Târg în … centrul târgului! – Târgu Neamț

Targu Neamt sarbatoare Sfanta Maria strada 150px Târg în ... centrul târgului!   Târgu Neamț

Târg în … centrul târgului!

Iată c-am văzut-o și pe asta! “Evenimentul” a stârnit (vineri, 20 nov.2015) firești nedumeriri în rândul cetățenilor din Târgu Neamț, unii, cei mai tineri cât și cei… bruneți – bucuroși, nevoie mare, că… au “câmp de lucru”, alții, mai ales vârstnicii, întrebându-se(te): “- Ce-i, maică, e parastas la Adormire?!” (Adormirea Maicii Domnului, este catedrala din centru, deci, la doi pași de târg!?).
Au fost, desigur, și neutrii, cei care fie c-au trecut nepăsători, fie că, din curiozitate, au încercat marfa!

Trebuie să vă mai spun că acest, hai, să-i spun, târg, are aici, pe malul Ozanei, un istoric al său. Nu amintesc în acest context de cele din vremurile copilăriei lui Ion Creangă sau de anii ce au urmat. Spun doar că, cu cca 4-5 ani în urmă, târgul ocupa întreagă “stradă mare”, adică principalul bulevard al Târgului, fiind organizat (un fel a spune…) cu prilejul “Zilelor orașului”. Circulația vehiculelor era blocată, atmosfera de veritabil bâlci dominând, pentru 3 zile, un amplu teritoriu!
Anul trecut, probabil în urma unor ecouri nu prea favorabile, edilii au mutat târgul în… grădina publică! Nici aici n-au prea spart, cum se mai spune, gura târgului și ca urmare, acum, l-au… postat (ca să folosesc un termen din IT) chiar în centrul… centrului!! Ce-i drept, nu chiar în plină stradă, ci undeva, pe un scuar, pe trotuare și pe câteva alei stârnind, cum am mai spus, mirarea (ca să nu spun, dezaprobarea) multor cetățeni.

Totul dă imaginea unui talmeș-balmeș cu iz pur comercial! Cum să nu fie așa când, dincolo de amplasarea total neindicată, există și pericolul infectării numeroaselor produse alimentare (expuse de comercianții veniți aici) total neacoperite, în bătaia prafului și a altor impurități! Dar, se vede treaba, că simțul civic, reprezintă sarea și piperul care, nu-i așa(?), lipsesc organizatorilor, recte – edililor din Târgu Neamț!
Pierduți pe undeva, în ceața anilor dinaintea lui 1989, mulți dintre concetățenii noștri sunt astăzi la fel de dezinteresați de binele comun! Bani să iasă! De unde și cum, n-are importanță. Noua să ne fie bine!!

Că așa-i, vă mai ofer câteva exemple și tot de aici, din Tg. Neamț. Aici unde trotuarele din centru sunt transformate, pe alocuri, în … piste pentru bicicliști! Și nu, hai, pt. un copil, doi, acolo. Nu, vezi OAMENI DE TOATE VÂRSTELE slalomând printre bieții pietoni, transformați fără voia lor în adevărate jaloane!
Pericolul unui accident e iminent, oricine vede. Mai puțin edilii! De polițiști nu mai vorbesc, pt. că dumnealor n-au ochi pentru așa “probleme minore” !
Spun astfel, pt. că am fost martorul unui asemenea … concurs de biciclete pe trotuar, desfășurat chiar sub privirile nepăsătoare ale polițiștilor comunitari. Trei la număr!

În același context se înscriu și așa zisele “demonstrații” de virtuozitate ale unor automobiliști, desfășurate tot ÎN CENTRU, (total blocat pe timpul “demonstrațiilor”), întrecerile de carturi, de motociclete, etc, etc. De zgomotele produse, pe nimeni nu interesează!

Un capitol aparte, ce ține tot de lipsa simțului civic, de dezineresul față de cetățeanul contribuabil îl constituie desele și interminabilele întreruperi de apă (chiar și câte o zi întreagă!), fără ca în prealabil cineva (oare cine, domnilor edili?) să anunțe!! Or fi (nimeni nu spune, nu) avarii, reparații sau secetă, dar omul, cetățeanul, care plătește, ce face fără apă atât de necesară pt. noi toți?!
Sunt, probabil că se știu, reguli, reglementări sau prevederi precise în acest sens. De ce le ignorați, domnilor?! Poate că măcar de acest proverb românesc ați auzit totuși: “unde-i lege, nu-i tocmeală!” Ca la târg (citiți, vă rog, târg, cu “T”!)…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Targu Neamt sarbatoare Sfanta Maria strada Târg în ... centrul târgului!   Târgu Neamț

Categorie articol [ Guest Post, Social, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?