Oare chiar suntem abonaţi la… recorduri?!
Aşa se pare, de moment ce, aproape pe zi ce trece, aflăm din surse autorizate, despre noi recorduri stabilite de… noi, românii!
Nu mai departe, în câteva articole publicate pe acest blog, scriam, între altele, despre noile recorduri dobândite în ceea ce priveşte calitatea serviciilor publice din România, despre recordul mondial la… privitul TV sau, mai recent, despre starea de sănătate a naţiei şi dotările din spitale. De această dată însă, tot din surse competente (ziare, radio-tv, internet) aflu că România, tarişoara asta atât de zbuciumată şi greu încercată, a devenit acum recordmană şi… la miniştrii maziliţi!
Trec peste vorba (proverbul) care spune că “schimbarea domniilor, bucuria nebunilor” (interpretaţi cum credeţi că-i mai potrivit pe la noi!), precizând că în cel puţin şase domenii principale, esenţiale chiar, precum: educaţia, sănătatea, apărarea, afacerile externe, afacerile interne şi transporturi – România a schimbat din 1990 şi până-n prezent, mai mult de 150 de miniştri! Aceasta însemnând, de cca trei ori mai mulţi miniştri decât Germania, de exemplu. În medie, cum precizează o analiză a Centrului pentru Promovarea Participării şi Democraţiei (CPD), un ministru rezistă în funcţie la noi, cel mult un an! De calitatea şi pregătirea multora dintre aceştia, mă abţin să comentez!
Continui însă… curiozităţile, adică motivele sau atuurile care ne-au postat în fruntea acestui inedit clasament (care, de fapt, au facilitat conferirea titlului de campioană a … schimbărilor!), informându-vă că din numeroşii premieri ai României post decembriste, doar 3 şi-au dus până la sfârşit mandatul! Este vorba de Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu.
Mai e necesar să ştiţi, pentru informarea dvs personală, că cea mai mare instabilitate ministerială se înregistrează la Sănătate şi Transporturi, acolo unde s-au schimbat 25 miniştri în… 27 de ani! Urmează Educaţia şi Afacerile Interne, fiecare cu câte 24 miniştri.
Iar rezultatele s-au văzut şi tot se văd! Iată bunăoară, Educaţia, unde efectele deselor schimbări au generat (şi generează) numeroase abandonuri şcolare, şomaj, scăderea (cu mai mult de jumătate) a numărului de studenţi şi multe, multe alte mari neplăceri, ce se amplifica pe an ce trece! Nu mai vorbesc acum (am făcut-o în dese ori!), de starea execrabilă din domeniul sanitar sau din Transporturi, cât şi din celelalte domenii vitale pentru noi toţi!
Poate că vă întrebaţi acum (vizând nu numai prezentul ci, mai ales, viitorul) cum se răsfrâng toate aceste “recorduri” în viaţa naoastra de zi cu zi? Sincer să fiu (fără laudă, aşa am fost şi sunt întotdeauna), adevăratul (sau cel mai potrivit) răspuns, nu-l ştiu! Dar îl bănuiesc! Sunt convins că şi dumneavoastră!…
Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)
5 comentarii la “Oare chiar suntem abonaţi la… recorduri?!”
Ai uitat de cel mai tare record, Marc: niciunde pe lumea asta, niciun partid de guvernământ nu și-a respins propriul guvern prin moțiune de cenzură după nici 6 luni de guvernare.
Ce să mai zic? Nu suntem „abonați la… recorduri”, ci condamnați pe viață la prostie. Fără suspendare…
Constat că de la o vreme ți-ai rărit comentariile, prietene (virtual) Marc. Tare-aș vrea să aflu de ce…
Ţi-e şi silă să comentezi asemenea recorduri…
Asta e, nea Dan. Suntem recordmani doar în chestii negative…
Observ de la TV ca PSD detine recordul la minciuna si la niste legi tampite.
Si asta uitandu-ma pe diferite posturi, nu doar unul singur.
Totusi daca ar putea relansa economia tarii, ar fi cei mai tari. Abia atunci ar putea mari pensii si salarii fara consecinte grave.