ci este executat fără discuţie).
Cât de adevărată este autoritatea căreia ne supunem?
Până acum am vorbit de autoritatea reală. Partea proastă este că autoritatea se manifestă mai ales prin simboluri, extrem de uşor de contrafăcut, iar posibilităţile manipulatorului de a vă face să credeţi ce vrea el sunt numeroase:
– escrocii de orice nivel au înţeles perfect că, în majoritatea cazurilor, noi ne bazăm pe aparenţe şi nu verificăm ce ni se spune, pentru că ni se pare nepoliticos. De aceea ei ne arată doar simboluri exterioare ale autorităţii, lucru extraordinar de uşor de realizat;
– publicitatea ne bombardează cu tot felul de păreri ale unor “experţi” care garantează calităţile diverselor produse şi nimănui nu-i trece prin cap să controleze dacă aceştia sunt într-adevăr, experţi;
– ziariştii sunt convinşi că pot să comunice orice prostie publicului şi să fie crezuţi, pentru că “este scris în ziar” sau “s-a spus la televizor” (vezi cazul postului de televiziune Antena 3);
– birocraţii pot să ne ceară tot felul de hârtii şi hârtiuţe, pentru că “aşa este regulamentul”, “acestea sunt ordinele”, sau, mai modern, “aşa e rezultatul de la calculator”.
De multe ori autoritatea invocată poate fi o bazaconie, dar Legea “supunerii faţă de autorităţi” funcţionează perfect … Dacă un prieten va spune ca feliile de roşii puse pe chelie stimulează creşterea părului, probabil nici nu-l veţi băga în seamă. Dar dacă citiţi în ziar că profesorul John Nobody şi echipa lui de la Nowhere University, după zece ani de studiu asupra a 4.500 de persoane, au demonstrat eficienţa feliilor de roşii în tratarea calviţiei, vă repeziţi imediat la piaţa să luaţi roşii, fără să vă întrebaţi vreun moment dacă există un profesor John Nobody şi o universitate Nowhere (vă rog să observaţi câte autorităţi am pus pe masă: un profesor şi echipa lui, o universitate americană, cercetări timp de 10 ani, 4.500 de persoane, articol în ziar…).
Povestea de mai înainte, cu roşiile, n-are consecinţe majore, dar gândiţi-vă: chiar dacă ar fi fost vorba de o informaţie mai importantă, o controla cineva?
În acelaşi context, ştiţi de ce oamenii politici sunt aşa de siguri pe ei când îşi sprijină afirmaţiile cu rezultatele unor statistici (imaginare)? Deoarece s-a constatat că o astfel de minciună nu poate fi contracarată decât de specialişti, care n-au timp să asculte şi nici chef să intervină atunci când se fac afirmaţiile greşite.
Faceţi un experiment cu prietenii dvs.: începeţi o frază cu “Ultimile statistici arată că…” şi spuneţi apoi prima idioţenie care vă vine în minte. O să vedeţi că foarte puţini au curajul să vă contrazică. Şi, în fine, să nu uităm că cineva poate fi un expert adevărat, poate să fie cinstit şi de bună credinţă, cu alte cuvinte deţine o autoritate reală, dar asta nu înseamnă că are automat dreptate. Greşelilor experţilor ar umple sute de cărţi…
Cum putem să ne apărăm? Din nefericire, nu există soluţii simple, în afară de a încerca să ţineţi ochii deschişi şi să vă păstraţi independenţa în gândire. Nu putem pune în discuţie orice autoritate, nici nu putem să controlăm orice ştire sau să verificăm toate informaţiile primite, dar putem încerca să fim puţin atenţi la veridicitatea autorităţilor cu care avem de-a face. Obişnuinţa de a verifica măcar ceea ce ni se pare ciudat, previne multe greşeli grosolane.
3 comentarii la “Tehnici de manipulare – Supunerea faţă de autorităţi”
…bravo pentru articol!
Este bun articolul tau insa astept sa vorbesti pe viitor si despre alte lucruri importante(zic eu)cum ar fi:
-Spiritul de turma al romanilor(inertia asta in care merg ff multi)
-Indiferenta si nepasarea intalnita foooooarte des la noi la romani
Etc,etc
ai atins toate punctele sensibile. din pacate nu avem ce face, asta este sistemul si cred ca e general valabil, nu doar la romani.