Țara cu cele mai multe inegalități

71578790 1422462344593890 3842380706252587008 n Țara cu cele mai multe inegalități

Cred că nici nu mai este cazul să precizez că aceasta-i chiar România, aici unde trăim și, eventual, mai și muncim. Aici, în estul Europei, fost comunistă, unde pe lângă inegalitățile sociale aflate-n floare, avem și cele mai mici salarii! Că cele afirmate sunt într-u totul adevărate, o dovedește și reportajul nu de mult difuzat în cadrul TG3., la postul național de televiziune din Italia. Între multe altele era remarcat faptul că “deși România este una dintre țările cu creștere economică (n.n. printre primele din UE), acest lucru nu se resimte și în buzunarul cetățeanului de rând“! Reporterii italieni explică dealtfel și motivele pentru care țara se află într-un asemaenea impas: “Unul din cinci români trăiește acum peste hotarele țării. Patru milioane de români au plecat în străinătate în căutarea unui loc de muncă și pentru condiții mai bune de viață. Din această cauză, România duce lipsă de mână de lucru, dar salariile sunt încă foarte mici“.

Din păcate, toate cele spuse sunt adevărate. Exemplele-s numeroase, orișicine le poate constata și… doar atâta! Ce poți face tu, omule de rând când ești pus în situația hilară de așa zisa mărire a salariilor, când – simultan – prețurile de la toate produsele și serviciile sporesc amețitor?! Nu mai zic de pensii! Acolo-i de jale. După zeci de ani de muncă, eforturile ți-s răsplătite cu doar cu câteva sute de lei și alea doar prin preajma alegerilor sau ale altor asemenea ocazii, de regulă cu iz politic, numai pentru a le acorda votul celor câtorva sute de “aleși”, senatori sau deputați, pe cale să devină îmbuibați cu… sute de milioane! Atât cât valorează și… pensiile multor “foști”, urmași sau norocoși ce-au “muncit” de dragul lelii câțiva anișori în posturi cheie! Nu puține sunt și cazurile când auzi sau întâlnești asemenea… pensionari cu vârste de 35-40 de ani, care probabil plictisti de ședere, unii se mai reincadreaza pentru… altă avere!

În sprijinul acestor afirmații, cei de la postul TG3 au discutat cu omul de afaceri italian Giovanni Di Folco, aflat de cca 17 ani în România: “De muncă este în această țară, problema este că salariul minim pe economie este foarte mic. Din cauza asta românii pleacă la muncă în alte țări, unde sunt apreciați și plătiți mai bine“. La cele spuse de acest om de afaceri, adaug și altă însemnată cauză: acea a unor inegalități flagrante, pe fondul corupției accelerate (cu toate instituțiile și organismele înființate pt eradicarea ei, adică a corupției) și a ignorării realității strigătoare la cer. Cum se explică faptul că tocmai în domeniile cele mai corupte atât salariile cât și pensiile sunt chiar, uneori, megalomanice?! Pe ce criterii s-au bazat cei care au stabilit o asemenea “răsplată a muncii” pentru juriști, medici și politruci? Pentru nedreptățile din sălile de judecată, pt miile și zecile de mii de dosare ce zac de ani de zile pe la judecătorii, tribunale și procuraturi pt a fi rezolvate; pt. mita din spitale unde fără aceasta se moare în ziua mare; sau pentru promisiunile și vorbele goale făcute de cei de la putere?!!

Și în timp ce aici, pe la noi, încă se mai trăiește în unele locuri ca… prin evul mediu, se fură și se moare într-o crasă nepăsare de peste trei deceni de o păguboasă bătută pe loc, prin alte meleguri oamenii prosperă doar în câțiva ani!

Ca o firească concluzie, părerea mea-i că actuala stare de lucruri din țară nu-i deloc încurajatoare. Cu salarii indecente, România nu poate fi convingătoare și nici nu poate spera la repatrierea diasporei. În schimb, exilul continuă, agravând grav piața muncii, economia și, implicit, viața noastră, a tuturor…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)Categorie articol [ Guest Post, Social ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

8 comentarii la “Țara cu cele mai multe inegalități”

 • ... a scris la 10 octombrie 2019, 18:02   [#1]

  Țara cu cele mai mari inegalități cred totuși că este SUA (Statele Unite ale Americii). Doar că aparatul de propagandă capitalist din SUA a reușit să le spele americanilor creierele. Ca de exemplu le-au băgat americanilor în cap ideea că oamenii foarte bogați trebuie respectați! Nu contează cum au făcut banii! De acolo și expresia cu “Nu mă întreba cum am făcut primul milion” -- J. D. Rockefeller, omul care a vrut să cumpere (la propriu!) toată America!.

  Și de asemenea au făcut traficul de influență absolut legal, l-au numit pompos “lobby“.

  Iar SUA e urmată de Rusia, unde e cam la fel doar că într-o formă și mai sălbatică decât în SUA, respectiv puterea financiară și militară e concentrată în mâna a mai puțin oameni (ca procent/număr din populație) iar majoritatea rusă o duce mai prost decât majoritatea americană.

  Uitați-vă unde au ajuns câteva dintre marile companii americane!!! Au ajuns să controleze resursele planetei, au ajuns (prin diverse mijloace) să controleze economiile unor țări!

