Sunt la modă!

cadere par calvitie Sunt la modă!

Calviția poate afecta oamenii de toate vârstele și genurile, dar e mai mult asociată cu bărbații maturi. Până împlinesc 50 de ani, între 40 și 50 la sută dintre bărbați vor fi cel puțin parțial chei. Deși mulți bărbați își pierd părul mai devreme sau mai târziu, calviția este în continuare o cauză a batjocorii, în special în rândul tinerilor. Dar adesea, se întâmplă mult mai devreme: 16 până la 30 la sută dintre bărbați experimentează pierderea părului înainte de 30 de ani. Unii încep să chelească deja din liceu, o vârstă dificilă la care să te confrunți cu inevitabilitatea îmbătrânirii.

Caderea parului poate fi cauzata de o varietate de factori, de la diferite afectiuni, la nutritie deficitara pana la dezechilibre hormonale si stres. Factorii de mediu, precum substantele caustice, razele X si poluantii pot conduce si ele la aparitia calvitiei.  De-a lungul anilor am vorbit cu numerosi tineri care și-au pierdut parțial sau complet părul cat si despre ce impact a avut asta asupra relațiilor romantice și sociale.

 „N-am avut niciodată păr frumos. Am început să chelesc în față când aveam 17 ani, iar până la 18 ani mi-a fost deja clar că urma să chelesc foarte curând. E sigur o treabă genetică – unchiul meu era chel ca mine – dar mai e vorba și de puțin ghinion-se destainuia unul dintre acestia. La început nu mi-a plăcut deloc. Toți prietenii mei mergeau la frizer și aveau coafuri stilate, în timp ce eu nu-mi permiteam asta. Sunt norocos că nu m-a batjocorit nimeni niciodată, deși prietenii mei mai făceau câte o glumiță din când în când. Nu m-au deranjat neapărat, mai puțin într-o zi în care s-a întâmplat de mai multe ori și m-am simțit insultat. Faptul că mi-am pierdut părul m-a făcut să mă simt slab, neajutorat. Până la urmă, pierdeam o parte din mine. La 18 ani, chiar îmi păsa de cum mă vedeau fetele și credeam că voi fi mai puțin atrăgător. Pe atunci, purtam aproape mereu o căciulă.

In urma cu mai multi ani (sa fi avut vre-o 40 am început să chelesc și eu, așa că am decis să mă tund 0, nu sa ma rad complet, asa cum e la moda acum. Ar fi trebuit să o fac mult mai devreme. Familia, prietenii cat si numerosi cunoscuti mi-au susținut alegerea.   Chelia (fara a fi totala) nu mi-a afectat niciodată viața amoroasă sau sociala. Îmi trăiesc deschis calviția, nu mă rușinez de ea. Ea, calvitia este o chestie ereditară. Ani de zile am tot mers la frizer o dată pe lună ca să-mi mențin… freza! In urmă cu cca doi ani am cumpărat o mașină de tuns și acum ma tund singur. În părți si la spate îmi crește repede părul. Îmi trăiesc deschis calviția partiala, nu mă rușinez de ea. Vreau să arăt societății că nu e nimic în neregulă să vorbești despre cum arăți, chiar dacă ești bărbat. Atunci când mi-am pierdut părul m-am simțit foarte nesigur, chiar jenat, dar acum o văd asa, ca pe o calitate unică! “Cred că fiecare oală are propriul capac și e plin de capace în lume. ” spunea candva Jeroen van Nieuwpoort. Asa ca m-am conformat si-partial-ma simt… la moda! Pai, nu?!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Alpecie masculina Sunt la modă!

Categorie articol [ Guest Post, Sanatate / Familie ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

7 comentarii la “Sunt la modă!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 noiembrie 2022, 15:02   [#1]

  Ai scris prea multe rânduri încercând să explici calviția, bătrâne Marc. Nu e rușine să fii chel, dar e bai să nu ai păreri sub chelie…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 noiembrie 2022, 15:26   [#2]

  Mă întreb care este pluralul chelului. Să fie chei sau cheli?

  La feminin treaba e clară: o cheală, două chele. La masculin rămâne o întrebare: doi chei sau doi cheli?

  DEX-ul spune că pluralul e chei, eu spun că e cheli. Cine are dreptate?

 • marc
  ... a scris la 8 noiembrie 2022, 17:37   [#3]

  TU,sigur!

 • ... a scris la 12 noiembrie 2022, 22:58   [#4]

  Tot mai mulți avem problema asta cu căderea părului…mie îmi place mai mult fără par.

  De cele mai multe ori este ceva genetic…plus că prostiile care sunt pe piață pentru creșterea părului sunt inutile.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 13 noiembrie 2022, 7:37   [#5]

  Bună dimineața, domnule Ștefan!

  Și mie mi-ar place fără par da’ nu se poate. Avem mare nevoie de un ciomag pe chelie ca să ne trezim…

  Genetica își spune cuvântul: nu se nasc oameni cu păr(eri) într-o nație de chei (sau cheli, mă rog!). Ne ungem cu mir pe frunte și credem în vorbe mărunte.

  Încă nu s-a inventat un „șampon” adevărat, care să scoată din păr mătreața ce ne infestează viața…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 13 noiembrie 2022, 11:58   [#6]

  Ce credeți că face un setos ca mine într-o duminică însorită de noiembrie? „Bărbierește” câteva spume și potrivește cuvinte goale ce din coadă au să sune…

  Dialog pe uliță

  Se-ntâlni un chel cu-o cheală:
  Unde mergi? întreabă chelul,
  Păi mă duc și eu la școală
  Ca să-mi fac un doctorat,
  Să nu-mi zică bărbățelul
  Că-s cea mai proastă din sat…

  Da‘ matale, domnu‘ chel,
  Unde mergi? întreabă cheala,
  Scărpinându-se-n chelie
  În răspăr răspunse chelul:
  Păi și eu mă duc la școală
  Ca să-nvăț cu voioșie
  Meseria de frizer

  Și să-i rad, dacă se poate,
  Pe toți cei cu doctorate…

  „Moșul” Marcel refuză de la o vreme să se bage în vorbe cu mine, da’ nu-i mare bai. Sunt îndeajuns de zălud ca să vorbesc de unul singur…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 13 noiembrie 2022, 12:24   [#7]

  Ca să nu ne rătăcim în meandrele concretului (oare a cui e vorba asta?) pun peruca peste chelie:

  un miel -- doi miei
  un chel -- doi chei

  Închei cu o poantă de pe vremuri. Culmea calviției: doi chei se trag de păr…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?