 • EU, Inega Labilul
  ... a scris la 10 octombrie 2019, 20:25   [#2]

  In intentia de a evidentia “inegalitatile sociale din Romania”(?), mi se pare nepotrivita comparatia cu Dubai, “inegalitatile” de-acolo fiind “greu de egalat”! Cat despre nemultumirea generata in populatie de “cresterile salariale si de pensii” facute de catre “guvernarea dezastruasa”, acesta cred ca se va rezolva foarte curand, zicalele romaneasti, “nemultumitului i se ia darul” si “porcul cand e satul, da cu ratu-n laturi” gasindu-si din nou aplicare. Hai, “…la mai multe succesuri si… de prestigiu”(sic!)!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 octombrie 2019, 20:37   [#3]

  Ce ai cu „capitalismul” american, Dane? Lasă-i în plata Domnului cu toate păcatele lor și uită-te la social-democrația dâmbovițeană, cea în care aparatul de propagandă a reușit să ne convingă pe toți de „justețea” măsurilor luate de guvernanți.

  Când îi aud pe ăștia că ne dă salarii și pensii m-apucă damblaua…

 • EU, Inega Labilul
  ... a scris la 10 octombrie 2019, 20:38   [#4]

  Intr-adevar, domnule Dan, cele mai mari inegalitati pe planeta le produc Corporatiile Multinationale si o fac si in cel mai paradoxal mod cu putinta, lasand sarace cele mai bogate natiuni. “Corporatismul monopolist” aste cel mai malefic instrument al “imperialismului capitalist”, fiind “inventie americana”!

 • marc
  ... a scris la 11 octombrie 2019, 15:01   [#5]

  Dle Inega Labile (daca asa o fi?!) la-so mai moale cu zicalile alea pt. cel putin pe la mine nu se prea potrivesc, n-au nici un efect. Darul este doar sanatatea acum, de celelalte zau, nu am mare nevoie! Iar aia cu… porcul, e prea porceasca (chiar si-ntr-o… zicala, daramite spusa de un om de talia dv! Sanatate, dar si mai multa ratiune va doresc!

 • EU, Inega Labilul
  ... a scris la 11 octombrie 2019, 21:17   [#6]

  Chiar si intuind c-ati vrut sa scrieti “las-o”, tot n-am inteles ce-ati vrut sa spuneti cu “mai moale”, pentru ca-n comentariu nu ma refeream exclusiv la persoana dumneavoastra, stimate domnule Marc. EU va doresc doar sa aveti sanatate, ca daca v-as ura “ratiune”, m-ati putea suspecta ca insinuez faptul ca v-ar lipsi, ori EU chiar vreau sa ma pastrez in limitelele elegantei!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 11 octombrie 2019, 22:59   [#7]

  Ai dreptate Marc, salariile sunt încă foarte mici, da’ ce să vezi, doar pentru pălmași! Taman aici e paradoxul: ăia de muncesc și produc în economia reală (susținând prin munca lor această șandrama pe care o numim stat) sunt plătiți mizerabil, în timp ce tot felul de indivizi dubioși sunt plătiți boierește doar pentru a vorbi despre muncă.

  Ce naiba de social-democrație e aia în care „reprezentanții” ei sunt milionari? Ce drac’ de capitalism e ăla în care te poți îmbogăți prin șmecherie și furt? Ce societate e aia în care oamenii onești și harnici stau la mâna unor parșivi?

  „Democrația” din România ultimelor 3 decenii și-a demonstrat „utilitatea”: munciți voi, măi fraierilor, ca să trăim noi bine! E cazul să învățăm că nimeni nu îți dă nimic pe gratis…

  Rău de tot am ajuns, Doamne, când un premier nu se lasă dus din fruntea guvernului nici cu moțiune de cenzură. Se fac tot felul de socoteli politice, (că alegeri anticipate, că nu e momentul potrivit să ne băgăm la guvernare, că dracu’, că lacu’), da’ nimeni nu spune răspicat adevărul: măi fraților, ca să trăim bine e musai să și muncim eficient!

 • EU, Inega Labilul
  ... a scris la 12 octombrie 2019, 7:17   [#8]

  Pe cand eram copil, auzind zicala, “…unde-i carte multa, e si prostie multa”, am incercat sa-i prind intelesul pe care l-am deslusit intr-un articol de gazeta al marelui nostru poet, “Învățătura consistă în mulțimea celor știute, cultura în multilateralitatea cunoștințelor, creșterea nu consistă nici într-una, nici într-alta. Ea consistă în influența continuă pe care o au lucrurile învățate asupra caracterului și în disciplinarea inteligenței. Când aceste două lipsesc, oricât de multe și-ar fi apropiat capul în mod mecanic, omul simte în sine un gol moral, care din toate e cel mai insuportabil și care conduce mintea nedisciplinată la cele mai triste abateri.” Fenomenul, mai putin raspandit pe vremea cand iti dobandeai cunostintele tocindu-ti coatele pe bancile scolii, ori inghitind praful prin biblioteci, a explodat odata cu dezvoltarea internetului, pentru ca in zilele noastre sa se ajunga ca orice imbecil, cu un smartphone in mana, sa corecteze un profesor atunci cand constata ca spusele acestuia nu coincid cu ce-a gasit el “dand google”, fara sa mai vorbim despre cei care, dupa ce-si fauresc tezele de doctorat cu “copy-paste” tot din vagaunile internaute, isi iau ei “aerul de profesor” in diverse circumstante. In acest mediu, in care informatia precara abunda, argumentatia deductiva si corelativa pare sa-si fi pierdut eficacitatea, fiind respinsa de gandirea mimetica, cea bazata pe tipare si sabloane culese “on-line” de-a valma. De altfel, orice ins citeste mai pe toate ambalajele produselor alimentare ca “abuzul dauneaza sanatatii, sau creaza dependenta” si ma mir cum de nu coreleaza acest avertisment si in cazul informatiilor, al lozincilor, al amalgamului cultural si etic care-l coplesesc perpetuu, inghitand “ca pelicanul” tot ce-i iese-n cale. Asta e!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?